Lapsiperheiden toimeentulo ja monimuotoisuus huomioitava, kun pohditaan keinoja syntyvyyden edistämiseksi

Lastensuojelun Keskusliitto osallistui sosiaali- ja terveysministeriön kuulemiseen ja lausui Väestöpoliittisen ohjelman syntyvyyttä koskevista ehdotuksista.
Syntyvyyttä ei voida edistää millään yksittäisellä konstilla, kuten väestöpoliittisen työryhmän (valtioneuvosto.fi) muistiossa todetaan. Aihe on monelle henkilökohtainen, ja sitä on syytä käsitellä sensitiivisesti. Lastensuojelun Keskusliitto keskittyi lausunnossaan arvioimaan työryhmän ehdotuksia lapsen oikeuksien näkökulmasta.
Lapsiperheiden etuuksien kehittäminen on erittäin tärkeää. Lapsilisän arvo on romahtanut. Lastensuojelun Keskusliitto kannattaa ehdotusta lapsilisän sitomisesta kansaneläkeindeksiin. Lisäksi tarvitaan kohdennettuja etuuksia vähävaraisemmille perheille, jotta voidaan vähentää lapsiperheköyhyyttä.
LSKL pitää ristiriitaisena, että hallitus on aikeissa helpottaa määräaikaisten työsuhteiden solmimista ja samaan aikaan yrittää etsiä keinoja syntyvyyden tukemiseen. Työryhmä ehdottaa, että kolmannen sektorin tarjoamia parisuhteiden tukipalveluita vahvistetaan ja järjestöille kohdennetaan rahoitusta matalan kynnyksen tilapäiseen lastenhoitoapuun. Sote-järjestöissä on vankkaa osaamista niin parisuhteiden kuin perheiden arjen tuesta. Tämäkin on ristiriistaista, että kolmannelle sektorille jyvitettäisiin lisää vastuuta samaan aikaan, kun rahoitukseen tehdään kolmanneksen leikkaus. Keskusliitto pyytää edelleen, että hallitus kohtuullistaa näitä leikkauksia ja vahvistaa rahoitusta, jotta kolmas sektori voi aidosti tukea perheitä.
Raportissa ehdotetaan, että hedelmöityshoitoja koskevan lainsäädännön muutokset selvitetään ja toteutetaan. Hallitus palauttaa näitä Kela-korvauksia, mutta palveleeko se tavoitetta syntyvyyden edistämisestä, jos korvauksia ei uloteta samalla myös monimuotoisille perheille? Raportissa ei oteta kantaa sijaissynnytykseen, mikä voi joillekin olla ainoa tapa perheellistyä. Tämäkin pohdinta olisi syytä pitää mukana.
On hienoa, että työryhmä on keskustellut nuorten kanssa ehdotuksista ennen niiden julkaisua. Kaikenlaisista taustoista tulevilla, kuten vammaisilla, maahanmuuttajilla ja seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvilla, on oltava mahdollisuus osallistua. Nuorille ja nuorille aikuisilla pitää jatkossakin luoda mahdollisuuksien mielipiteidensä ilmaisuun.
Kommentit (0)