Hyppää sisältöön

Haastavat elämäntilanteet ja kriisit lapsiperheiden arjessa -koulutus

Aina elämä ei mene niin kuin on suunniteltu. Äkillinen kriisi voi kohdata perhettä, esimerkiksi perheenjäsenen menehtyessä. Mielenterveys- tai päihdeongelma voi varjostaa perheen elämää. Koulutuksessa pohditaan keinoja kohdata ja tukea perheitä erilaisissa elämäntilanteissa.

Ohjelma:

Klo 12.00 Avaus ja tervetuloa koulutukseen
Järjestöagentti Marika Hurskainen, Pohjois-Karjalan Martat ry, Perheet keskiöön -hanke/ Hyvinvointikoordinaattori Riitta Lappalainen, Liperin kunta

Klo 12.15-13.30 Johdatus päivän teemaan Vaikeiden asioiden puheeksi ottaminen – kohtaamisen ja luottamuksellisen suhteen synnyttämisen merkitys. Järjestöt viranomaisten rinnalla –kokemusasiantuntijuus, vertaisuus ja vapaaehtoistyö sekä niiden merkitys ja arvo.
Projektipäällikkö Niina Remsu, Ensi- ja turvakotien liitto

Klo 13.30-14.00 Kahvi

Klo 14.00-15.30 Valinnaiset työpajat

1. Päihteet ja riippuvuudet perheessä – ammattilaisille keinoja kohdata ja auttaa perhettä Työpajassa keskustellaan siitä, mitä on hyvä ottaa huomioon työskenneltäessä eri tavoin ”haavoittuneen” vanhemmuuden kanssa. Osallistujien kanssa pohditaan vanhemmuuden tukemisen tärkeyttä lapsen hyvinvoinnin näkökulmasta, kun vanhempi käyttää päihteitä tai on vankilassa. Lisäksi tarkastellaan päihderiippuvuuden haasteita raskausaikana. Vuorovaikutteinen työpaja, jonka toteuttavat yhteistyössä Kriminaalihuollon tukisäätiö, Helsingin ensikoti ja Kirkkopalvelut.
Aluetyöntekijä Ilkka Sutinen, Kirkkopalvelut/ Matalan kynnyksen päihdetyö Paula Laakkonen, Kuopion Ensikotiyhdistys ry

Lähisuhdeväkivaltaa kohdanneet lapset – turvallisuuden puheeksi ottaminen Yli kymmenesosalla lapsista on väkivaltakokemuksia, joista he eivät ole koskaan kertoneet kenellekään. Lapsen riski joutua lähisuhteissaan kaltoinkohdelluksi on kohonnut erityisesti silloin, kun vanhempi on kokenut omassa lapsuudessaan väkivaltaa tai laiminlyöntiä, ja kun perheessä on esim. erosta johtuva kriisitilanne. Työpajassa käsitellään ylisukupolvista kaltoinkohtelua ja miten se vaikuttaa lapsuuteen ja aikuisuuteen. Lisäksi tutustutaan turvallisuuden ja turvattomuuden puheeksi oton Turva10 -välineisiin ja kerrotaan, miten väkivaltaa kokeneita ja käyttäneitä vanhempia tuetaan siirtymään kaltoinkohtelusta kannustavaan kasvatukseen oman lapsensa kanssa. Työpajan toteuttaa Ensi- ja turvakotien liitto. Projektipäällikkö Niina Remsu, Ensi- ja turvakotien liitto

Klo 15.35-16.00 Yhteenveto ja päivän päätös

Tiedot

Aika
15. 11. 2019 12:00 - 15. 11. 2019 16:00
Paikka
LIPERI, Penttilä-sali, Koulukuja 1
Järjestäjä
Perheet Keskiöön! -hanke

Lisää tapahtumia

Sulje