Hyppää sisältöön

Suurten muutosten aika – millaista varhaiskasvatusta lapselle?

Aika: torstai 2.2.2017 klo 12.30-15.30
Paikka: Säätytalo (Snellmaninkatu 9-11, Helsinki)

Tilaisuuden avaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Tämän jälkeen kuulemme Opetushallituksen uuden pääjohtajan Olli-Pekka Heinosen puheenvuoron aiheesta ”Suomi suhteessa muuhun Eurooppaan: Miltä näyttää koulutuksellinen tasa-arvo? ” sekä Jyväskylän yliopiston professori Maarit Alasuutarin kokoavan tarkastelun CHILDCAREhankkeen (tasa-arvon kysymykset kuntien varhaiskasvatus- ja esiopetuspalveluissa sekä lastenhoidon tukien järjestelmissä) tuloksista.

Loppuaika seminaarista on varattu keskustelulle, jossa etukäteen kutsutut tutkijat, kuntien edustajat ja päättäjät sekä seminaariosallistujat pääsevät ääneen. Keskustelut ovat moderoituja ja ne vetää toimittaja Kirsi Heikel.

Keskusteluissa pohditaan ja etsitään vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: Mikä on varhaiskasvatuksen merkitys ja rooli? Miten vastata lasten ja perheiden erilaisiin tarpeisiin? Onko kuntien taloudellinen tilanne uhka lasten yhdenvertaisuuden toteutumiselle varhaiskasvatuksessa? Pystyykö järjestelmämme pitämään kiinni myös heikoimmassa tai haavoittuvimmassa asemassa olevista lapsista? Miten yhteistyö eri toimijoiden välillä toteutuu? Kysymyksiä pohtimassa ja niihin vastaamassa ovat muun muassa professori Jarmo Kinos Turun yliopistosta, dosentti ja yliopistonlehtori Anna-Maija Puroila Oulun yliopistosta, johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta, kehittämispäällikkö Päivi Lindberg Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas Helsingistä, varhaiskasvatuspalveluiden esimies Anna Karlsson Salosta sekä varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki Lappeenrannasta. Lisäksi paikalla on myös kuntien poliittisia päättäjiä: kaupunginvaltuutettu ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Emma Kari Helsingistä, kaupunginvaltuutettu Sari Multala Vantaalta ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Guzenina Espoosta.

Tervetuloa mukaan kuulemaan ja keskustelemaan varhaiskasvatuksen tilasta ja tulevaisuudesta!

Tilaisuuteen mahtuu rajoitettu määrä osallistujia. Ilmoittaudu mukaan 29.1. mennessä osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/suurtenmuutostenaika

Tilaisuuden järjestää Lastensuojelun Keskusliiton alla toimiva OMEP toimikunta yhteistyössä Lapsiasiavaltuutetun toimiston kanssa.

OMEP (World Organization for Early Childhood Education) on vuonna 1948 perustettu varhaiskasvatusjärjestö, joka toimii liki 70 valtiossa ympäri maailman. Suomen OMEP toimikunta toimii Lastensuojelun Keskusliiton alaisuudessa.  Lisäksi toimikunnassa ovat edustettuina Helsingin kaupunki (pj.), Helsingin yliopisto, Lastentarhanopettajaliitto, Opetushallitus, Suomen Kuntaliitto, Tampereen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Varhaiskasvatuksen AMK- verkosto.

Tiedot

Aika
02. 02. 2017 12:30 - 02. 02. 2017 15:30
Paikka
Säätytalo, Seminaarisali (Snellmaninkatu 9-11, Helsinki)
Sulje