Hyppää sisältöön

Jokainen nuori ansaitsee turvallisen olon ja elämän 

Lastensuojelu
Tiedotteet
25.09.2018
Jokainen nuori ansaitsee turvallisen olon ja elämän 

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus hyvään arkeen: ihmissuhteisiin, tulevaisuuden suunnitelmiin, ihmisarvoon ja omanarvontuntoon. Mutta toteutuvatko ne kaikkien kohdalla yhdenvertaisesti? Sitä kysytään Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Turun Logomossa 25.–26.9. 

Sosiaalisessa mediassa on pyörinyt kaunis ja pysäyttävä mietelause: sinun arkesi on jonkun lapsuus. Se muistuttaa meitä siitä, että jokaisella on yksi ainoa lapsuus, eikä sitä ole varaa heittää hukkaan.

Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® teemana on tasavertainen arki. Perheiden, lasten ja nuorten tilanteet ovat erilaisia, eikä hyvinvointi jakaudu tasaisesti. Yhteiskunnan on pystyttävä levittämään turvaverkko alle niille, joiden arki takkuaa. Monimuotoistuva väestörakenne haastaa pohtimaan ratkaisuja arjen mahdollisuuksien tasaamiseksi sekä ymmärryksen lisäämiseksi erilaisuudesta.

Nuorta on vaikeaa tukea, jos aikuinen ei itse ymmärrä

Armin Kellomäki on 17-vuotias lukiolainen Hämeenlinnasta. Kun hän yläkouluikäisenä hän tajusi olevansa transsukupuolinen, hän ei arvannut, kuinka monenlaisia vaikutuksia sillä olisi ja millaisia reaktioita se herättäisi. Aikuisten tulisi hänen mukaansa päästä paremmin kartalle moninaisuutta koskevissa asioissa: esimerkiksi sukupuoltaan pohtivaa nuorta on vaikeaa tukea, jos ei itsekään ymmärrä mistä on kysymys.

– Isommissa kaupungeissa asuvilla lapsilla ja nuorilla on usein paremmat mahdollisuudet saada vertaistukea ja esimerkiksi järjestöjen järjestämiä palveluita kuin muualla, Armin toteaa. – Asuinympäristön ja lähipiirin ihmisten suhtautuminen erilaisuuteen vaihtelee paljon.

Kellomäki itse on toiminut aktiivisesti sen puolesta, että transsukupuolisuutta ymmärrettäisiin.

– On tärkeää, ettei lapsen tai nuoren tarvitse miettiä, uskaltaako kertoa omasta identiteetistään avoimesti. Paljon saadaan aikaiseksi jo pelkästään sillä, että kuunnellaan ajatuksella ja avoimin mielin.

Nuoret haaveilevat turvallisesta olosta ja vapaudesta

Myös Leila Kuchey on 17-vuotias. Hän on syntynyt Suomessa afganistanilaisille vanhemmille. Hänen mukaansa lasten ja nuorten arki on melko tasaveroista tänä päivänä, mutta poikkeuksiakin löytyy.

– Suomessa asuu myös ihmisiä, joiden kulttuurissa esimerkiksi tytöt eivät ole niin vapaita päättämään, miten viettävät vapaa-aikansa, Kuchey sanoo. – Siihen voidaan vaikuttaa esimerkiksi järjestämällä tapahtumia ja tarjoamalla tietoa eri kulttuuritaustaisille tytöille.

Armin Kellomäki ja Leila Kuchey haaveilevat yhteiskunnasta, jossa jokaisella nuorella on turvallinen olo, vapaus vaikuttaa omiin asioihinsa ja mahdollisuus olla oma itsensä. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® he tuovat esiin normista poikkeamisen vaikutuksia arkipäivän tilanteisiin, nuoruuteen ja kasvamiseen.

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® 2018 järjestetään 25.–26.9. Logomossa, Turussa. Päivillä pitää herätteleviä puheenvuoroja koko joukko lastensuojelun ja lapsi- ja perhepolitiikan kärkivaikuttajia. Koko ohjelma löytyy osoitteesta https://www.lastensuojelupaivat.fi/. Toimittajat ovat tervetulleita kuuntelemaan puheenvuoroja, mutta toivomme ilmoittautumisia.

Lastensuojelupäivillä julistetaan tiistai-iltana 25.9. myös Kunnallinen lastensuojeluteko -palkinnon saaja 2018.

Lisätietoja:
viestintäpäällikkö Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen @ lskl.fi, p. 050 3533480
toiminnanjohtaja Hanna Heinonen, hanna.heinonen @lskl.fi, p. 040 838 4027

Kommentit (0)

Sulje