Hyppää sisältöön

Lahtelaiselle opiskeluhuollon uudelle toimintamallille valtakunnallinen tunnustuspalkinto

Lastensuojelu
Tiedotteet
25.09.2018
Lahtelaiselle opiskeluhuollon uudelle toimintamallille valtakunnallinen tunnustuspalkinto

Lastensuojelun Keskusliitto ja Huoltaja-säätiö myönsivät tiistaina 25.9.2018 valtakunnallisen Kunnallinen lastensuojeluteko 2018 -tunnustuksen lahtelaiselle opiskeluhuollon matalan kynnyksen kohtaamispaikalle. Tavoitteena on tukea opiskelijoiden hyvinvointia.

Palkittu toimintamalli on käytännössä opiskelijoiden, terveydenhoitajan ja kuraattorin kohtaamispaikka, jossa rennon oleskelun lisäksi on aina ajankohtainen keskusteluaihe. – Aiheena on ollut muun muassa opiskelustressi, myötätunto ja tulevaisuuden haaveet. Aiheet nousevat opiskelijoilta ja esimerkiksi kouluterveyskyselyn tuloksista, kertovat palkitut toiminnan kehittäjät terveydenhoitaja Nina Kuisma Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymästä ja lukiokuraattori Miia Heinonen Lahden kaupungilta.

– Palkinnon avulla haluamme nostaa esiin kunnissa tehtävää lastensuojelun kehittämistyötä ja muistuttaa samalla ennaltaehkäisevän työn tärkeydestä, kertoo Leena Wilén Lastensuojelun Keskusliitosta.
– Etsimme kunnista erityisesti innovatiivisia, hyviä käytäntöjä, jotka saavat aikaan sekä vaikutuksia että parhaimmillaan myös kustannussäästöjä ja edistävät lasten, nuorten ja perheiden osallisuutta.

Toiminta käynnistyi Tiirismaan lukiossa Huoltoasemana

Ensimmäinen opiskeluhuoltamo avattiin syksyllä 2017 Tiirismaan lukiossa Huoltoasema-nimellä. Tähän mennessä sen kautta on tavoitettu reilut 150 opiskelijaa.

– Lukiolaisilta saadun palautteen mukaan he ovat kokeneet, että toiminta on lisännyt heidän hyvinvointiaan ja opiskelukykyään ja että he ovat aiempaa paremmin tutustuneet toisiinsa, kertoo Kuisma.

Lahden kaupungin opiskeluhuollon palvelupäällikkö Eija Kinnusen mukaan tällainen matalan kynnyksen toimintamalli toteuttaa myös oppilas- ja opiskelijahuoltolain henkeä.
– Opiskelijoilla on tarve tulla kuulluksi ja kohdatuksi turvallisen aikuisen kanssa, saada eväitä itsestään ja arjesta huolehtimiseen. Samalla opiskeluhuollon palvelut ja henkilöstö tulevat tutuiksi ja lähelle.

Hyvää jaetaan

Hyväksi koettua toimintaa ollaan mallintamassa Lahden muissakin lukiossa ja Asikkalan lukiossa sekä muutamassa peruskoulussa, kertoo opiskeluterveydenhuollon palveluesimies Marja Mikola. Toimintaa on tarkoitus laajentaa palvelemaan myös ammattiin opiskelevia.
– Seuraavassa vaiheessa toimintaan kutsutaan mukaan myös eri yhteistyötahoja esimerkiksi nuorisopalveluista ja kolmannelta sektorilta, lisää Heinonen.

– Tämä on malliesimerkki siitä, miten käytännön tarpeesta ja opiskelijalähtöisesti suunniteltu toiminta voi päätyä koko kuntaa koskevaksi toimintamalliksi, kiteyttää palvelupäällikkö Kinnunen.

Huoltamotoiminta on kirjattu Päijät-Hämeen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2018 – 2021 toimenpiteisiin. Suunnitelma on viimeistelyvaiheessa. Toiminta toteuttaa myös kaupungin strategista tavoitetta lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Opiskelijahuoltamon kehittämisen on mahdollistanut Tiirismaan lukion sekä kaupungin ja hyvinvointiyhtymän johdon tuki, koulun vanhempainyhdistys sekä opiskelijat. Opiskelijat ovat olleet alusta asti mukana suunnittelemassa ja arvioimassa toimintaa.

Tunnustus ja kunniamaininnat jaettiin valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä 25.–26.9.2018 Turussa

Lahden saaman palkinnon lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa. Kunniamaininnan saivat Nurmijärven kunta perheiden vuorovaikutuksen kuntoutuksesta lastensuojelun prosessissa sekä Jyväskylän kaupunki vertaisarvioinnista nuorisokodeissa.

Tunnustus myönnettiin Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® 25.–26.9.2018, jotka tällä kertaa järjestettiin Turussa. Päivillä piti herätteleviä puheenvuoroja koko joukko lastensuojelun ja lapsi- ja perhepolitiikan kärkivaikuttajia. Koko ohjelma löytyy osoitteesta https://www.lastensuojelupaivat.fi/.

Lisätiedot
Lahden kaupunki, Sivistyksen palvelualue
lukiokuraattori Miia Heinonen, puh. p. 044 416 4194
palvelupäällikkö Eija Kinnunen, puh. 050 539 1660

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä
terveydenhoitaja Nina Kuisma, puh. 044 4163119

Lastensuojelun keskusliitto,
johtava asiantuntija Leena Wilén, p. 050 337 4587
viestintäpäällikkö Juuli Hurskainen, p. 050 353 3480

Kommentit (0)

Sulje