Hyppää sisältöön

Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® kirkastetaan lastensuojelun visiota

Lastensuojelu
Tiedotteet
4.10.2022
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® kirkastetaan lastensuojelun visiota

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® kokoavat 4.–5.10.2022 Lahden Sibeliustalolle yli tuhat lasten kanssa työskentelevää ammattilaista. Lastensuojelupäivillä tarjotaan työkaluja toivon luomiseksi lapsille ja nuorille maailmantilanteessa, jossa on paljon turvattomuutta, sekä kirkastetaan lastensuojelun kansallista visiota ja lainsäädännön uudistustarpeita.

– Lasten ja nuorten toivon varassa on paljon, muistuttaa lastensuojelupäivillä puheenvuoron pitävä Maaret Kallio. – Toivo suuntaa kohti tulevaa ja uskoa siihen, että elämällä on vaikeuksistakin huolimatta paljon hyvää tarjottavaa. Meidän aikuisten velvollisuutena on pitää tulevaisuuden näkymät avarina, toivorikkaina ja mahdollisina. Sellaisina, että jokainen voi asettaa itsensä myös tulevaan hyvin näkymin.

Lastensuojelussa työskennellään päivittäin vaikeiden asioiden ja elämäntilanteiden äärellä. Lasten ja nuorten masennus- ja ahdistusoireilu on kääntynyt entistä jyrkempään kasvuun. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® työskennellään tänä vuonna lastensuojelun kansallisen vision parissa sekä luodaan toivoa hyvästä tulevaisuudesta lapsille ja nuorille.

Lastensuojelun suunnan on kirkastuttava

Lastensuojelun Keskusliitto on jo pitkään peräänkuuluttanut tarvetta lastensuojelun kansalliselle visiolle, jossa määritellään lastensuojelun tehtävä suhteessa muihin lasten ja perheiden palveluihin. Vuonna 2008 voimaan tullutta lastensuojelulakia on uudistettu sen säätämisen jälkeen lähes 30 kertaa, ja tuloksena on repaleinen kokonaisuus, jossa lakien rajapinnat ovat osittain epäselvät. Tämä on pahimmillaan johtanut jopa siihen, että asiakasta pallotellaan kahden palvelun välillä. Lain tavoitteena oli vähentää sijaishuollon tarvetta, mutta sijoitusten määrä on jatkanut kasvuaan, kuten myös lastensuojelun kustannusten nousu.

– Lapsille ja nuorille tulee mahdollistaa toivo ja tavallinen elämä, ja siksi lapsen suojelun painopisteen tulisi olla nykyistä enemmän ennaltaehkäisevissä palveluissa, sanoo neuvotteleva virkamies Tiina Muinonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.  – Tämä on inhimillisesti, mutta myös talouden kantokyvyn kannalta tärkeää.

Ensimmäinen askel lainsäädännön uudistustyössä on se, että kirkastetaan yhteinen visio ja sitoudutaan siihen. Uudistuksen suuntaviivat on tarkoitus valmistella helmikuuhun 2023 mennessä. Lain uudistamisen lisäksi tarvitaan mittava toimintakulttuurin muutos, jotta lapsille, nuorille ja perheille saadaan jatkossa tarjottua apua ajoissa ja riittävässä määrin.

Miten toivoa rakennetaan?

Aikuisten tulee huolten ja kriisien sävyttämässä arjessakin muistaa ylläpitää lasten ja nuorten uskoa valoisaan tulevaisuuteen. Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisilta tukea vaikeiden tilanteiden läpi kulkemiseen sekä vakaata turvaa turbulentteina aikoina.

– On tärkeää muistuttaa nuoria siitä, ettei omien huolien kanssa tarvitse jäädä yksin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, joka puhuu Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® Toivo hyvästä huomenesta -osuudessa. –  Keskustelu, rohkeus osata pyytää apua ja ajan viettäminen mieleisten asioiden parissa auttavat, kun maailma tuntuu synkältä.

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® järjestetään tänä vuonna jo 58. kerran. Tapahtuman juontaa Helsingin Sanomien Lasten uutisten Fanny Fröman ja puheenvuoroja pitävät muun muassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari, kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Lastensuojelupäivillä luovutetaan Lastensuojelun arjen sankari 2022 -palkinto sekä kuullaan nuorten terveisiä muun muassa Kokemuskirjastossa.

Puheenvuoroissa käsitellään myös muun muassa lapsen traumaa, toivon luomista sodan kokeneelle lapselle, vakavalla väkivallalla oireilevia nuoria sekä aivoterveyden vaalimista kiireisessä työarjessa.

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® on loppuun myyty, mutta toimittajat ovat tervetulleita paikan päälle tai kuuntelemaan pääsalin luentoja verkon välityksellä. Edellytämme ilmoittautumista etukäteen. Autamme haastattelujen sopimisessa puhujien kanssa ja Sibeliustalolla on käytössä medialle oma työskentelytila.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:

Juuli Hurskainen, viestinnän ja vaikuttamisen johtaja, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480

Eliisa Jämsén, henkilöstöpäällikkö, tapahtumavastaava, eliisa.jamsen@lskl.fi, p. 040 708 5845

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje