Hyppää sisältöön

Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® on lupa loistaa

Lastensuojelu
Lapsen oikeudet
Lapsen arki
Tiedotteet
3.10.2023
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® on lupa loistaa

Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Turun Logomossa 3.–4.10.2023 tarjotaan työkaluja antirasistiseen työotteeseen, erityistarpeisten lasten kanssa työskentelemiseen sekä erilaisista taustoista tulevien asiakkaiden kohtaamiseen. Lupa loistaa -teema tarkoittaa sitä, että aikuisten on pystyttävä kohtaamaan jokainen lapsi juuri sellaisena kuin hän on, loistavana omana itsenään.

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® kokoavat 3.–4.10.2023 Turun Logomoon yli tuhat lasten kanssa työskentelevää ammattilaista. Päivien teemana on Lupa loistaa. Lapsi ei lupaa tarvitse, mutta on jokaisen aikuisen tehtävä huolehtia siitä, että lapsi tuntee oman arvonsa ja tulee nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi juuri omana itsenään. Aito kohtaaminen arjen kiireessä ei aina ole helppoa. Jotta voi todella nähdä ja kuulla toisen, tarvitaan aikaa, ja juuri sitä lasten ja perheiden kanssa työskentelevillä ei aina ole.

Lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten on tärkeää tunnistaa yhteiskunnassa piilevät ennakkoasenteet ja rakenteellinen syrjintä sekä aktiivisesti lisätä yhdenvertaisuutta omalla toiminnallaan. Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® tarjoaa mahdollisuuden harjoitella antirasistista työotetta ja kehittää lapsiin kohdistuvan vihapuheen vastaista työtä. Päivillä kuullaan myös erilaisista taustoista tulevien lasten ja nuorten omaa ääntä.

– Yhteinen velvollisuutemme on suojella ja hoivata jokaista lasta, erityisesti niitä, joiden oikeudet ovat eniten uhattuina, sanoo lastensuojelupäivillä puheenvuoron pitävä Juliet Harris. – Lasten hyvinvointi ei tunne rajoja. Hallitusten vastuulla on toteuttaa lapsen oikeuksia ja varmistaa valoisampi tulevaisuus kaikille.

Harris työskentelee johtajana Together (Scottish Alliance for Children’s Rights) -järjestössä Skotlannissa ja luennoitsijana Edinburghin yliopistossa. Puheenvuorossaan hän kuvaa, millä tavoin Skotlanti on pohjannut YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukselle lasten ja perheiden kanssa tehtävää työtä, muun muassa kansallisen lapsiköyhyysstrategian ja lastensuojelujärjestelmän kehittämistyön.

– Yhteinen sitoutumisemme YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen sekä Skotlannissa että Suomessa on vahva muistutus siitä, että lasten oikeudet ovat universaaleja ja ylittävät rajat, Harris muistuttaa.

Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® kuullaan, millä tavoin YK:n lapsen oikeuksien komitea on kehottanut Suomea vahvistamaan lapsen oikeuksien toteutumista.

Kuka saa olla normaali?

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® järjestetään tänä vuonna jo 59. kerran. Päivät juontaa Nasim Selmani, joka on yksi Deidei-asiantuntijatoimiston perustajista ja Jäbät & Tunteet -podcastin juontajista. Työssään hän pyrkii edistämään yhdenvertaisuutta ja normalisoimaan poikien ja miesten tunteista puhumista.

Lastensuojelupäivien muita puhujia ovat muun muassa tutkimuspäällikkö Shadia Rask, lastensuojelun palvelukehittäjä Joonatan Nsukami, Romanifoorumin väkivalta- ja rikostyön koordinaattori Miska Nyman, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sekä Setan nuorisotyön asiantuntija Teija Ryhtä.

Lastensuojelupäivillä kysytään, kuka saa olla normaali ja mitä vaatii se, että jokainen lapsi saa loistaa. Syrjivät asenteet ja vihapuhe vaikuttavat lapseen syvästi. Kun ympärillä olevat aikuiset ovat valppaita havainnoimaan ja ottamaan puheeksi, voidaan syrjintä pysäyttää ja tukea tarjota.

Kokemusklubilla kuka tahansa pääsee tutustumaan lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden näkemyksiin ja ratkomaan heidän kanssaan lastensuojeluun liittyviä pulmakohtia.

Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® myönnetään myös Lastensuojelun viestinnällinen teko -palkinto 2023. Tapahtuma on loppuunmyyty, mutta toimittajat ovat tervetulleita kuulemaan puheenvuoroja ja haastattelemaan puhujia. Edellytämme ilmoittautumista etukäteen. Autamme haastattelujen sopimisessa ja tarjoamme medialle työskentelytilan.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:

Juuli Hurskainen, viestinnän ja vaikuttamisen johtaja, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533 480

Julia Kuokkanen, erityisasiantuntija, tapahtumavastaava, julia.kuokkanen@lskl.fi, p. 050 553 7417

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje