Hyppää sisältöön

Kuntapäättäjä – ole ääni lapselle!

Politiikka & Yhteistyö
Osallisuus
Uutiset
20.9.2021
Kuntapäättäjä – ole ääni lapselle!

Millaista tulevaisuutta kuntasi rakentaa koronapandemian jälkeen? Mitä viisaammin kuntasi huolehtii lapsista nyt, sitä valoisampi on sen tulevaisuus ja sitä vähemmän se maksaa myöhemmin korjaavina toimina. Me tarjoamme sitä varten tietoa ja työkaluja.

Kuntapäättäjä, kiinnitä huomioita näihin asioihin, kun haluat pitkäjänteisesti huolehtia kuntasi ja sen lasten hyvinvoinnista.

Miten sinun kuntasi varmistaa lasten yhdenvertaisuuden?

Ulkopuolelle jääminen, syrjintä ja kokemus osattomuudesta jättävät syvät arvet. Kunta, joka lisää päämäärätietoisesti lasten yhdenvertaisuutta ja torjuu lapsiperheköyhyyttä, on hyvä paikka kasvaa.

Näillä vähennät eriarvoisuutta – Muistilista kuntapäättäjälle
Lasten ja nuorten ajatuksia yhdenvertaisesta koulusta (nuoretjaosallisuus.fi)

Kuuleeko sinun kuntasi lapsia ja nuoria?

Lapset ja nuoret ovat kunnan asukkaita ja heidän mielipiteellään on merkitystä. He katsovat asioita eri näkökulmasta kuin aikuiset ja tuovat tärkeää tietoa, kun palveluja suunnitellaan, arvioidaan ja kehitetään.

Näillä lisäät osallisuutta – Muistilista kuntapäättäjälle
Tutustu Unicefin Näkyviin-kampanjaan ja tee oma tehtävälistasi (unicef.fi)
Tutustu lapsikeskeiseen palvelumuotoiluun! (pelastakaalapset.fi)

Eihän sinun kuntasi säästä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen laadusta?

Jokaisen perheen jokaisessa kunnassa tulisi voida luottaa siihen, että lähikoulun tai -päiväkodin palvelut ovat laadukkaita. Paras tuotto myös yhteiskunnalle syntyy lapsiin sijoittamalla.

Ota huomioon koulusta ja varhaiskasvatuksesta – Muistilista kuntapäättäjälle

Arvioiko sinun kuntasi päätösten lapsivaikutukset?

Lapsivaikutusten arviointi vahvistaa päättäjien ymmärrystä siitä, mitä päätös tulee tarkoittamaan lasten ja perheiden arjessa ja auttaa välttämään heidän kannaltaan haitallisia päätöksiä. Lapsivaikutusten arviointiin on tarjolla paljon materiaalia ja hyväksi havaittuja työkaluja. Silti kaikissa kunnissa ei sitä vielä tehdä.

Arvioi lapsivaikutukset – Muistilista kuntapäättäjälle
Lapsistrategian vinkit ja juliste – tulosta seinällesi!
Lapsivaikutusten arviointi kuntapäättäjälle -infograafi

Nyt on tärkeämpää kuin koskaan huolehtia siitä, että lapsen oikeudet toteutuvat kunnissa ja että kaikista päätöksistä toteutetaan lapsivaikutusten arviointi. Me autamme siinä. Rakennetaan yhdessä lapset huomioiva Suomi!


Anna ääni lapselle on Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima yli 40 lapsi- ja perhejärjestön yhteinen kampanja, jonka tarkoitus on varmistaa, etteivät kunnat leikkaa lasten hyvinvoinnista. Kaikki Anna ääni lapselle -kampanjan materiaalit ovat käytettävissä suomeksi ja ruotsiksi verkkosivuillamme.

Lastensuojelun Keskusliitto on lähettänyt yhdessä kansallisen lapsistrategian kanssa kaikille kuntavaltuutetuille postia aiheesta.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje