Hyppää sisältöön

Lasten haastattelu lastensuojelussa -kirja antaa ammattilaisille keinoja lasten äänen vahvistamiseen 

Lastensuojelu
Uutiset
19.06.2018
Lasten haastattelu lastensuojelussa -kirja antaa ammattilaisille keinoja lasten äänen vahvistamiseen 

Tänään julkaistava Lapsen haastattelu lastensuojelussa -kirjan (toim. Sauli Hyvärinen & Tarja Pösö) tavoitteena on vahvistaa tietopohjaa, jolla lastensuojelun ammattilaiset kohtaavat lapsia. Kirja kokoaa yhteen monialaista tieteellistä ja lastensuojelun ammatilliseen kokemukseen perustuvaa tietoa siitä, miten ammattilainen voi parhaalla mahdollisella tavalla haastattelussa antaa lapselle mahdollisuuden kertoa näkemyksistään ja kokemuksistaan.

Lisäksi kirjassa käsitellään sitä, miten ammattilainen voi haastattelun keinoin vahvistaa luottamussuhdetta lapseen ja luoda yhdessä positiivista muutosta lapsen elämässä. Kirjan on kustantanut PS-kustannus ja se on toteutettu yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa.

Kirja on tarkoitettu perusteokseksi lasten haastattelusta lastensuojelussa niin alaa opiskeleville kuin lastensuojelu- tai rinnakkaisaloilla työskenteleville ja alan kehittämiseen tähtääville lukijoille. Siinä irtaannutaan tarkoituksellisesti lastensuojeluprosessin mukaisesta jäsennyksestä. Kirjassa halutaan korostaa haastattelun tehtäväluonnetta, jotta katse saadaan vahvemmin lapsen kohtaamiseen eikä sitä hallitse lakisääteisen prosessin kuvaus.

Ensimmäisessä luvussa käsitellään yleisesti lapsen kehitystä ja sen huomioimista lastensuojelun haastatteluissa. Seuraavissa osissa esitellään lasten haastattelua erilaisten lastensuojelun tehtävien yhteydessä: selvittelevä haastattelu, mielipidettä kartoittava haastattelu, mitä kuuluu? -haastattelu ja muutokseen pyrkivä haastattelu saavat valotusta eri näkökulmista. Kirjan päättävässä epilogissa pääsevät ääneen lapset ja nuoret, joilla on kokemusta asiakkaina lastensuojelussa tapahtuvista haastatteluista. Epilogin jälkeen on vielä liite, joka kokoaa toimivan haastattelun periaatteita. Samoja periaatteita käsitellään monissa aiemmissa luvuissa. Tämä toimii muistutuksena siitä, että toimivan haastattelun rakennusaineet toistuvat hieman erilaisin painotuksin haastatteluorientaatiosta toiseen.

Kirjoittajat edustavat monialaista aihealueen asiantuntemusta. Osalla kokemus on karttunut tutkimustyössä, osalla käytännön lastensuojelutyössä tai muissa lastensuojeluun kytkeytyvissä tehtävissä ja tilanteissa. Kirjoittajien rohkeus jakaa tietojaan ja kokemuksiaan ansaitsee erityisen kiitoksen.

Kirja on ostettavissa PS-kustannuksen kautta osoitteesta: https://www.ps-kustannus.fi/tuotteet/lastenhaastattelu.html

Lisätietoja: Sauli Hyvärinen, Johtava asiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto, 050 301 1292, sauli.hyvarinen@lskl.fi

Kommentit (0)

Sulje