Hyppää sisältöön

Selvin päin kesään!

Lapsen arki
Uutiset
19.06.2019
Selvin päin kesään!

Suomalaisten nuorten päihdetottumukset muuttuvat edelleen. Viime vuonna julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Näin Suomi juo -raportti toteaa alaikäisten nuorten alkoholinkäytön ja humalajuomisen vähentyneen koko 2000-luvun ajan ja nuorilla aikuisillakin vuodesta 2008 lähtien. Hyvä nuoret! Samaa ei kuitenkaan voida sanoa muista päihteistä.

Suomalaisten nuorten päihdetottumukset muuttuvat edelleen. Viime vuonna julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Näin Suomi juo -raportti toteaa alaikäisten nuorten alkoholinkäytön ja humalajuomisen vähentyneen koko 2000-luvun ajan ja nuorilla aikuisillakin vuodesta 2008 lähtien. Nuoret eivät enää koe alkoholinkäytön liittävän kavereita yhteen aikaisempien sukupolvien tavoin. Lisäksi tupakointi on merkittävästi vähentynyt myös nuorten keskuudessa. Hyvä nuoret – tältä osin!

Huomaa päihdeapua tarvitseva nuori ja auta häntä

Samaa ei kuitenkaan valitettavasti voida sanoa muista päihteistä. Nuuskankäyttö ja sähkösavukekokeilut ovat lisääntyneet nuorten parissa viime vuosina. Vuoden 2018 Kouluterveyskyselyn mukaan nuuskaa päivittäin käyttävien peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisten ja ammatillisten opiskelijoiden osuudet ovat nousseet. Lisäksi kannabis on tällä hetkellä yleisin alle 20-vuotiaiden hoitoon vievä päihde. Eri puolilla Suomea on ilmennyt tapauksia, joissa jopa 10-vuotiaat lapset ovat käyttäneet sekaisin alkoholia, kannabista ja lääkkeitä. Päihdepolarisaatio nuorten parissa kasvaa. Täysraittiiden nuorten rinnalla on entistä enemmän moniongelmaisuudesta kärsiviä nuoria.

Vaikka Alkon ja elintarvikeliikkeiden päihdeikärajavalvontaa on tehostettu merkittävästi viime vuosina, saavat nuoret kuitenkin yhä helposti päihteitä, useimmin kavereiltaan. ”Islannin ihmeeksi” kutsuttu nuorten päihteettömyyskehitys on mahdollinen Suomessakin vain kaikkien nuorten parissa toimivien yhteistyönä. Se lähtee jokaisen lapsen ja nuoren hyvinvoinnin huolehtimisesta ja siitä, että tunnistamme päihdeapua tarvitsevat nuoret ja autamme heitä. Myös laittomaan päihteiden myynti- ja välitystoimintaan nuorille tulee puuttua määrätietoisesti. Nämä tavoitteet velvoittavat jokaista aikuista.

Terve ja turvallinen kesän viettäminen on paras palkinto pitkän koulutyön jälkeen. Nuorten päihteettömän kesän tulee olla yhteinen päämäärämme. Siksi kaikkien kasvatusvastuussa olevien aikuisten on hauskanpidonkin keskellä autettava nuoria huomaamaan päihteettömän juhlinnan korvaamattomat edut.  Vai ovatko osat vaihtuneet, opettavatko nuoret jo vanhemmilleen raittiin juhlinnan hyödyt? Nuorten ja heidän vanhempiensa tulisi tunnistaa yhdessä entistä paremmin kaikista päihteistä aiheutuvat sosiaaliset haitat ja välttää niiden käyttöä. Hyviä syitä juhlaan ei kannata kenenkään pilata päihteillä!

Selvin päin kesään -kampanja muistuttaa nuoria, heidän vanhempiaan ja kaikkia aikuisia tasapainoisen tulevaisuuden rakentamisesta tämän päivän harkitsevilla ratkaisuilla. Kampanjan yhteistyökumppanit toivovat, että kaikki maan aikuiset tukevat nuorten kasvua ja takaavat heille onnellisen ja terveen elämän. Nuorten tulee saada kasvaa tasapainoisessa ja vastuullisessa ympäristössä. Siksi tärkeintä on huolehtia lasten ja nuorten turvallisuudesta!

Kampanja rohkaisee kaikkia maamme asukkaita terveellisten ja turvallisten valintojen tekemiseen. Kampanja järjestetään 17. kerran. Kampanjakumppaneina ovat Raittiuden Ystävät ry:n lisäksi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Erkki Poikosen säätiö, ETRA-liitto, Hem och skola rf, Koulutus Elämään säätiö, Kran rf, Lastensuojelun Keskusliitto, Myllyhoito, Nuori kirkko ry, Nuorisokasvatussäätiö, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf, Pelastakaa Lapset ry, Sininauhaliitto, Sinuli, Suomen ASH, Suomen Punainen Risti, Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry, Suomen Valkonauhaliitto ja Viron Raittiusliitto.

Lisätietoja:

Marko Kailasmaa, toiminnanjohtaja, Raittiuden Ystävät ry
marko.kailasmaa@raitis.fi, p. 040 455 4356

www.selvinpainkesaan.fi

Facebook: Selvin päin kesään

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje