Hyppää sisältöön

10 syytä kannustaa isä perhevapaalle

Lapsen arki
Blogit
30.8.2018
10 syytä kannustaa isä perhevapaalle

Työnantaja! Onko palkkalistoillasi pienten lasten isiä? Paras keino kehittää heidän työelämätaitojansa on kannustaa heidät pitämään perhevapaita. Kokemusasiantuntijamme listasivat 10 ominaisuutta, jotka kehittyvät kotioloissa.

1. Palaveritaidot

Perhevapaalta palannut isä katsoo puolitoistatuntista tiimipalaveria aivan uusin silmin. Voi keskittyä käsiteltäviin aiheisiin rauhassa ilman keskeytyksiä, tai sitä, että joku yrittää pommittaa palaveripullalla.

2. Innovaatiokyvyt

Oletko miettinyt, kuinka monta eri leikkiä saa aikaan kahdesta vessapaperirullasta? Leikki-ikäisen viihdyttäminen nostaa mielikuvituksen aivan uudelle tasolle. Työelämäslangissa näitä ihmisiä kutsutaan idearikkaiksi.

3. Neuvottelutekniikat

Miten taivuttaa eri mieltä kanssasi oleva samalle kannalle sanallisin keinoin, positiivisen kautta ilman uhkailua? Ja vielä viidessä minuutissa? Saat perhevapailta takaisin marttiahtisaarimaisen rauhantekijän, retoriikan ja rauhallisuuden omaavan tyypin.

4. Multitasking

Arki kotona harjoittaa hyödyllisiä taitoja kuten ruoanlaiton, pyykinpesun, tiskaamisen ja siivoamisen yhdistämistä samalla kun viihdytät muksua, neuvottelet tv-tuokion pituudesta tai vahdit, ettei kukaan tee takaperin volttia kirjahyllyn päältä.

5. Muutosvastarinta alenee

Opetapa taaperoikäinen pesemään kädet joka kerta kun syödään, tullaan ulkoa sisälle, mennään kylään, käydään potalla jne. Perustele sama päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Pitkällä vanhempainvapaalla tästä vallitsevien käytänteiden kyseenalaistamisesta tarttuu jotain isäänkin.

6. Tunteiden hallinta

Sisältää kahden tyyppistä tietotaitoa: tunteiden tulkinta sekä niiden ilmaisu. Isävapaalla kehittyy erityinen korva tunnistaa äänenpainoista mielenliikkeitä ja opit laskemaan ainakin kymmeneen, ennen kuin päästät suustasi sen, mitä yllätykset ja ei-mieluisat asiat suuhun nostavat.

7. Rutiinit

Myönnettävä se on, että lastenhoito kotona noudattaa monilta osin samaa kaavaa. Hyvä puoli tässä on se, että tämän jälkeen myös rutiininomaisempi työ sujuu paremmin ja tehokkaammin!

8. Esimiestaidot

Tämä on bonustaito, mikäli isällä on kotonaan useampi lapsi.

9. Stressinsietokyky

Tämä ei tarvinne tarkempaa selitystä.

10. Terveempi työntekijä

Lasten kanssa vietetty aika näkyy henkisenä kasvuna ja hyvinvointina. Mutta onpa asiassa ehkä myös muita terveyttä edistäviä puolia. Jos vaihtoehtona isän perhevapaalle on lapsen meno päivähoitoon, tarkoittaisi tämä myös kotiin kulkeutuvia nuhakuumeita ja vatsatauteja. Tämä taas näkyisi suoraan sairauspoissaoloissa.

10 + 1. Sitoutuneisuus

Kun työnantaja on valmis sitoutumaan työntekijään kannustamalla tätä viettämään aikaa lastensa kanssa, myös työntekijä sitoutuu työnantajaansa uudella tavalla. Ja sitoutuminen ei tässä yhteydessä tarkoita vain sitä, että työntekijä pysyy saman työnantajan palveluksessa. Hän on lisäksi motivoituneempi työhönsä ja valmis puhumaan hyvää työnantajastaan.

Erkka on kahden lapsen isä, joka vietti 8 kuukautta kotona esikoisen kanssa ja on pian jäämässä uudelleen kuopuksen kanssa työelämätaitojen kehittämisen jatkokurssille. 

Ville viihtyi isyys- ja hoitovapaalla yhteensä vuoden lapsensa kanssa. Villen korviin isien kannustaminen isävapaisiin kuulostaa usein alentavalta. Sen sijaan pitäisi pyrkiä siihen, että jokaisella isällä olisi mahdollisuus pitää perhevapaita.  

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje