Hyppää sisältöön

Leikin merkitys lapselle

Blogit
12.5.2018
Leikin merkitys lapselle

– Äitiiii! Lilli kiusaa! Eero huutaa leikkihuoneen nurkasta. – No mitenkäs Lilli häiritsee, äiti kysyy lempeällä äänellä viereisestä huoneesta. – Se repii mun lelua pois mun kädestä! – Etkös sinä voisi ottaa jotain muuta lelua, sinullahan on niitä kymmeniä! Leiki vaikka tällä Lego-ukolla, eikö se olisi hyvä lelu? – Ei ku mä halusin ton, Eero […]

– Äitiiii! Lilli kiusaa! Eero huutaa leikkihuoneen nurkasta.

– No mitenkäs Lilli häiritsee, äiti kysyy lempeällä äänellä viereisestä huoneesta.

– Se repii mun lelua pois mun kädestä!

– Etkös sinä voisi ottaa jotain muuta lelua, sinullahan on niitä kymmeniä! Leiki vaikka tällä Lego-ukolla, eikö se olisi hyvä lelu?

– Ei ku mä halusin ton, Eero tokaisee ja kaivaa lelulaatikkoansa.

Eero ja hänen perheensä asuvat Pylojoen rannalla omakotitalossa. Eero käy päiväkodissa kotinsa lähellä. Hän saa siskonsa kanssa joka vuosi ison kasan joulu- ja syntymäpäivälahjoja sekä leluja. Lapsilla on paljon kavereita, jotka välillä käyvät kylässäkin leikkimässä ja pelaamassa.

– Sinunhan pitäisi olla kiitollinen, kun olet saanut noin monta lelua. Et varmaan edes muista, mitä kaikkea sinulla on. Ei kaikilla ole yhtä hyvää tilannetta kuin sinulla, äiti vastaa lasten pyykkiä viikatessa.

– Ai vähän niin ku Annilla?

Anni on Eeron päiväkotiryhmän nuorin. Anni tuli päiväkotiin vuosi sitten hyvin ujona, sillä hän kasvoi lastenkodissa, jossa hän ei saanut leikkiä tai tutustua muihin lapsiin. Lastenkodin vanhemmat lapset kiusasivat Annia, jolloin Annista tuli hyvin varautunut. Anni on päiväkodissa yksinäinen ja poissaoleva.

– Niin, Annilla ei ole montaa lelua, jos on yhtäkään. Anni on oppinut iloitsemaan pienistä asioista, esimerkiksi uudesta räsynukesta. Entä jos sinulta otettaisiin melkein kaikki lelut pois? äiti kysyy Eerolta hänen piirtäessä.

– Se ois ihan hirveetä! Onneks mä en oo kasvanu missään lastenkodissa.

– Ei Anni voinut valita hänen lapsuuttaan, se oli vanhempien päätös. Vanhemmat eivät syystä tai toisesta voineet pitää Annia.

– Mut miksei lastenkodissa voi leikkiä, eiks leikki oo tärkeetä lapselle? Eero kysyy ja nostaa katseensa paperista.

– Toki kaikissa lastenkodeissa saa leikkiä, mutta joissakin on vain niukasti leluja. Ja kyllä, leikki ja muihin tutustuminen on todella tärkeää lapselle. Kun lapsi saa leikkiä ja tutustua muihin lapsiin pienestä asti, se saa helpommin ystäviä isompana ja on sosiaalisempi. Leikki myös kehittää lapsen luovuutta ja ryhmätyötaitoja, äiti opettaa Eeroa.

– Voidaanks me auttaa niitä lapsia, jotka ei voi leikkiä tarpeeks? Eero kysyy lopettaessaan kuvansa piirtämisen.

– No, emme välttämättä voi auttaa jokaista lasta, mutta voimme esimerkiksi lahjoittaa leluja lastenkodeille ja päiväkodeille, äiti vastaa.

– Eiks me voitais lahjottaa meidän vanhoja leluja? Eero ehdottaa tutkiessaan lelulaatikkoaan.

– Voidaanhan me käydä teidän lelulaatikot läpi ja antaa pois leluja, joilla ette enää leiki, äiti innostuu ideasta.

Kahden viikon kuluttua perhe on käynyt läpi kaikki vanhat lelut, jotka he aikovat antaa lastenkotiin. He ovat keränneet neljä täyttä laatikkoa ja lähtevät autolla kohti lastenkotia. Lastenkodissa lahjoitukset otetaan innokkaana vastaan ja lapset pääsevät leikkimään pian.

– Nyt on päivän hyvä työ tehty, äiti huokaisee heidän lähtiessään lastenkodista.

– Niin, nyt nääkin lapset pääsee leikkimään, Eero sanoo katsoessaan ulos auton ikkunasta.

Tekstin on kirjoittanut Julia 12v. 

Valtakunnallista Leikkipäivää vietetään lauantaina 12.5.2018!

Lue lisää: https://www.leikkipäivä.fi

Kommentit (0)

Sulje