Hyppää sisältöön

Nuoria on kuultava – ja me haluamme auttaa

Lapsen oikeudet
Osallisuus
Blogit
7.3.2022
Nuoria on kuultava – ja me haluamme auttaa

Lastensuojelun Keskusliitto kutsui vuoden vaihteessa nuoria mukaan vaikuttamisprojektiin ja helmikuun alussa yhdeksän eri-ikäistä nuorta eri puolilta Suomea aloitti yhteisen työskentelyn. Nuoret haluavat vaikuttaa muun muassa erilaisiin hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin, kuten mielenterveyteen ja ihmisoikeuksien toteutumiseen ja me haluamme toimia heidän äänenvahvistimenaan.

Halu tuoda sekä omia että laajemmin nuorten näkökulmia esiin, halu vaikuttaa, uteliaisuus, kiinnostus johonkin tiettyyn kysymykseen, kuten mielenterveyteen, ilmastoon tai sateenkaarinuorten oikeuksiin – muun muassa tällaiset syyt saivat yhdeksän nuorta hakemaan mukaan Lastensuojelun Keskusliiton julkaisuprojektiin, johon etsittiin nuoria avoimella haulla loppuvuodesta 2021.

Kaikki projektiin hakeneet nuoret otettiin mukaan. Nuoret ovat iältään 15–21-vuotiaita, eri sukupuolia ja eri puolilta Suomea. Hakuilmoituksessa etsimme 13–19-vuotiaita, mutta emme nähneet mielekkääksi pitää 19 vuodesta tiukasti kiinni. Mukana olevilla nuorilla on erilaisia taustoja ja kiinnostuksen kohteita, joista he halutessaan saavat itse matkan varrella kertoa täällä blogissakin lisää.

Vaikuttamista laajalla skaalalla

Ensimmäinen tapaaminen toteutettiin koronatilanteen vuoksi kokonaan etänä. Se käytettiin tutustumiseen ja toiveiden, odotusten ja ideoiden kartoittamiseen. Näiden perusteella valmistellaan toinen tapaaminen, jossa aletaan jo pohtia teemoja, sisältöjä ja erilaisia julkaisuun tulevia elementtejä. Osaa kiinnostaa kirjoittaminen, osa haluaa jutella päättäjille suoraan, osa haluaa miettiä somevaikuttamista.  Sovimme että kaikki saavat olla mukana sellaisin tavoin ja sellaisessa roolissa, joka tuntuu itselle sopivalta.

On aina jännittävää, kun toisilleen entuudestaan vieras ryhmä ihmisiä kokoontuu yhteen – kohtaavatko kemiat, herääkö luottamus? Ensimmäisen tapaamisen perusteella me olemme saaneet kasaan upean joukon nuoria, joiden näkökulmat ja lähtökohdat täydentävät toinen toisiaan, ja joiden kohtaamisesta uskomme syntyvän jotain hienoa.

Olimme iloisia ja vähän yllättyneitäkin siitä, miten rohkeasti nuoret jakoivat ajatuksiaan, kertoivat kiinnostuksenkohteistaan ja ideoivat sellaisiakin juttuja, joita me emme olleet edes miettineet. Nuorista välittyi valtava positiivinen energia ja halu “päästä irti” vaikuttamisprojektissa. Meitä ilahdutti myös avarakatseisuus ja epäitsekäs suhtautuminen vaikuttamistyöhön: ryhmä haluaa vaikuttaa nuorten hyvinvointiin laajalla skaalalla ja rakentaa julkaisun niin, että heidän lisäkseen siinä pääsevät ääneen myös muut nuoret.

Nuorten ääni kuuluviin!

Käynnistimme tämän projektin, koska Lastensuojelun Keskusliitto haluaa osaltaan raivata yhteiskunnallisessa keskustelussa tilaa nuorten mielestä tärkeille asioille ja näkökulmille. Yhteisen vaikuttamisprojektimme lopputuotoksena toteutamme ainakin julkaisun – mutta nuorten toiveiden ja ideoiden pohjalta saattaa vielä syntyä jotain muutakin!

Me työntekijät tarjoamme osallistujille tukemme sekä viestinnän ja vaikuttamisen osaamisemme, jotta nuoret saavat näkökulmansa ja viestinsä perille sinne, minne tahtovat.
Ja olemme siitä tosi innoissamme!

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje