Hyppää sisältöön

Sota rikkoo kaikin tavoin lapsen oikeuksia

Lapsen oikeudet
Politiikka & Yhteistyö
Blogit
27.04.2022
Sota rikkoo kaikin tavoin lapsen oikeuksia

Ukrainan sotaa on kestänyt yli kaksi kuukautta. Sodan mukanaan tuomat inhimilliset tragediat ovat vieneet ukrainalaisilta turvan, tavallisen arjen, kodin ja läheisiä. Sodan jaloista on joutunut pakenemaan miljoonia lapsia ja perheitä. Sota Ukrainassa on moniulotteinen, ei pelkästään maailmanpoliittisesti, vaan myös lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Sota rikkoo aina kaikin tavoin lasten oikeuksia. YK:n lapsen oikeuksin sopimuksen (lapsenoikeudet.fi) mukaan lapsilla on oikeus turvalliseen ja väkivallattomaan elämään. Lapsilla on oikeus suojeluun. Kansainväliset järjestöt, kuten Pelastakaa Lapset (pelastakaalapset.fi) ja Unicef (unicef.fi), ovat järjestäneet jo Ukrainanaan, rajoille ja rajamaihin apua ja turvallisia pisteitä sekä lasten ja perheiden kohtaamiseen että ihmisten yhdistämiseen. Yhä edelleen kiireellisen avun järjestäminen, turva ja suojelu on ensisijaista.

Toisaalta pidemmän tähtäimen suunnitelmat lasten ja perheiden hyväksi tulee pitää koko ajan mielessä. Näemme keskeiseksi EU:n ja kansallisen tason koordinaation, rahoituksen ja resurssoinnin. Kansallisella tasolla maahanmuuttoviranomainen, eri ministeriöt, kunnat ja kolmannen sektorin toimijat ovat lähteneet vastaamaan hyvin jo Ukrainan sodan jaloista pakenevien ihmisten hätään. Auttamisenhalu on saanut myös liikkeelle valtavasti vapaaehtoistoimintaa.

”On pidettävä huoli siitä, että lapset siirtyvät hallitusti ja turvallisesti Ukrainasta Suomeen tai muualle pakoon sotaa.”

Tärkeää on ollut ja on edelleen, että Suomeen saapuneet ja saapuvat lapset ja perheet tulee saada rekisteröityä ja että heille on saatavilla ohjausta palveluiden piiriin. Vaikka toimet ovat olleet hyviä, edelleen on pidettävä huoli siitä, että lapset siirtyvät hallitusti ja turvallisesti Ukrainasta Suomeen tai muualle pakoon sotaa. Tärkeää on, että lapsia ja heidän läheisiään ei eroteta toisistaan ja perheet saadaan jälleen yhdistettyä.

Jokaisen lapsen puolella

Erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten, kuten lastensuojelun asiakkaana olevien lasten, laitoksissa asuvien lasten ja vammaisten lasten tuomisesta turvaan on oltava Ukrainan ja Suomen viranomaisilla yhteinen ymmärrys. Meillä on entuudestaan pitkittynyttä resurssipulaa ja hoitovelkaa lasten ja perheiden palveluissa sekä lastensuojelussa. Tämä tulee huomioida kokonaisresursoinnissa. Nyt on löydettävä rahat ja tekijät sekä aikaisempiin haasteisiin että uuteen suojelun tarpeeseen. Meidän on oltava aina ja kaikissa tilanteissa jokaisen lapsen puolella ja suojeltava heitä sodalta.

Lapsilla tulisi olla oikeus vapauteen, leikkiin, huolettomiin päiviin, koulunkäyntiin, perheeseen, arkiseen ja tavalliseen turvalliseen elämään. Lasten ja perheiden pääsy psykososiaalisen tuen piiriin ja kiinni turvalliseen arkeen uudessa ympäristössä tulee turvata. Lapsiystävälliset tilat (pelastakaalapset.fi), nopea pääsy kouluun ja mielekkääseen vapaa-ajan tekemiseen antavat lapsille mahdollisuuden ajatuksiin sodan ja huolten ulkopuolella. Mahdollisuuden toipua.

”Lapsuus on ainutlaatuinen ja ohikiitävän lyhyt ajanjakso. Jokaisella lapsella on oikeus olla turvassa.”

Palvelujärjestelmän toimivuuden tueksi tarvitaan kansallista selkeää tiedotusta, ohjausta ja koordinaatiota.  Asioiden käsittely omalla äidinkielellä on myös tärkeää ja muun muassa SOS-Lapsikylä (sos-lapsikyla.fi) tarjoaa ukrainankielistä tukea Apuu-chatissa (letschat.fi).

Lapsuus on ainutlaatuinen ja ohikiitävän lyhyt ajanjakso. Jokaisella lapsella on oikeus olla turvassa. Sota rikkoo lapsen oikeutta sekä fyysiseen, että henkiseen turvallisuuteen. Sota on väärin!

”Koska lapset ovat tärkeintä, mitä meillä on”

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje