Hyppää sisältöön

Sujuvan arjen ja tulevaisuuden puolesta!

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen arki
Blogit
27.5.2021
Sujuvan arjen ja tulevaisuuden puolesta!

Arki ja kunnallispolitiikka ne yhteen soppii, huomenna mennään pussauskoppiin! Näin alkoi soimaan päässäni, kun pohdin arkea ja kuntavaaleja. Toivottavasti siis mennään pussauskoppiin, sillä arki ja kunnallispolitiikka sopivat niin hyvin yhteen.

Kunnat luovat perustan asukkaidensa hyvinvoinnille. Kunnassa päätetään arkea kaikkein lähimpinä olevista asioista: hyvinvoinnista, terveydestä, turvallisuudesta, yhteisistä tiloista ja ympäristöistä. Kunnallisvaaleissa valitaan siis ne päättäjät, jotka päättävät arkemme sujuvoittamisesta.

Kun arki on sujuvaa, vanhemmilla on voimavaroja lasten kasvatukseen ja omasta hyvinvoinnista sekä parisuhteesta huolehtimiseen. Arjen hyvinvoinnilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin. Kun elämässä on kaikki hyvin, arki sujuu ilman sen suurempia ponnisteluita. Sujuva arki tukee jaksamista, elämässä vastaantulevien haasteidenkin edessä. Kun arki sujuu, jaksetaan perheissä tehdä myös arjen kestäviä, ympäristöä ja ilmastoa kunnioittavia valintoja. Samalla, kun tämän hetken kestävillä arjen valinnoilla rakennetaan turvallista tulevaisuutta, ne opettavat lapsille kestävää ja kohtuullista elämäntapaa.

Arjen kestävät valinnat onkin tehtävä viimeistään nyt, ei vain kodeissa vaan kuntapäätöksissä. Marttojen yksi kuntavaalitavoite onkin ilmastoviisaat kunnat ja järjestö vaatii kuntia asettamaan konkreettiset ilmastotavoitteet ja suunnittelemaan päästöjen vähentämisen todellisia toimenpiteitä. Kuten SYKE Policy Brief -julkaisussaan (issuu.com) kannustaa, kuntien tulee ottaa ilmastonmuutos ja luontokato haltuun, tukea kuntalaisten arjen kestäviä valintoja ja hakea kestäviä ratkaisuja yhteistyössä kuntalaisten kanssa.

Keväällä 2020 monissa perheissä pohdittiin kestäviä arjen valintoja, suunniteltiin ehkä kasvisruokapäivien lisäämistä arkeen, huuhteluaineen vaihtamista etikkaan ja kertakäyttötuotteista luopumista. Koronavirus kuitenkin mullisti perheiden arjen. Muun muassa lomautuksista johtuvat taloudelliset haasteet sekä kohtaavien palveluiden ja tuen puute on kuormittanut etenkin ennestään haastavassa tilanteessa olevia perheitä.  Koronan negatiiviset vaikutukset ovatkin olleet suurimpia jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleville perheille ja lapsille.

Sosiaalibarometri-kyselyyn (soste.fi) loppuvuodesta 2020 vastanneet sosiaalityöntekijät olivat asiakkaiden mielenterveyden lisäksi eniten huolissaan asiakkaiden taloudellisista huolista ja veloista sekä elämänhallinnasta ja arkirytmistä. Kaikilla näillä on tapana kasaantua ja vahvistaa toisiaan – kun taloudelliset huolet kasvavat, voi arkirytmistä olla vaikeaa pitää kiinni, elämä tuntuu hallitsemattomalta ja arki kaoottiselta ja riski mielenterveyden ongelmiin kasvaa.

Lapsuus on suora lähetys, jota ei voi uusia

Vaikka Martat sanovat, että elämä on parasta itsetehtynä, tarvitaan elämään ja arkeen joskus apua ja tukea. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse tai pidä selvitä yksin tai perheen kesken. Onkin tärkeää, että kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden palvelut ovat saavutettavissa ja muodostavat toimivan kokonaisuuden. Kunnan tulee huolehtia jokaisesta lapsesta, mikä puolestaan tarkoittaa perheistä huolehtimista toimivin perhepalveluin – koronan negatiivisten tasa-arvovaikutusten takia ja koronan kasvattamasta hoitovelasta huolimatta. Elämän varhaiset vuodet ja lapsuuden perheen arki luovat perustan nuoruuteen ja aikuisuuteen. Lapsuus on suora lähetys, jota ei voi uusia.

Lapsista huolehtiminen, sujuvan arjen ja tulevaisuuden turvaaminen on kuntavaalien 2021 tärkein teema. Kuntavaaleissa on valittava päättäjiä, jotka huolehtivat lasten edun ja sujuvan arjen toteutumisesta ja edistävät ilmastoviisaita toimia talouden paineista huolimatta. Valitaan päättäjiä, jotka haluavat arjen kanssa pussauskoppiin!

Outi Mehto
Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan koordinaattori, Marttaliitto

Blogikirjoitus on osa lapsi- ja perhejärjestöjen yhteistä Anna ääni lapselle -kampanjaa. Tule mukaan varmistamaan, että tulevissa kuntavaaleissa 2021 valitaan päättäjiä, jotka huolehtivat lasten edusta!

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje