Hyppää sisältöön

Tärkeintä on voida uskoa tulevaan – anna eduskuntavaaleissa ääni lapselle

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen oikeudet
Osallisuus
Blogit
9.1.2023
Tärkeintä on voida uskoa tulevaan – anna eduskuntavaaleissa ääni lapselle

Kriisien seuratessa toisiaan on tärkeämpää kuin koskaan muistaa, että yhteiskunnan kestävä tulevaisuus rakentuu lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Lapsi- ja perhejärjestöt kutsuvat Sinut mukaan varmistamaan, että huhtikuussa Suomeen valitaan eduskunta, jonka päätöksillä lasten ja nuorten usko tulevaan vahvistuu!

Vaalien alla jännitetään usein, mikä teema nousee keskusteluissa puhutuimmaksi aiheeksi. Puolueilla, erilaisilla eturyhmillä ja meillä järjestöilläkin on omat ajatuksemme siitä, mitä kysymyksiä tai näkökulmia vaaleissa pitäisi priorisoida. Nykyisessä maailmantilanteessa ehdokkaan on kyettävä tarkastelemaan ja huomioimaan useita tärkeitä tavoitteita samanaikaisesti. Me toivomme, että mahdollisimman moni äänestäjä pohtisi äänestyspäätöksessään myös sitä, millaista tulevaisuutta ehdokas pyrkii lapsille rakentamaan.

Lapsi- ja perhejärjestöjen yhteisessä Anna ääni lapselle -kampanjassa nostamme esille lapsiin, nuoriin ja perheisiin liittyviä teemoja ja näkökulmia. Vaikka eri ihmis- ja eturyhmiä on paljon, on perusteltua kiinnittää erityishuomiota juuri lapsiin ja nuoriin. Lapset ovat ikänsä ja kehitystasonsa vuoksi aikuisista riippuvaisia, eivätkä he saa vielä äänestää. Samaan aikaan he tulevat kuitenkin elämään eri ratkaisujen kanssa pidempään kuin me aikuiset. Siksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuskin velvoittaa arvioimaan päätöksiä siitä näkökulmasta, miten ne vaikuttavat lapsiin (lapsenoikeudet.fi). Se että lapset ja nuoret voivat hyvin, on koko yhteiskunnan etu ja enemmänkin – se on kestävän tulevaisuuden edellytys.

Painavista asioista ei tulevalla eduskuntakaudella ole pulaa. Koronapandemian vaikutukset tuskin ovat kaikilta osin edes vielä tiedossa, ja paine pitää huolta maanpuolustuksesta on kasvanut. Sodan alkamista seurannut energiakriisi näkyy jo perheiden toimeentulossa. Ilmastokriisi ja luontokato eivät ole kadonneet minnekään, eivätkä varsinkaan lasten ja nuorten ajatuksista. Ei ole ihme, että erityisesti nuorten mielen hyvinvointi on koetuksella.

Viheliäiset ongelmat vaativat moniulotteisia ratkaisuja

Kun tärkeitä kysymyksiä ja niihin vaikuttavia muuttujia on paljon, on ratkaisuja pystyttävä tarkastelemaan samanaikaisesti useamman eri tavoitteen näkökulmasta. Esimerkiksi ilmastokriisiin on vastattava sellaisilla keinoilla, jotka samalla vahvistavat myös lapsen oikeuksien toteutumista. YK:n lapsen oikeuksien komitea laatiikin parhaillaan yleiskommenttia lapsen oikeuksista ja ympäristöstä, pitäen ilmastokriisiä työn keskiössä.

Usko tulevaan auttaa kestämään vaikeitakin aikoja. Kriisien seuratessa toisiaan monen usko tulevaisuuteen on kuitenkin ollut koetuksella. Ja vaikka viime vuodet ovat olleet aikuisillekin hankalia, niin lasten ja nuorten elämän mittakaavassa niiden kesto on ollut suhteellisesti suurempi. Siksi on erityisen tärkeää tehdä tulevalla eduskuntakaudella ratkaisuja, jotka vahvistavat lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäksi heidän tulevaisuudenuskoaan. Tällaisia ratkaisuja on onneksi olemassa ja niitä on mahdollista tehdä. Anna ääni lapselle -kampanja tulee kevään mittaan nostamaan niitä esiin.

Tieto ja ratkaisut on saatava leviämään

Äänestäjä, tule mukaan viemään viestiä ehdokkaille ja varmistamaan, että 2. huhtikuuta valitaan eduskunta, joka ymmärtää lapsista ja nuorista huolehtimisen olevan kriisien keskelläkin kestävän tulevaisuuden edellytys. Ja ehdokas, me asetamme toivomme Sinuun: jos tulet valituksi, lupaathan olla eduskunnassa #ÄäniLapselle. Me lupaamme olla tässä työssä apuna ja toivotamme mitä parhainta menestystä kaikille lapsen oikeuksien puolustamiseen sitoutuville ehdokkaille!

Anna ääni lapselle -kampanja tarjoaa niin äänestäjille kuin ehdokkaillekin sopivaa helppokäyttöistä materiaalia lasten ja nuorten tilanteesta Suomessa, lapsen oikeuksien toteutumista edistävistä työkaluista sekä hyvistä käytännöistä. Kampanjan sivustolla on avattu myös tietovisa, jonka avulla kuka tahansa voi testata omaa tietouttaan lasten, nuorten ja perheiden tilanteesta Suomessa. Tiedätkö sinä esimerkiksi, kuinka monta lasta Suomessa elää pienituloisessa perheessä, tai mihin lapset ja nuoret itse haluaisivat valtion varoja käytettävän?

Sinä voit vaikuttaa kanssamme

Anna ääni lapselle -kampanjassa on mukana 44 järjestöä ja siihen voivat tulla mukaan kaikki yksityishenkilöt ja eduskuntavaaliehdokkaat, jotka haluavat vaikuttaa lasten ja nuorten puolesta. Ääni lapselle -ehdokkaaksi sitoutuneiden eduskuntavaaliehdokkaiden nimet tullaan julkaisemaan kampanjan sivustolla.

Kampanjan ensimmäinen varsinainen vaikuttamispaketti julkaistaan tammikuun puolivälissä ja siinä avataan tulevan vaalikauden suuria kysymyksiä lasten ja nuorten kannalta. Helmikuussa kampanja etenee käsittelemään tarkemmin lasten ja nuorten hyvinvoinnin ylläpitämistä sekä palveluiden ja tuen tarjoamista jokaiselle omien tarpeidensa mukaisesti.

Helmikuussa järjestetään myös lasten oma vaalipaneeli! Panelistit, eli puolueiden puheenjohtajat Li Andersson, Sari Essayah, Harry Harkimo, Anna-Maja Henriksson, Petri Honkonen, Sanna Marin, Riikka Purra, Maria Ohisalo ja Petteri Orpo, pääsevät keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa ja paneeli striimataan Helsingin Sanomien kanavissa. Paneelin yhteistyökumppanina on HS Lasten uutiset. Lasten vaalipaneeli toteuttaa osaltaan lasten osallisuutta: oikeutta sekä tulla kuulluksi että saada tietoa itselleen sopivalla tavalla.

Maaliskuun vaikuttamispaketeissa kuvataan, miten osallisuus lisää lasten, nuorten ja perheiden uskoa tulevaisuuteen, ja pureudutaan lapsiperheköyhyyden ja eriarvoisuuden purkamisen keinoihin. Lisäksi palataan käsittelemään työkaluja ja rakenteita, joiden avulla poliittisessa päätöksenteossa pystytään pitkäjänteisesti huomioimaan lasten oikeudet: lapsivaikutusten arviointia, lapsibudjetointia sekä lapsistrategiaa.

Kirjoittajat:

Erityisasiantuntija Ira Custódio, p. 050 591 8525, ira.custodio@lskl.fi
Johtaja, viestintä ja vaikuttaminen, Juuli Hurskainen, p. 050 3533 480, juuli.hurskainen@lskl.fi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje