Hyppää sisältöön

Toinen aalto – arki toisella tavalla pois paikoiltaan

Lapsen arki
Blogit
7.12.2020
Toinen aalto – arki toisella tavalla pois paikoiltaan

Kyllästyttääkö korona? Niin minuakin, jos ihan suoraan sanotaan, mutta kerron nyt kuitenkin. Kevät oli mitä oli: Muistan puhuneeni, että tätä onnettomampi harjoitus olisi ainoastaan sama, mutta marraskuussa. Ja marraskuussa sekin sitten saatiin. Koronauutiset ovat kerrostuneet toistensa päälle sellaisella tahdilla, että epäilen meidän muistavan asioita huhtikuusta aika huonosti. Muistatko, että uutisissa ei kerrottu sairastuneiden lukumääriä? Tilalla […]

Kyllästyttääkö korona? Niin minuakin, jos ihan suoraan sanotaan, mutta kerron nyt kuitenkin.

Kevät oli mitä oli: Muistan puhuneeni, että tätä onnettomampi harjoitus olisi ainoastaan sama, mutta marraskuussa. Ja marraskuussa sekin sitten saatiin. Koronauutiset ovat kerrostuneet toistensa päälle sellaisella tahdilla, että epäilen meidän muistavan asioita huhtikuusta aika huonosti.

Muistatko, että uutisissa ei kerrottu sairastuneiden lukumääriä? Tilalla oli mallinnuksia, joissa oli eri versioita tautitilanteen pahenemisesta ja paranemisesta. Muistatko, miten metsässä saattoi saada selkäänsä tai ainakin paheksuvia katseita, jos nenäliina putosi taskusta? Koronaan kuoli enemmän ihmisiä kuin nyt, kukaan ei näyttänyt pitävän kasvomaskia.

Äiti ja lapset elävät ”eristyksissä” kotona isän käyden normaalisti töissä. Kaikki kontaktit ja vierailut rajattu nollaan. Äiti käy kerran viikossa kaupassa.

Entä etäkoulu, etävarhaiskasvatus ja etätyö saman katon alla, jonka alta ei uskaltanut lähteä minnekään; ruuhkaantuneet kotiinkuljetuspalvelut ja pizzataksijonot, suljetut lounasravintolat; nastarenkaat kesäisellä kadulla, kun kesärenkaat jäivät Päijät-Hämeen puolelle. Kalenterimerkintöinä nämä ovat selviä, mutta emme muista hyvin miltä se oikeasti tuntui, kun lapset olivat erossa kavereista ja isovanhemmista. Jalkapalloakin potkittiin yksin – ei kovin lajityypillistä käytöstä.

2 aikuista etätöissä, yhdellä lapsella etäkoulu ja yksi lapsi villinä agenttina pienehkössä asunnossa, IT-vaikeuksia —- mikä voisi mennä pieleen??!!

Arki on paljon rennompaa ja aikataulut joustavampia. Pakkotahtinen juokseminen loppui ja mukava perheaika lisääntyi.

Paikoiltaan siirretty arki tallentui tuhansiin vastauksiin

Keräsimme keväällä lapsiperheiden kokemuksia poikkeusajasta kyselyllä. En ole koskaan nähnyt vastaavaa vastausintoa; kyselyyn tuli ensimmäisen vuorokauden aikana (joka alkoi kiirastorstaina) yli tuhat vastausta. Kaikkiaan vastauksia tuli kahdessa erässä lähes 4000. Mukana olevat avovastaukset muodostavat satojen sivujen mittaisen kuvauksen siitä, mitä arki lapsiperheissä oli. Kysely tuntuu nyt enemmältä kuin kyselyltä: se on myös arvokas kokoelma kriisin keskellä muistiin merkittyjä kokemuksia. Voit tutustua kyselystä tehtyyn raporttiin täällä.

Lapsi on ainokainen ja on ollut eristyksissä eskarikavereistaan nyt viisi viikkoa. Olen huolestunut sen vaikutuksista ja huomaan asian painavan myös lasta.

Nyt olemme menossa samankaltaista sulkua kohti, ja silti aivan erilaista. Maskisuositus, lähiopetus, alueelliset säädökset ja niin edelleen tekevät arjesta erilaista kuin keväällä. Ja kaikista eniten eroa tuo todennäköisesti väsymys koko asiaa, rajoituksia ja uutisia kohtaan. Keväällä hihojen kääriminen tarkoitti toimeen ryhtymistä, nyt siitä tuntee rokotteen odottajan. Maskit näyttävät tulevan väliimme, mutta tosiasiassa ne tuovat meitä yhteen, verrattuna kevääseen.

Toinen aalto on toisenlainen

Olemme nyt avanneet uudestaan lähes samansisältöisen kyselyn, jotta emme puolen vuoden päästä tai myöhemmin muistaisi väärin. Toivomme mahdollisimman monen lapsiperheen kirjaavan tuntonsa myös nyt. Mieluummin purkavansa kyllästymistä ja harmiaan, kuin rikkovan suosituksia vastaan. Kevätpuolella moni perhe kertoi nauttivansa poikkeuksellisesta ajasta. Jos joku nyt onnistuu tekemään saman, se vasta mielenkiintoista onkin.

Kirjatuilla kokemuksilla on merkitystä myös oikeiden päätösten tekemisen tukena. Verkkokyselyillä on rajoituksensa, mutta niin on kaikella muullakin. Joka tapauksessa päätöksiä on tehtävä, ennen kuin tieteellinen prosessi ehtii tarjota sen tueksi vertaisarvioitua tietoa.

Kyselymme on auki 11.12. asti. Kiitokset sadoille jo vastanneille! Teidän avullanne muistamme joskus tämän ajan oikein tai ainakin vähemmän väärin.

Vastaa kyselyyn lapsiperheiden arjesta koronan toisen aallon aikana

Tekstissä olevat lainaukset ovat anonyymejä vastauksia keväällä toteutetusta koronan ensimmäisen aallon aikaisesta kyselystä.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje