Hyppää sisältöön

Lasten Parlamentti mahdollistaa lasten osallistumisen päätöksentekoon!

Lapsen oikeudet
Osallisuus
Blogit
30.01.2018
Lasten Parlamentti mahdollistaa lasten osallistumisen päätöksentekoon!

”Se, että pääsee vaikuttamaan, on niin ihana tunne. Haluan, että tamperelaisilla lapsilla on hyvä olla”, kertoi hallituksen varapuheenjohtaja Mitra 13 v. Saimme kunnian osallistua 11.1.2018 Tampereen Lasten Parlamentin hallituksen kokoukseen. Kysyimme lapsilta, mitä he kokevat itse saavansa lapsiparlamentin toiminnasta. Lasten vastaukset siitä, mikä toiminnassa on mieleenpainuvinta, kuvasivat hyvin sitä, että lapset todella haluavat osallistua päätöksentekoon […]

”Se, että pääsee vaikuttamaan, on niin ihana tunne. Haluan, että tamperelaisilla lapsilla on hyvä olla”, kertoi hallituksen varapuheenjohtaja Mitra 13 v.

Saimme kunnian osallistua 11.1.2018 Tampereen Lasten Parlamentin hallituksen kokoukseen. Kysyimme lapsilta, mitä he kokevat itse saavansa lapsiparlamentin toiminnasta. Lasten vastaukset siitä, mikä toiminnassa on mieleenpainuvinta, kuvasivat hyvin sitä, että lapset todella haluavat osallistua päätöksentekoon asioissa, jotka vaikuttavat heidän tai muiden lasten elämään.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus takaa jokaiselle lapselle oikeuden ilmaista näkemyksensä vapaasti kaikissa häntä koskevissa asioissa ja oikeuden saada näkemyksensä huomioiduksi. Lapsen oikeuksien komitea korostaa, että tämä oikeus on sekä yksittäisellä lapsella että lapsiryhmillä. Kyse on lapsen oikeudesta osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan sekä oman elinympäristönsä kehittämiseen.

Tampereen Lasten Parlamentti on toiminut vuodesta 2001. Parlamentti on alakoululaisten lasten oma vaikuttamiskanava, jonka tavoitteena on saada alakouluikäisten lasten mielipiteet kuuluviin tamperelaisessa päätöksenteossa. Toimintaan on helppo päästä mukaan koulujen oppilaskuntatoiminnan kautta. Osa parlamentin toiminnasta on avointa kaikille lapsille.

Toiminta on lapsilähtöistä, ideat lähtevät lapsilta itseltään ja osaltaan lapset kommentoivat asioita valmistelevien virkamiesten pyynnöstä. Lasten Parlamentti on tehnyt esimerkiksi mielipidekirjoituksen lehteen siitä, kuinka he kokevat että heidät kohdataan, musiikkivideon kiusaamisen vähentämiseksi, ajanut lasten kuulemista koulujen pihojen suunnittelussa, järjestänyt luonnonsuojelu-kampanjan ja lelukeräyksiä vastaanottokeskuksiin, tehnyt aloitteen vertaissovittelusta ja koulujen ruoka-agenteista sekä osallistunut Tampereen ratikan lapsivaikutusten arviointiin (https://www.tampere.fi/tiedostot/t/yKwzQNhEx/raitiotieallianssi_arviointiraportti.pdf ).

”Meillä on yleensä tosi hauskaa täällä”, kommentoi hallituksen jäsen Emilia 11 v. Lasten Parlamentin hallitus kokoontuu kahdesti kuukaudessa ja käsittelee Lasten Parlamentin oman toiminnan lisäksi kaupungin eri yksiköissä valmisteilla olevia asioita. Osa aiheista viedään suurkokoukseen, jossa on mahdollisuus lasten laajempaan kuulemiseen. Hallitus käsittelee myös lapsilta itseltään nousseita aloitteita. Hallitus työskentelee aina kaksi vuotta kerrallaan. Tämän jälkeen lapset voivat jatkaa nuorisovaltuustossa vaikuttamistyötään. Tietä nuorisovaltuustoon on helpotettu niin, että Lasten Parlamentissa toimii apuohjaajana edustaja nuorisovaltuustosta.

”On hyvä, että on verkosto. Silloin mahdollisimman moni pääsee mukaan”, kertoo Joni 13 v. Tampereella on toiminut vuodesta 2012 kahdeksan alueellista Lasten Parlamenttia, jotka kokoontuvat neljästi vuodessa koulupäivän ajaksi pohtimaan oman alueensa lasten asioita. ”Saadaan vapaasti tehdä mitä halutaan, kunhan siinä on joku tolkku siinä asiassa”, jatkaa Joni 13 v.  Alueelliset parlamentit tekevät aloitteita, kampanjoita, selvittävät kehittämiskohteita oman alueensa kouluissa ja edistävät oppilaiden vaikutusmahdollisuuksia. Alueellisten parlamenttien toimintaan osallistuvat myös erityisluokkien oppilaat.

”Mieleenpainuvinta ovat olleet suurkokoukset, joita olen ollut järjestämässä. Olen nähnyt kuinka paljon se vaikuttaa, kun saa tulla kertomaan omista asioistaan ”, sanoo Venla 13 v. Suurkokous on kaksi kertaa vuodessa, ja niihin on osallistunut noin sata lasta eri puolilta Tamperetta.

Lasten parlamentin yhteydessä toimii myös tapahtumatoimintaryhmä Huippujengi, johon on kaikkien alakouluikäisten mahdollista osallistua.  Huippujengi on lapsilta lapsille toimintaa, eli lapset järjestävät lapsille toimintaa ja tapahtumia, kuten esimerkiksi konsertteja ja loma-aikojen tapahtumia.

Parlamentti toimii nuorisopalveluiden alla ja sille on varattu 10 000 euron vuosittainen budjetti. Lasten Parlamentin toiminnasta hyötyvät sekä lapset että valmistelevat virkamiehet sekä päätöksentekijät. Myös lasten kanssa työskentelevät aikuiset saavat uusia näkökulmia työskentelyyn. Jotta toiminta pyörii sujuvasti, se vaatii sitoutuneen työntekijän, joka paneutuu innolla lasten asioihin ja haluaa ajaa ja edistää niitä. Nettisivujen kautta voi kuka tahansa jättää kysymyksen Lasten Parlamentille.

Hallituksen kokouksessa, jossa vierailimme, esityslistalla oli monta asiaa: valittiin uusia jäseniä kahden eronneen tilalle, päätettiin tarjota kouluille presidentin varjovaalien järjestämismahdollisuutta ja lisäksi käsiteltiin suurkokouksesta nousseita aloitteita. Lapset ovat kokeneet toiminnan tärkeäksi ja vaikuttavaksi. Koska Tampereen Lasten Parlamentin toiminta on tarkoitettu 7-13 –vuotiaille lapsille, 13-vuotiaalla Ainolla on menossa viimeinen vuosi hallituksessa. ”Tulee ikävä, kun se loppuu”, totesi Aino.

https://www.nuortentampere.fi/lastenparlamentti/

Lasten parlamentteja on Suomessa muuallakin kuin Tampereella, ei kuitenkaan jokaisessa kunnassa.

Tiedoksi!
Tampereella toimii myös lapsiasiamies. Lapsiasiamies koordinoi kaupungin lapsiasiamiestoimintaa eli eri toimijoiden muodostamaa yhteistyöverkostoa, joka edistää lasten ja nuorten asemaa. Lapsiasiamiehen tehtäviin kuuluu lisäksi Tampereen kaupungin päätösten lapsiin kohdistuvien vaikutusten arvioinnin kehittäminen. Työhön kuuluu myös lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin seuranta ja raportointi.

Sote- ja maakuntauudistuksen myötä tapahtuvat muutokset vaikuttavat merkittävästi lasten, nuorten ja perheiden palveluihin. Lastensuojelun Keskusliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ovat tehneet aloitteen valtioneuvostolle maakunnallisten lapsiasiavaltuutettujen perustamisesta. Niiden tehtävänä olisi yhteistyössä alueella toimivien valtion, maakunnan ja kuntien viranomaisten sekä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa edistää ja turvata lasten oikeuksien toteutumista.

https://www.lskl.fi/teemat/lapsen-oikeudet/aloite-maakunnalliset-lapsiasiavaltuutetut-edistaisivat-lapsen-oikeuksien-toteutumista-alueellisesti/

Katso myös: Lasten ja nuorten oikeus osallistua seminaari 11.10.2017 https://lskl.videosync.fi/oikeus-osallistua

Lapsenoikeudet.fi https://www.lapsenoikeudet.fi/

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje