Hyppää sisältöön

Perttu Pölönen: ”Muutospuheen vastapainoksi tarvitaan puhetta ihmisyydestä” 

Politiikka & Yhteistyö
Blogit
21.09.2020
Perttu Pölönen: ”Muutospuheen vastapainoksi tarvitaan puhetta ihmisyydestä” 

Futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen on yksi Valtakunnallisten lastensuojelupäivien puhujista. Mutta mitä silloin onkaan luvassa? Pölönen vastaa viiteen kysymykseen.

Puheesi otsikko on: Inhimillinen vallankumous – minkä varaan rakennamme tulevaisuuden hyvinvoinnin? Mitä webinaariin osallistuva voi odottaa puheenvuoroltasi?

– Ajassa, jossa kaikkea tehostetaan, kasvatetaan ja optimoidaan, tarvittaisiin syvyyttä ja ehkä pysähtymistäkin. Aion puhua siitä miksi inhimilliset taidot ja arvot, kuten myötätunto ja pitkäjänteisyys tulevat olemaan arvokkaita tulevaisuudessa. Eivät ainoastaan lasten kanssa, mutta erityisesti heidän.

Mitä kuulijan olisi hyvä tietää sinusta?

– Nuoreen ikääni nähden olen ehtinyt tekemään paljon kaikenlaista. Uskon monipuolisuuteen, rönsyily ei ole huono asia elämässä. Taustaltani olen säveltäjä, ja toisaalta olen opiskellut Piilaaksossa sekä tehnyt töitä Myanmarissa. Yritänkin olla mahdollisimman poikkitieteellinen ja -taiteellinen.

Puhut tulevaisuudesta, voiko sitä ennustaa ja miksi olet kiinnostunut aiheesta?

– Tulevaisuuden ennustamisessa tavoite ei ole pyrkiä osumaan oikeaan, vaan olemaan valmiimpi reagoimaan. Varmasti on sanottu aina, että elämme mielenkiintoisia aikoja, mutta erityisesti tämä vuosi on näyttänyt, kuinka nopeasti maailma voi muuttua. Verrattuna moneen muuhun aikakauteen, nyt on paljon parempia mahdollisuuksia saada oma ääni kuuluviin ja vaikuttaa asioihin.

Mitä kestävä ja inhimillinen tulevaisuus tarkoittaa sinulle?

– Täytyy varmistaa, että tehdään oikeita asioita. Siitä ei ole hyötyä, että kovaa vauhtia kehitytään ja mennään eteenpäin, mutta vastassa onkin seinä. Täytyy haastaa sitä, mikä meille on aidosti tärkeää ja missä meidän huomion tulisi olla. Jatkuvan teknologia- ja muutospuheen vastapainoksi tarvitaan puhetta ihmisyydestä.

Miksi elinikäinen oppiminen on tärkeää?

– Osittain siksi, että ei ole olemassa enää varmoja ammatteja. Varmasti jokainen vanhempi haluaisi sellaisen lapselleen, mutta sitä on vaikea taata. Vaaditaan asennetta muuttua ja elinikäisiä taitoja. Ainoa vaara on, että kasvatetaan menneisyyden menestyjiä. Tarvitaan uteliaisuuden siemen, joka voi kantaa läpi aikuisuuden. Siksi tulevaisuuteen katsomista tarvitaan.

Tutustu 29.9.2020 järjestettävien Valtakunnallisten lastensuojelupäivien ohjelmaan täältä ja ilmoittaudu mukaan!

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje