Hyppää sisältöön

Osallisuus arjessa – kuuntele lastensuojelun asiakkaana olevaa lasta ja nuorta 

Lastensuojelu
Osallisuus
Blogit
24.09.2018
Osallisuus arjessa – kuuntele lastensuojelun asiakkaana olevaa lasta ja nuorta 

Osallisuus on tunne siitä, että saa vaikuttaa omaan elämäänsä ja tuoda mielipiteensä esille – ja että joku myös reagoi niihin. Se vaatii kannustusta lähellä olevilta aikuisilta. Näin määrittelivät 21.9. järjestetyssä Nuorten Päivässä lastensuojelun asiakkaana olleet tai olevat nuoret arjen osallisuuden. Valtakunnallisten lastensuojelupäivien yhteydessä järjestettävä Nuorten Päivä tarjoaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa ja ammattilaisille oivalluksia omassa työssään. 

Lastensuojelun sijaishuollon valvonnan resursseja lisätään, jotta lapsia voidaan kuulla valvontakäynneillä. On kuitenkin syytä muistaa, että kaikkia lastensuojelun asiakkaana olevia lapsia ja nuoria tulisi kuunnella myös arjessa erityisen tarkkaan, ja tukea heidän mahdollisuuksiaan osallisuuteen sekä oman elämän arjen asioissa että asioihin vaikuttamisessa laajemmin.

Nuorten Päivänä Turussa pohdittiin arjen osallisuutta 45 12–27-vuotiaan lastensuojelun asiakkaana olevan tai olleen lapsen ja nuoren sekä 12 aikuisen kesken Nuorten Taide- ja toimintatalo Vimmassa. Yhteensä paikalla oli 618 ja puoli vuotta kokemusta lastensuojelusta.

Päivän suunnittelu ja toteutus tehtiin yhdessä Lastensuojelun Keskusliiton, Auta Lasta ry:n, Pesäpuu ry:n, Osallisuuden aika ry:n ja Turun ja Helsingin kaupunkien jälkihuollon kanssa. Suunnitteluryhmässä oli kokemusasiantuntijoita, ammattilaisia ja ihmisiä, jotka ovat molempia. Yhteistyö järjestöjen ja kuntien välillä on toiminnassa keskeistä.

Miten osallisuutta vahvistetaan arjessa?

Nuoret määrittelivät arjen osallisuutta esimerkiksi näin: se on tunne ja toisaalta myös tieto siitä, että saa vaikuttaa omaan elämäänsä, ja saa tuoda mielipiteensä ilmi ja joku myös reagoi niihin. Arjen osallisuuteen kuuluu oleellisesti tunne johonkin joukkoon kuulumisesta, ei tarvitse olla yksin vaikeiden asioiden kanssa, saa mokaillakin ja voi silti kokea itsenä arvokkaaksi.

Arjen osallisuutta voidaan nuorten mukaan vahvistaa varmistamalla, että nuori saa puhua jollekin, johon luottaa ja on olemassa joku, joka tukee ja kuuntelee.  Osallisuus vahvistuu, kun tehdään asioita yhdessä. Silti on myös tärkeää, että oma vapaus valita säilyy: esimerkiksi että voi vaikuttaa siihen, mitä syö tai mistä ostaa vaatteensa. On tärkeää, että on mahdollisuus neuvotella ja päätyä kompromissiratkaisuihin, jos mielipidettä ei täysin voida ottaa huomioon esimerkiksi vaikkapa kotiintulo- ja nukkumaanmenoajoista.

Nuoret toivat esille, että mielipiteen ilmaisemiseen tarvitaan kannustusta ja vaikuttamisessa tarvitaan aktiivisten työntekijöiden apua. Voi olla vaikea sanoa mielipidettään, jos siitä ei ole aiemmin kukaan ollut kiinnostunut. Nuoret haluavat vaikuttaa omiin asioihinsa arjessa, mutta myös kaikkien samankaltaisessa tilanteessa olevien kokemiin epäkohtiin.

Sosiaalityöntekijä valmistelee isoimmat päätökset, joten hänen pitäisi oikeasti tutustua nuoreen, pitää yhteyttä ja luoda luottamuksellinen suhde. Nuorten toive on, että oma työntekijä olisi pysyvä ja luotettava aikuinen, joka selittää erilaisten päätösten perusteluja ymmärrettävästi, toimii oikeudenmukaisesti ja tekee töitä sydämellään. Aikuisten tehtävä on varmistaa, että lapset ja nuoret voivat kokea olevansa osallisia päivittäisessä arjessa. Rakenteiden ja resurssien tulee olla sellaiset, että se on mahdollista.

Lastensuojelupäivillä kuunnellaan nuoria

Nuorten Päivä järjestettiin nyt Valtakunnallisten lastensuojelupäivien yhteydessä viidettä kertaa. Pesäpuu ry on järjestänyt kymmeniä Nuorten Foorumeita vuodesta 2010 ja yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa koulutuspäivien yhteydessä vuodesta 2011. Nuorten Päivä on oleellinen rakenteellinen osa lasten ja nuorten osallisuuden edistämistä Lastensuojelun Keskusliiton lastensuojelualan ammattilaisille suunnatuissa koulutuspäivissä. Päivän järjestämisessä kantavina periaatteina ovat yhteistyö, turvallisuus, vaikuttaminen, vertaisuus ja kunnioitus.

Nuorten Päivässä nuori voi itse päättää, millä eri tasoilla osallistuu työskentelyyn: voi vain tulla mukaan tapaamaan ja kuuntelemaan muita nuoria, työstää suunnitteluryhmässä valittuja aiheita tai voi halutessaan keskustella päättäjien kanssa ja osallistua vaikuttamistyöhön. Tavoitteena on myös rohkaista päiviin osallistuvia ammattilaisia lisäämään osallisuuden mahdollistavia elementtejä omaan työhönsä sekä vahvistaa nuorten keinoja vaikuttaa.

Nuorten Päivään kutsutaan aina mukaan myös päättäjiä ja vaikuttajia. Tänä vuonna Päivään osallistuvat kansanedustaja Jani Toivola sekä Suomen Punaisen Ristin turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää. Molemmat esiintyvät myös Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä, Jani juontajan roolissa ja Leena paneelissa.

Lisää nuorten viestejä on tarjolla 25.9. tiistaina Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä päälavalla esityksen muodossa sekä julisteina.

Lue lisää:

https://pesapuu.fi/materiaalit/nuorten-foorumeiden-raportit/

https://www.autalasta.fi/veturointi/

https://osallisuudenaika.fi/

https://www.turku.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalipalvelut/lasten-ja-nuorten-hyvinvointi/lastensuojelu-10

https://www.hel.fi/sote/toimipisteet-fi/aakkosittain/lastensuojelu/muut/jalkihuolto/

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje