Hyppää sisältöön

Toiveikkaita uutisia harrastamisen hinnasta 

Lapsen arki
Blogit
29.04.2020
Toiveikkaita uutisia harrastamisen hinnasta 

Harrastaminen ja vapaa-ajan viettäminen maksaa enemmän kuin ennen. Tämä vaikuttaa erityisesti pienituloisissa perheissä asuvien lasten vapaa-ajan viettoon. Voisiko ”Suomen malli” edistää harrastamisen yhdenvertaisuutta? Tätä pohtii vierailijablogissamme Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija Mikko Salasuo. 

Lasten ja nuorten harrastamisen hinta on puhuttanut jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Tämän keskustelun taustalla on todellinen ongelma, sillä esimerkiksi liikuntaharrastusten hinnat ovat kaksin-, kolmin- tai jopa nelinkertaistuneet tällä vuosituhannella. Samalla perinteisen kansalaistoiminnan eetos on hapertunut ja sen on korvannut harrastusasiakkuus: rahalla pääsee mukaan! 

Harrastamisen hintojen kasvun taustalla on lukuisia syitä. Samoin sillä on paljon erilaisia seurauksia. Yhdistävänä tekijä syissä ja seurauksissa on se, ettei niissä näy jälkeäkään lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisestä tai yhdenvertaisuudesta. Hintojen kasvu ja sen seuraukset ovat täysin ajattelemattomien ja menestystä sokeasti tavoittelevien aikuisten intresseistä käynnistyneitä ja ylläpitämiä prosesseja. Yksikään hintojen kasvun taustalla olevista syistä ei nouse lasten ja nuorten tarpeista ‒ ei yksikään.  

Haasteita harrastusjärjestelmässä 

Suomeen on viimeisen 20 vuoden aikana istutettu harrastusjärjestelmä, joka ei palvele lasten ja nuorten hyvinvointia tai kansalaisyhteiskuntaa. Tästä on pitkälti kiittäminen lasten ja nuoret edunvalvonnan täydellistä unohtamista harrastustoimintaa valtakunnallisesti rahoittavien ja ohjaavien sekä kansallisesti koordinoivien tahojen toiminnassa.  

Lopputulos ei totisesti mairittele: lopettamisen keski-ikä on ohjatussa liikunnassa 10,6 vuotta, kustannukset ovat tehneet harrastamisesta epätasa-arvoista ja eksklusiivista, välinpitämättömät aikuiset eivät ole huolehtineet eettisistä kysymyksistä ja tutkimuksissa raportoidaankin kiusaamisesta ja syrjinnästä nimenomaan (liikunta)harrastuksissa, monissa harrastuksissa lajispesifin osaamisen rinnalla ei edes yritetä opettaa elämisen kannalta tärkeitä taitoja ja monien perheiden yhdessäolo toteutuu vain harrastusmatkoilla auton penkeissä. Absurdia! 

On myös voittajia. Harrastusvälineitä valmistavat suuryritykset kiittävät, kun vanhemmat ostavat lapsilleen joka vuosi sadoilla tai tuhansilla euroilla ”välttämättömiä” harrastusvarusteita. Käsiään hierovat myös ne tahot, jotka näkevät menestymisen taiteessa, kulttuurissa tai huippu-urheilussa lapsen ja nuoren olemassaolon ainoana tarkoituksena. Huippuutta tai menestystä ei tosin ole tullut ‒ päinvastoin ‒ mutta mikäpä ei olisi hyväksyttävä uhraus yhden olympiamitalin tai kansainvälisen musiikkikilpailun voiton tavoittelussa. 

Ällistyttävän pitkään suomalainen yhteiskunta on antanut täyden siunauksen harrastamisen ylöspäin kapenevalle pyramidille, jonka loputtomaan lapsia toisistaan erottelevaan kitaan ovat kadonneet niin yhdenvertaisuus kuin vanhempien rahat ja satojen miljoonien eurojen vuotuiset avustuksetkin.  

Tunnelin päässä loistaa valoa 

Hallitusohjelmaan kirjattu ”Suomen malli” on ensimmäinen todellinen ja mittavat yritys muurata hyvinvointi ja yhdenvertaisuus lasten ja nuorten harrastamisen peruskiveksi. Koulupäivän yhteyteen järjestettävä maksuton harrastaminen olisi kaikille avointa ja toiminta perustuisi lasten ja nuorten toiveisiin. Toteutukseen on valtion budjetissa varattuna noin 40 miljoonaa euroa ja mukana on myös roimasti poliittista tahtoa.  

Jos ja kun ”Suomen malli” nousee jaloilleen, voi sen toivoa mahdollisimman pian tallovan alleen ne epäterveet rakenteet sekä arvot ja asenteet, joilla me aikuiset olemme onnistuneet mädättämään lasten ja nuorten harrastamisen vuosituhannen kahdella ensimmäisellä vuosikymmenellä.  

Mikko Salasuo 

Kuva Mikko Salasuosta KEEn blogiin 29.4.2020

Talous- ja sosiaalihistorian dosentti 

Vastaava tutkija  

Nuorisotutkimusverkosto 

Kaikille eväät elämään -avustusohjelma vähentää eriarvoisuutta. Ohjelmassa on mukana 23 lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevän järjestön kehittämishanketta ja Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi sen toteuttamista. Julkaisemme blogissamme ohjelman Eväät kaikille hyvään arkeen -kampanjaan liittyviä asiantuntijakirjoituksia. Kampanja tuo esiin lasten, nuorten ja perheiden kohtaamia eriarvoisuuden ilmiöitä ja hanketyössä niihin kehitettyjä ratkaisuja. 

#kaikilleeväätelämään #eväätarkeen 

Linkki Kaikille eväät elämään -hankkeen sivuille

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje