Hyppää sisältöön

”Vanhemmilla olisi enemmän aikaa keskustella” 

Lapsen oikeudet
Osallisuus
Blogit
5.12.2018
”Vanhemmilla olisi enemmän aikaa keskustella” 

”Vanhemmilla olisi enemmän aikaa keskustella” oli yksi pysäyttävimmistä toiveista, joita koululaiset esittivät aikuisille Ääni18 - Lapsen oikeuksien foorumin työpajassa. Yhteen lauseeseen kiteytyi iso viesti, joka sai monen paikalla olleen aikuisen mietteliääksi.  

Reilu kymmenkunta lasta oli mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Lastensuojelun Keskusliiton järjestämää Lapsen ääni kuuluviin! -toiminnallista työpajaa osana Ääni18-seminaaria, joka järjestettiin Lapsen oikeuksien viikolla Hämeenlinnassa. Mukana oli ala- ja yläkouluikäisiä oppilaita Keravan Kurkelan koulusta ja Mäntsälän Kirkonkylän koulusta.

Työpajan tarkoituksena oli luoda yhteinen paikka, jossa koululaiset ja lasten parissa työskentelevät aikuiset pääsevät pohtimaan Lapsen oikeuksien foorumin teemoja.

Teemat olivat:
– Lapsipolitiikalla parempi yhteiskunta
– Kasvatus tasavertaisten mahdollisuuksien luojana ja
– Kohti aitoa osallisuutta

Koululaiset olivat suunnitelleet valmiiksi kysymyksiä, joiden pohjalta käytiin teemaryhmissä keskustelua ja etsittiin yhdessä vastauksia. Keskustelut synnyttivät monta ideaa ja ajatusta siitä, kuinka rakentaa ympäristöä, jossa lasten mielipiteet on otettu huomioon. Toiminnallinen paja antoi mahdollisuuden nostaa esiin lasten omia ajatuksia osaksi laajempaa keskustelua. Seminaarissa työstettiin yhteinen julkilausuma, johon saatiin näin mukaan myös lasten näkemyksiä paremmasta huomisesta.

Lapsilla ja aikuisilla oli yhteinen näkemys siitä, että lapsilta ei tule vaatia liian vaikeiden päätösten tekemistä, vaan aikuinen tukee ja auttaa tilanteen edellyttämällä tavalla. Lapset toivoivat pystyvänsä vaikuttamaan itseään koskeviin asioihin, kuten harrastuksen valitsemiseen tai omaan pukeutumiseen.

Toisinaan lasten näkökulman tärkeys voi nousta esille sellaisessa tilanteessa, jota aikuinen ei välttämättä olisi tullut ajatelleeksi. Esimerkkinä tästä lapset mainitsivat pimeän tienosuuden, josta katuvalot olivat sammutettu tietyön seurauksena. Lapset olivat kokeneet tien turvattomana ja tästä syystä välttäneet sen käyttöä. Lasten nostama esimerkki osoittaa, että aikuiset eivät välttämättä hahmota tilannetta samanlaisena, miltä se lapsen kokemuksessa näyttäytyy. Tästä syystä on tärkeää antaa lapsille mahdollisuus kertoa mielipiteensä myös asioissa, joiden ei suoranaisesti koeta liittyvän lapsiin.

Lasten esittämät kysymykset eivät olleet helppoja ratkaistavaksi, mutta loivat pohjan mielenkiintoiselle keskustelulle. Kysymykset siitä, miten taata jokaiselle lapselle mahdollisuus harrastaa tai kuinka saada lapsille yhdenvertainen mahdollisuus osallistua, ovat kysymyksiä, joiden parissa aikuisetkin kamppailevat päivittäin. Huolimatta siitä, että keskustelu ei synnyttänyt valmiita ratkaisuja, se antoi arvokkaan mahdollisuuden yhteiseen keskusteluun. Ainoastaan kuulemalla lapsia on mahdollista tietää, mikä heitä mietityttää.

Lasten äänen kuulluksi tuleminen edellyttää, että otamme lapset mukaan ideoimaan ja suunnittelemaan toimintaa. On tärkeää luoda tilanteita, joissa lapset pääsevät osallistumaan ja tuomaan näkökulmansa esille. Näin varmistamme sen, että tehdyt päätökset tukevat lapsia, joita päätökset ensisijaisesti koskettavat.

Työpajan toteutus sai paljon positiivista palautetta osallistujilta. Keskusliitossa tulemme vahvistamaan lasten osallisuutta entisestään. Sillä kuten sanonnassa todetaan, lasten suusta kuulee usein totuuden.

Lisätietoja:

Mari Väistö, osallisuusasiantuntija, mari.vaisto(a)lskl.fi, p. 050 410 7896
Eliisa Jämsén, erityisasiantuntija, HR, eliisa.jamsen(a)lskl.fi, p. 040 708 5845

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje