Hyppää sisältöön
Pienten lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen −selvitys
Maksuttomat julkaisut

Pienten lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen −selvitys

Riikka Teeri: Pienten lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen – Viisi näkökulmaa. Lastensuojelun Keskusliiton verkkojulkaisu 5/2023. ISBN: 978-952-7002-60-5 (pdf), ISSN: 2489-4885.
Kuvaus

Kaikilla vanhemmilla tuloista, koulutuksesta ja asuinalueesta riippumatta tulisi olla samanlaiset mahdollisuudet saada lapselleen laadukasta varhaiskasvatusta. Investointi lasten varhaisiin vuosiin kannattaa aina, sillä ensimmäiset vuodet luovat perustan koko elämälle. Lastensuojelun Keskusliiton selvitys "Pienten lasten osallistuminen varhaiskasvatukseen – viisi näkökulmaa" tarkastelee 2–3-vuotiaiden osallistumisastetta varhaiskasvatukseen eri puolilla Suomea sekä siihen vaikuttavia tekijöitä.

Lasten osallistumista varhaiskasvatukseen tarkastellaan viidestä näkökulmasta. Tietoja tarkastellaan perhetyypin, äidin koulutusasteen, perheen tulojen sekä varhaiskasvatuksen järjestämis- ja toimintamuodon ja kokoaikaisuuden mukaisesti. Tarkoituksena on lasten osallistumisastetta tarkastelemalla havainnoida, miten esimerkiksi lapsen äidinkieli, asuinmaakunta ja varhaiskasvatuksen toimintamuoto ovat yhteydessä osallistumisasteeseen. Julkaisussa ei kuitenkaan pohdita, minkä ikäisenä kunkin lapsen tulisi varhaiskasvatukseen osallistua, tai oteta kantaa varhaiskasvatuksen puolesta tai sitä vastaan. Julkaisussa on käytetty Tilastokeskuksen aineistoa 2–4-vuotiaiden varhaiskasvatukseen osallistumisesta Manner-Suomessa 1.12.2021.

Saatuja tuloksia peilataan sekä ajankohtaiseen keskusteluun varhaiskasvatuksen tilanteesta että hallitusohjelman tavoitteisiin. Julkaisu pyrkii keskittymään siihen, että jokaisella lapsella olisi oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ensimmäisinä elinvuosinaan. Myös perheiden yksilölliset tarpeet tulee huomioida, kun pohditaan lapsen osallistumista varhaiskasvatukseen.

Tutustu myös englanninkieliseen versioon raportista!

Ostoskori

0
Välisumma 0 €
Sulje