Hyppää sisältöön
Politiikkasuositus: Lapsella on oikeus tukeen vanhemman sairastaessa
Maksuttomat julkaisut

Politiikkasuositus: Lapsella on oikeus tukeen vanhemman sairastaessa

Lapsella on oikeus tukeen vanhemman sairastaessa. Lastensuojelun Keskusliiton politiikkasuositus 1/2024,
Kuvaus

Vakavaa tai pitkäkestoista sairautta sairastavien vanhempien lasten erityisen tuen tarpeita ei huomioida tarpeeksi yhteiskunnassamme eikä palvelujärjestelmässämme. Vanhemman vakava psyykkinen tai fyysinen sairaus, vamma tai riippuvuusongelma voi heikentää hänen kykyään vastata täysipainoisesti lasten tarpeisiin. Se voi vaikuttaa myös perheen dynamiikkaan ja kuormittaa lasten arkea. Sairastuneiden vanhempien lapsilla on muita lapsia suurempi riski kohdata psykososiaalisia ongelmia ja he voivat sairastua helpommin.

Negatiivisia vaikutuksia voidaan vähentää tukemalla vanhemman vakavan sairauden kuormittamia perheitä oikea-aikaisesti. Ongelmien ehkäiseminen vaatii monialaista yhteistyötä sekä sitä, että lapset huomioidaan vanhempiensa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Uudenlaisen toimintakulttuurin rakentaminen edellyttää poliittisilta päätöksentekijöiltä
ja viranomaishallinnolta tietoista työskentelyä muutoksen tekemiseksi. Lainsäädäntöä on muutettava lasta huomioivammaksi, hyvinvointialueille ja kunnille on laadittava selkeät kansalliset yhteistyö- ja toimintaohjeet ja ammattilaisten osaamista on vahvistettava.

Lastensuojelun Keskusliiton Politiikkasuosituksia-julkaisusarja tarjoaa lapset huomioon ottavia suosituksia päätöksentekoon sekä taustatietoa esimerkiksi politiikan toimittajille. Lataa politiikkasuositus ja tutustu vinkkeihin!

Ostoskori

0
Välisumma 0 €
Sulje