Siirry sisältöön

Itkuinen vauva

Itku kuuluu terveen lapsen kehitykseen. Vauva itkee eniten kahden ensimmäisen kuukauden aikana ja itkuisuus on suurimmillaan yleensä iltaisin. Tämän ajan jälkeen itkuisuus yleensä selkeästi vähenee.

Jos vauva itkee paljon, puhutaan koliikki-itkusta

Koliikkivauva itkee usein monta tuntia päivässä ja vauvalla tuntuu olevan jokin hätä. Itku ei tavallisesti lopu arkisilla rauhoittelukeinoilla ja siihen on vaikea löytää yhtä selkeää syytä. Yleensä itkuisuus vähenee itsestään kolmen-neljän kuukauden iässä, ja koliikkivauvat kehittyvät normaalisti ilman myöhempiä ongelmia.

Koliikkikuukaudet ovat perheelle raskaita. Jatkuva itkuisuus voi rasittaa sekä vanhemman ja lapsen välistä että vanhempien keskinäistä suhdetta.

Itkuinen vauva ja koliikki -opas tukee paitsi vauvan hyvinvointia myös vanhempien jaksamista sekä onnistunutta varhaista vuorovaikutusta. Oppaassa on myös konkreettisia neuvoja myös niihin tilanteisiin, kun oma pinna meinaa palaa ja voimat tuntuvat vähenevän.

Tietoa ja käytännön vinkkejä sisältävä opas itkuisen vauvan hoitoon:

Itkuinen vauva ja koliikki – opas vanhemmille

Sekä Väestöliiton Perheaikaa.fi-verkkopalvelusta että Vanhemmuuskeskuksen sivuilta löytyy oppaan lisäksi lisätukea vauvan itkuisuuteen nettiluentoina, videoklippeinä ja artikkeleina.

Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaitkee.fi -sivustolta löytyy vinkkejä, kuinka saada itkevä vauva rauhoittumaan. ”Kun et enää jaksa” -osiossa on artikkeleja mm. masennuksesta ja uupumisesta. Lisäksi ”Mistä apua” -osioon on koottu linkkejä, puhelinnumeroita ja kirjallisuutta aiheesta.

www.ensijaturvakotienliitto.fi/liitto/haetko-apua/vauva-itkee/