Siirry sisältöön

Kansainväliset lapsen oikeuksien asiantuntijat kokoontuvat Helsinkiin kesäkuussa

Kesäkuun puolessa välissä pidettävässä kansainvälisessä seminaarissa keskitytään pohtimaan ratkaisuja lasten ja perheiden hyvinvoinnin haasteisiin. Seminaarissa luennoivat sekä kansainväliset että suomalaiset lapsen oikeuksien asiantuntijat. Seminaari on avoin kaikille ja ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.

Kansainvälisen lastensuojeluverkosto IFCW:n Maailmanfoorumi kokoaa 9.‒.12. kesäkuuta Helsingin Paasitorniin joukon kansainvälisiä lastensuojelun ja lapsen oikeuksien huippuasiantuntijoita pohtimaan ratkaisuja lasten ja perheiden hyvinvoinnin haasteisiin.

Foorumin teemalla Lapsiin ja perheisiin investoiminen hyvinvoinnin edistäjänä halutaan nostaa esiin minkälaisilla käytännöillä ja poliittisilla päätöksillä hyvinvoinnin kysymyksiä on eri puolella maailmaa ratkaistu.

– Foorumi antaa hyvän mahdollisuuden tarkastella kriittisesti meillä Suomessa ja myös Pohjoismaissa tehtyjä ratkaisuja lasten ja perheiden tukemisessa ja oppia hyvistä käytännöistä ja malleista muualta maailmasta, kertoo Maailmanfoorumia järjestävän Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Susanna Hoikkala.

Perheiden tukeminen muutakin kuin taloudellista tukea

Neljä päivää kestävässä foorumissa varsinaisia seminaaripäivä ovat 11. ja 12. kesäkuuta. Yksi foorumin pääpuhujista on hollantilainen oikeustieteilijä ja entinen YK:n lapsen oikeuksien komitean puheenjohtaja emeritusprofessori Jaap E. Doek, joka kertoo kuinka Hollanti on pystynyt edistämään lasten hyvinvoinnin kehitystä investoimalla erityisesti perheiden tukemiseen. Hollanti on saavuttanut ykkössijan esimerkiksi UNICEFin rikkaiden maiden hyvinvointivertailuissa.

– Doekin esitys on mielenkiintoinen, sillä Hollannissa on satsattu muuhunkin kuin pelkästään taloudelliseen tukeen. Meillä Pohjoismaissahan mietitään usein paljon pelkästään taloudellisen tukemisen näkökulmia, Hoikkala kertoo.

Toinen kansainvälisistä pääpuhujista on brittiläinen lapsen oikeuksien asiantuntija Gerison Lansdown, joka keskittyy tänä vuonna 25 vuotta täyttävän Lapsen oikeuksien sopimuksen analysointiin.

Lansdown on tutkinut erityisesti osallisuuden teemaa ja esittelee mitä tähän mennessä osallisuuden teemassa on saavutettu ja mitä haasteita siihen vielä liittyy. Osallisuuden teemaa käsitellään foorumissa myös suomalaisesta näkökulmasta.

Lastensuojelun menneisyyden selvittäminen esillä

Ajankohtainen teema on myös australialaisen Ray Clearyn puheenvuoro australialaisten alkuperäiskansojen lasten kaltoinkohtelusta ja hallituksen pyrkimyksistä selvittää kaltoinkohtelua. Cleary on lasten ja perheiden hyvinvointikysymysten asiantuntija, joka on työskennellyt yli 40 vuoden ajan lasten ja perheiden palveluiden parissa.

– Clearyn esitys on erityisen ajankohtainen juuri nyt Suomessa, kun sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa on aloittamassa selvitystä kaltoinkohteluista ja epäkohdista suomalaisessa lastensuojelussa maamme ensimmäisen lastensuojelulain aikana, Hoikkala kertoo.

Foorumissa käsitellään myös haavoittuvassa asemassa elävien lasten kysymyksiä, kaltoinkohtelua, ihmiskauppaa ja siirtolaiskysymyksiä. Suomalaisia puhujia ovat muun muassa Maria Kaisa Aula, Mirjam Kalland, Olli Kangas, Jukka Mäkelä, Esa Iivonen, Tarja Pösö ja Hanna Heinonen.

Maailmanfoorumi on avoin kaikille ja on tarkoitettu erityisesti lasten ja perheiden hyvinvoinnin kysymyksistä kiinnostuneille päättäjille, tutkijoille ja ammattilaisille.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan os. www.lskl.fi/en/ifcw2014/programme (sivu poistunut käytöstä)

IFCW edustaa satoja lapsen oikeuksien puolesta työskenteleviä kansalaisjärjestöjä ympäri maailmaa.  IFCW:llä on neuvoa-antava status YK:n talous- ja sosiaalineuvostossa ja se järjestää konferensseja, seminaareja ja tiedonvaihtoa jäseniensä kesken sekä edistää lapsen oikeuksien toteutumista maailmanlaajuisesti.

IFCW perustettiin vuonna 1989 Suomessa. Perustamisasiakirjan allekirjoitti 43 kansalaisjärjestöä 31 maasta Lastensuojelun Keskusliiton toimiessa perustamiskokouksen isäntänä. Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro toimii nykyisin IFCW:n varapresidenttinä. Verkoston suomalaisjäsenenä on LSKL:n lisäksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

www. ifcw.org