Siirry sisältöön

Jo yli 500 eduskuntavaaliehdokasta sitoutunut edistämään lasten ja nuorten asioita

Kristillisdemokraateilla ja Vihreillä eniten lasten ja nuorten kansanedustajia.

Lasten ja nuorten parissa toimivat haastoivat viime viikolla 24.2. eduskuntavaaliehdokkaat sitoutumaan lasten ja nuorten kansanedustajiksi. Lasten ja nuorten kansanedustajan huoneentaulun on tähän mennessä allekirjoittanut 502 ehdokasta.

Lukumääräisesti eniten allekirjoittaneita on Kristillisdemokraateilla, Vihreillä ja Keskustalla. Viime eduskuntavaalien allekirjoittajamäärä on ohitettu jo alle viikossa.

Ehdokkaat voivat allekirjoittamalla huoneentaulun verkkosivuilla sitoutua julkisesti huoneentaulun tavoitteisiin ja toteuttamaan konkreettisia lasten ja nuorten hyvinvointia kehittäviä toimenpiteitä.

– Huoneentaulu antaa ehdokkaille monia konkreettisia vinkkejä, mitä lasten ja nuorten asioita tulee edistää. Haastamme puolueet kilpailuun siitä, keneltä löytyvät lapsi- ja nuorisomyönteisimmät ehdokkaat, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin pääsihteeri Olli Joensuu toteaa.

– Huoneentaulun tavoitteena on auttaa kansanedustajia tekemään Suomesta parempi paikka lapsille ja nuorille. Suomi tarvitsee päätöksentekijöitä, joilla on herkkyyttä kuulla arkea, kykyä ymmärtää asioiden taustoja ja yhteyksiä, nöyryyttä ottaa vastaan asiantuntijatietoa sekä lopulta vahvuutta päättää, sanoo lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Huoneentaulun tähän mennessä allekirjoittaneet jakautuvat puolueittain seuraavasti:

Suomen Kristillisdemokraatit 111
Vihreä liitto 83
Suomen Keskusta 58
Vasemmistoliitto 53
Perussuomalaiset 50
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 42
Svenska folkpartiet i Finland 31
Kansallinen Kokoomus 28
Piraattipuolue 21
Suomen Kommunistinen Puolue 17
Suomen Työväenpuolue 5
Itsenäisyyspuolue 1
Muutos 2011 – 1
Kommunistinen Työväenpuolue 0
Köyhien Asialla 0
Valitsijayhdistys 0
Sinivalkoinen rintama 0

Vaalipiireittäin allekirjoituksia on seuraavasti:

Uusimaa 100
Helsinki 79
Pirkanmaa 49
Varsinais-Suomi 46
Häme 42
Kaakkois-Suomi 35
Vaasa 37
Savo-Karjala 29
Keski-Suomi 26
Satakunta 23
Oulu 22
Lappi 14
Ahvenanmaa 0

Huoneentaulun ovat yhteistyössä laatineet seuraavat lasten ja nuorten järjestöt ja viranomaiset:

Lapsiasiavaltuutettu, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset ry, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto – Nuva ry, Suomen UNICEF, Suomen Vanhempainliitto, Valo ja Valtion nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora).

Huoneentaulun laatijat rohkaisevat äänestäjiä tarkistamaan, onko oma ehdokas lupautunut edistämään lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallistumista. Huoneentaulu on luettavissa ja sen voi allekirjoittaa osoitteessa www.alli.fi/huoneentaulu. Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry ylläpitää huoneentaulun allekirjoittaneiden ehdokkaiden listaa.

– On tärkeää, että kansanedustajat kunnioittavat lasten ja nuorten oikeuksia päätöksiä tehdessään. Yksittäinen kansanedustaja voi saada paljon aikaan kiinnostumalla, ottamalla selvää, kysymällä, vaatimalla sekä arvostamalla lapsia ja nuoria sekä heidän mielipiteitään, huoneentaulun laatijat painottavat.

Lisätietoja:

Pääsihteeri Olli Joensuu
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
olli.joensuu@alli.fi, 045 139 2350

Edunvalvonnan koordinaattori Hanna Sauli
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
hanna.sauli@alli.fi, 040 900 4885