Siirry sisältöön

Lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsiperheiden köyhyys

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. YK:n lapsen oikeuksien sopimusta tehdään tunnetuksi Lapsen oikeuksien teemaviikolla 16.–20.11. Vuoden 2015 teemana on lapsiperheiden köyhyys Suomessa.

Yli 100 000 Suomessa asuvaa lasta elää pienituloisissa kotitalouksissa. Yksinhuoltajaperheissä pienituloisuusaste on lähes kolminkertainen kahden vanhemman perheisiin verrattuna.

Lapsiperheiden köyhyyttä ei tule vähätellä, sillä köyhyys vaikuttaa kielteisesti lapsen hyvinvointiin ja kehitykseen. Köyhyys aiheuttaa ulkopuolisuuden kokemuksia ja häpeää sekä lisää mielenterveysongelmia. Köyhyydessä elävät lapset ja nuoret kokevat eniten osattomuutta ja syrjäytymistä.

Suomi on sitoutunut YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, joka on kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Sopimuksen kolmannen artiklan mukaan lapsen etu on huomioitava kaikissa lapsia koskevissa päätöksissä.

Lapsen oikeuksien viestinnän yhteistyöverkosto kerää nimiä sähköiseen vetoomukseen paremman lapsuuden puolesta.

Vetoomuksen tarkoituksena on muistuttaa päättäjiä siitä, että lapsiperheiden köyhyyteen Suomessa tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lapsivaikutusten arviointi tulee tehdä kaikissa lapsia koskevissa päätöksissä.

Yhteistyöverkosto haastaa kaikki mukaan osallistumaan vetoomukseen osoitteessa www.lapsenoikeudet.fi. Vetoomus tullaan luovuttamaan päättäjille lapsi- ja perhejärjestöjen seuraavassa tapaamisessa eduskunnassa.

Lapsenoikeudet.fi-sivusto kokoaa tietoa lapsen oikeuksista

Maanantaina 16.11. klo 10.00 julkaistaan lapsen oikeuksien tietoa kokoava sivusto www.lapsenoikeudet.fi.

Sivuston toteuttaja ja ylläpitäjä on Lapsen oikeuksien viestinnän yhteistyöverkosto. Sivustolta löytyy myös Lapsen oikeuksien viikon materiaaleja sekä tietoa viikon tapahtumista. Lapsi- ja nuorisojärjestöt järjestävät lapsen oikeuksien tapahtumia ympäri Suomen.

Yhteistyöverkosto on tuottanut kansanedustajille ja kuntien päättäjille Lapsiperheköyhyyden torjuntapakkauksen, joka on infopaketti lapsiperheiden köyhyydestä Suomessa.

Lapsiperheköyhyyden torjuntapakkaus sisältää tietoa päätöksenteon tueksi. Mukana on myös esimerkkejä järjestöjen tarjoamasta käytännön tuesta lapsiperheille. Materiaalit löytyvät ma 16.11. klo 10 alkaen osoitteesta www.lapsenoikeudet.fi/torjuntapakkaus.

Oululaisen Valveen elokuvakoulun lapset ja nuoret ovat suunnitelleet ja toteuttaneet videospotteja lapsiperheköyhyydestä. Videospotteja nähdään Yle TV 1-kanavalla Lapsen oikeuksien viikolla ja ne löytyvät myös Youtubesta Lapsenoikeudet.fi-kanavalta.

Liputa lapsen oikeuksien puolesta 20.11.

Sisäministeriö on jo määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta ja suosittelee samaa muillekin. Yhteistyöverkosto on aiempina vuosina kampanjoinut sen puolesta, että Lapsen oikeuksien päivästä tulisi vakiintunut liputuspäivä.

Helmikuussa 2015 sisäministeriö teki esityksen asiasta Helsingin yliopiston almanakkatoimistoon, jossa liputuspäivän muuttamista vakiintuneeksi harkitaan.

Lapsijärjestöt yhdessä lapsiasiavaltuutetun kanssa kannustavat kaikkia mukaan liputtamaan lapsen oikeuksien puolesta 20.11.

Lisätietoja:

Viestintäkoordinaattori Janne Kettunen
Lastensuojelun Keskusliitto
janne.kettunen@lskl.fi
puh. 050 414 7654

Lapsen oikeuksien sopimuksen kansallisen yhteistyöverkoston tehtävänä on Lapsen oikeuksien kansallisen viestintästrategian mukaisesti edistää lapsen oikeuksien ja Lapsen oikeuksien päivän tunnettuutta ja tietoutta lapsen oikeuksien sopimuksen velvoittavuudesta. Yhteistyöverkostoon kuuluu lapsiasiavaltuutetun lisäksi lukuisia lapsijärjestöjä ja muita toimijoita.

Lastensuojelun Keskusliitto suunnittelee ja toteuttaa lapsen oikeuksien viestintää yhdessä Lapsiasiavaltuutetun toimiston sekä laajan lapsi- ja nuorisotoimijajoukon kanssa.