Siirry sisältöön

Onko Suomi nuoria kohtaan sosiaalisesti oikeudenmukainen?

Maailman sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää vietetään 20. helmikuuta. Eduskunnan Lapsen puolesta -ryhmä, Lastensuojelun Keskusliitto ja Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry nostavat sosiaalisen oikeudenmukaisuuden yhdeksi lasten ja nuorten oikeuksien toteutumisen tarkastelukulmaksi.

Teemapäivän seminaarissa nostettiin esiin hallitusohjelmaan sisältyvän nuorten yhteiskuntatakuun toteutuminen.

– Nuorten yhteiskuntatakuu on hallitusohjelman valopilkku.Erityisen tärkeää syrjäytymisuhan alla oleville nuorille on, että he saavat yhden tai pari onnistunutta työkokemusta. Työnantajia on evästettävä kannustamaan ja tukemaan näitä nuoria, huomauttaa toiminnanjohtaja Kai Laitinen Erityishuoltojärjestöjen liitto EHJÄ ry:stä.

Nuorten syrjäytyminen estettävä

Elinkeinoelämän valtuuskunta julkaisi tutkimuksen, joka vahvistaa huolta nuorten syrjäytymisestä Suomessa. Tutkimuksen mukaan syrjäytyneitä, 15–29 -vuotiaita nuoria oli vuonna 2010 maassamme 51 300. Tämä merkitsee1 % koko väestöstä ja 5 % kyseisen ikäluokan nuorista. Miehiä on tuossa ryhmässä 64 %. Tutkimus kertoo, että tässä joukossa on 32 500 nuorta, jotka eivät ole edes rekisteröityneet työttömiksi työnhakijoiksi.

– Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on neljä jäähallillista nuoria, joista oikein kukaan ei tiedä missä he ovat, mitä he tekevät ja keitä he tarkkaan ottaen ovat. Syrjäytyminen voi olla myös kierre; yli viisi vuotta toimeentulotukea saaneiden vanhempien lapsista 70 % saa toimeentulotukea, kuvaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Johtaja Kari Ilmonen sosiaali- ja terveysministeriöstä nostaa esiin yhteisöllisyyden näkökulman.

– Luoko yhteiskunta sellaisia paineita, että ihmiset jäävät neljän seinän sisälle. Lähiverkostosta ja lähiympäristöstä tulee löytyä lisäratkaisuja siihen, miten luodaan sellaista tukea, että lapsen ja nuoren tulevaisuus on turvattu. Tavoitteet ovat kunnossa, mutta keinot ovat vielä haussa.

– Nuorisotyöttömyys ei synny tyhjästä, seminaarin teema “nuoret ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus” katsoo asiaa paljon syvemmin. Syrjäytymisen merkit ovat näkyvissä ja nähtävissä, niihin tulee puuttua määrätietoisesti, lisää europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Hanna Heinonen, Lastensuojelun Keskusliitto,
p. 040 838 4027, hanna.heinonen@lskl.fi

Kansanedustaja Sari Palm, Lapsen puolesta -ryhmä,
p. 050 512 1981, sari.palm@eduskunta.fi

Kansainvälisten asioiden suunnittelija Henni Axelin,
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry,
p. 040 900 4881, henni.axelin@alli.fi

Hanna Heinonen

Toiminnanjohtaja, päätoimittaja


040 838 4027

Vastaan keskusliiton johtamisesta ja toimin Lapsen Maailma -lehden päätoimittajana.