Siirry sisältöön

UNICEF palkitsi Suomen Partiolaisten sisupartiotoiminnan

Suomen Partiolaisten sisupartiotoiminta sai UNICEFin vuosittaisen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen työstään vammaisten lasten oikeuksien edistämiseksi.

Suomen UNICEFin jokavuotinen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus myönnettiin tänään Suomen Partiolaisten sisupartiotoiminnalle.

”Mielekäs vapaa-aika ja kaveruussuhteet ovat tärkeitä kaikille lapsille. Siksi tarvitaan sellaista vapaa-ajan toimintaa, johon kaikki voivat osallistua. Sisupartio on esimerkki juuri tällaisesta toiminnasta”, Suomen UNICEFin kotimaan vaikuttamistyön päällikkö Mirella Huttunen sanoo.

“Partio on kaikille avoin harrastus, joten kannustamme myös erityistukea tarvitsevia lapsia mukaan partiotoimintaan. Tänään palkittu sisupartiotoimintamme mahdollistaa partioharrastamisen myös aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisille. Kun sisupartiolaiset toimivat yhdessä muiden partiolaisten kanssa omassa ikäryhmässään, erilaisuuden kohtaaminen rikastuttaa myös lippukuntien toimintaa”, Suomen Partiolaisten kasvatusjohtaja Timo Sinivuori kertoo.

”Jotta voimme tarjota sisupartiotoimintaa yhä useammalle lapselle ja nuorelle, tarvitsemme kuitenkin myös uusia vapaaehtoisia sisupartiolaisia tukemaan ja avustamaan. Kannustan kaikkia lähtemään toimintaamme mukaan!”, Sinivuori lisää.

18-vuotias Kalle Majamaa on toiminut sisupartiolaisena Siniritareissa jo yhdeksän vuoden ajan.

”Partiossa parasta on ollut hyödyllisten taitojen oppiminen, mutta myös se, että olen tullut hyväksytyksi joukkoon juuri sellaisena kuin olen. Pyörätuolini ei ole ollut myöskään este retkeilylle ja maastossa yöpymiselle, kyseessähän on vain järjestelykysymys”, partiojohtajaksi kouluttautunut Majamaa toteaa.

Suomen UNICEF on myöntänyt Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustusta kansainvälisen lapsen oikeuksien päivän yhteydessä (20.11.) vuodesta 2004 lähtien.

Tunnustuksen saajan valitsee asiantuntijoista koostuva nimityskomitea, jonka jäsenet ovat lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula, Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro ja Suomen UNICEFin hallituksen jäsen, sosiaalialan osaamiskeskus Vasson toimitusjohtaja Merja Anis.

Komitean mukaan sisupartiotoiminta on hyvä esimerkki siitä, että vammaisille lapsille suunnattua toimintaa voivat järjestää muutkin kuin perinteiset vammaistoimijat. Toiminnan arvoa lisää sen pitkäjänteisyys – sisupartiota on harrastettu Suomessa 85 vuotta – ja valtakunnallisuus.

Tunnustuksen julkisti Suomen UNICEFin suojelija tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio esteettömässä Happi-nuorisokeskuksessa Helsingissä. Samalla esiteltiin kevääseen 2014 saakka kestävä Mukana-kampanja, jossa UNICEF haastaa kaikki Suomen harrastus- ja vapaa-ajan toimijat tekemään vapaa-ajasta esteetöntä.

Kuvia Lapsen oikeuksien vaikuttaja tunnustuksen julkistamistilaisuudesta: www.flickr.com/photos/uniceffinland/

Lisätietoja:

Tunnustus, lapsen oikeudet, Mukana-kampanja
Mirella Huttunen – kotimaan vaikuttamistyön päällikkö, Suomen UNICEF
Puh. 040 900 4879, mirella.huttunen@unicef.fi

Sisupartio-toiminta
Timo Sinivuori – kasvatusjohtaja, Suomen Partiolaiset
Puh. 0400 511 534, timo.sinivuori@partio.fi

UNICEF

UNICEF on maailman vaikutusvaltaisin lastenjärjestö. Teemme pitkäjänteistä työtä heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi kansallisuudesta, uskonnosta tai poliittisesta vakaumuksesta välittämättä. Työmme perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, jonka tärkein tavoite on perusoikeuksien: terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille. www.unicef.fi

Suomen UNICEFin kotimaan vaikuttamistyö ja Mukana-kampanja

Yksi Suomen UNICEFin tehtäväalueista on kotimaan vaikuttamistyö. Lapsen oikeuksien toteutumisessa on aukkoja myös Suomessa. Haasteitamme ovat erityisesti yhdenvertaisuus ja osallisuus. Mukana-kampanjan tavoite on parantaa vammaisten lasten mahdollisuuksia osallistua harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan. www.unicef.fi/mukana

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

Partio on täynnä ystävyyttä, naurua ja unohtumattomia elämyksiä. Partiossa saa retkeillä luonnossa, nähdä maailmaa ja tutustua uusiin ihmisiin. Partiolaiset seikkailevat aina ryhmässä, ja partiossa opittuja johtamis- ja ihmissuhdetaitoja arvostetaan myös työelämässä.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on Suomen suurin nuorisojärjestö, jolla on 60 000 jäsentä. Maailmanlaajuisesti partiolaisia on yli 40 miljoonaa 216 maassa. Suuresta kansainvälisestä joukostamme saat ystäviä ympäri maailman. Lähde mukaan seikkailuun osoitteessa www.partio.fi/liity

Suomen Partiolaisten sisupartiotoiminta

Sisupartiolaisia ovat partiolaiset, jotka tarvitsevat erityistä tukea partiossa vamman, pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden takia. Partiossa sisupartiolaiset toimivat joko omana ryhmänään tai integroituna muiden partiolaisten kanssa samassa ryhmässä. Sisutoiminnassa on yleensä ohjaajia enemmän kuin muissa ryhmissä ja aikuisen tukea tarvitaan enemmän. Sisupartion periaatteet, tavat ja toimintamuodot ovat samat kuin muussakin partiotoiminnassa mutta partion kasvatusjärjestelmää sovelletaan ja henkilökohtaistetaan osanottajien tarpeiden mukaan. Sisupartiolaisia on Suomessa yhteensä noin 450.

Lisätietoja: toiminta.partio.fi/partio-ohjelma/sisupartiotoiminta