Siirry sisältöön

Lapsen syntymä ja raha-asiat

Perheen perustaminen on elämän suuria päätöksiä. Joillain perhe kasvaa yllättäen ja toiset harkitsevat asiaa pitkään. Tapahtuipa muutos suunnitellusti tai suunnittelematta, se vaikuttaa aina myös taloudellisesti. Raha-asioista puhuminen koetaan usein hankalaksi ja jopa epäluottamuksen osoitukseksi. Rahasta kuitenkin kannattaa puhua kumppanin kanssa ja muutokseen varautua yhdessä.

Keskustellen yhteiseen elämään

Tosiasia on, että tulot laskevat lapsen syntymän jälkeen ja ne voivat tippua merkittävästikin, jos vanhempainvapaa jatkuu pitkään.  Samanaikaisesti menot jopa kasvavat. Tämä on vaikea yhtälö, johon todella kannattaa varautua. Varautuminen alkaa avoimesta keskustelusta puolison kanssa: miten vanhempainvapaa vaikuttaa tuloihin, kuka hoitaa lasta kotona, kuka maksaa säännölliset arjen menot, miten hankinnat kustannetaan. Perusasioista sopiminen yhdessä rakentaa luottamusta perheen sisällä ja jaetun käsityksen oman talouden raha-asioista.

Ehdottomasti paras tapa ennakoida muutosta on säästää ennakkoon.  Lapsen syntymän myötä on pakko tehdä erilaisia hankintoja, joita kannattaa kuitenkin tehdä maltillisesti. Monet asiat, kuten vaunut ja syöttötuolit, voi myös ostaa käytettyinä. Kierrättäminen ja käytettynä ostaminen ovat mainioita tapoja karsia menoja, ekologista puolta unohtamatta.

Harkintaa ja arkijärkeä

Koska rahaa tuntuu menevän joka suuntaan, on hankintoja hyvä harkita rauhassa ja vaikka listata niiden hyvät ja huonot puolet.  Toiselle keinuttava babysitteri on aidosti tarpeellinen (lapsi ei rauhoitu muuten) ja toinen taas pärjää mainiosti ilman. Lapsen turvallisuuteen vetoava markkinointi on melko aggressiivista, ja kuluttajan ainoa selviytymiskeino onkin arkijärki. Arkijärjellä ja suunnitelmallisuudella pärjää hyvin.

Elämää ei koskaan kannata elää velaksi

Tulojen muutos, pakolliset hankinnat ja lisääntynyt vapaa-aika aiheuttavat kenelle tahansa sen, että rahaa pitää käyttää suunnitelmallisesti. Suunnitelmallisuus tarkoittaa sitä, että arjen välttämättömät menot kuten vuokra, sähkölasku, puhelin- ja verkkomaksut sekä ruokamenot maksetaan aina ensin.

Jos tuntuu, että rahat eivät riitä ja rahahuolet valtaavat mielen, apua on tarjolla. Älä jää huolien kanssa yksin, vaan hae rohkeasti apua.

Vaikka elämäntilanteen muutos on väliaikainen, ei elämää kannata elää velaksi.

Maksutonta apua rahahuoliin:

Velkalinja

Puh.0 800 9 8009
arkisin klo 10–14

Kysy rahasta -chat
www.takuu-saatio.fi

Penno – seuraa arkeasi
Penno on verkossa toimiva ilmainen palvelu, jolla voit seurata talouttasi. Syöttämällä siihen tulosi ja menosi näet helposti, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Lisäksi voit asettaa säästämistavoitteen ja seurata, miten onnistut tavoitteessasi. Tutustu penno.fi