Siirry sisältöön

Lasten pelaaminen – tietoa ja materiaaleja

Mitä hyötyä peleistä on? Minkä verran on sopivasti pelaamista? Voiko pelaamisesta tulla ongelma?

Digitaaliset pelit eli tietokone-, konsoli- ja mobiilipelit kuuluvat lähes jokaisen lapsiperheen arkeen ja pelaaminen aloitetaan yhä nuorempana.

Pelit ovat yksi keskeinen kotien media ja pelaaminen herättää paljon kysymyksiä, joiden ratkaisemiseksi vanhemmat tarvitsevat tukea myös varhaiskasvatuksen ammattilaisilta.

Usein vanhemmat osaavat nostaa pelaamista koskevat kysymykset itse esille, mutta myös lapsiperheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten kannattaa ottaa pelit puheeksi.

Digitaalisista peleistä puhuminen ei tarkoita, että kyseessä olisi ongelmatilanne, vaan pelaamisesta ja niihin liittyvistä käytännöistä kodeissa kannattaa jutella, vaikka arki niiden kanssa sujuu hyvin.

Lapsiperheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat avainasemassa pelaamisesta käytävässä keskustelussa lapsiperheiden kanssa.

Lue lisää pelikasvatuksesta

Koulutusta aiheesta

Ongelmatilanteet

Suurimmalle osalle lapsista pelaaminen on ennen kaikkea mukava tapa viettää aikaa ja oppia uusia asioita. On kuitenkin perheitä, joissa pelaaminen huolestuttaa ja aiheuttaa erilaisia haittoja tai ongelmia. Jos digitaalinen pelaaminen koetaan ongelmalliseksi, kannattaa asiaan puuttua mahdollisimman varhain. Tärkeää on keskustella asiasta ja katsoa perheen tilannetta kokonaisuutena. Tällöin on mahdollista selvittää syitä ongelmallisen pelaamisen taustalla ja etsiä ratkaisuja ongelmien poistamiseksi.

Digipelaamisen työkalupakki kasvattajalle

Lue lisää:

www.pelitaito.fi