Siirry sisältöön

Nuoret tarvitsevat apua lastensuojelun tabujen murtamisessa

Lastensuojelunuoret eivät pysty parantamaan lastensuojelun huonoa mainetta yksin. Siihen he tarvitsevat aikuisten ja päättäjien apua.

Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi ja Helsingin kaupungin Nuoret kehittäjät-ryhmä ovat jo pitkään tehneet työtä kehittääkseen lastensuojelua nimenomaan lastensuojelun asiakkaana olevien nuorten näkökulmasta. Nuorten omaa ääntä on saatu esille, ja muutosta on tapahtunut. Lastensuojelun huonon maineen ja ennakkoluulojen taltuttamisessa riittää kuitenkin vielä töitä.

– Me lastensuojelunuoret voimme itsekin vaikuttaa ennakkoluuloihin. Yksin emme kuitenkaan koko Suomen käsitystä lastensuojelusta ja lastensuojelunuorista pysty muuttamaan. Siihen tarvitsemme apua, korostivat Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä Helsingissä Nuorten foorumiin kokoontuneet lastensuojelun asiakkaana olevat nuoret.

Foorumissa vierailleelle Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle nuorilla olikin tärkeä viesti.

– Toivoisimme, että presidentti vie viestiämme eteenpäin ja auttaa meitä murtamaan lastensuojelunuoria kohtaan vallitsevia tabuja, nuoret viestittivät.

Nuoret keskustelivat vilkkaasti presidentin kanssa ja toivat rohkeasti esille omat mielipiteensä. Tiiviin tunnin aikana keskusteltiin muun muassa sosiaalityöntekijöiden riittävyydestä ja roolista, aikuisen tuen tärkeydestä, luottamuksesta ja inhimillisyydestä. Oppimista tapahtui molemmin puolin.

– Taisi siinä ennakkoluulot karista molemmin puolin, tunnusti yksi nuorista.

Nuoret pohtivat myös mitä konkreettista muutosta tapaaminen presidentin kanssa voi tuoda.

– Jo pelkästään se, että presidentti antoi meille aikaansa, ja tuli tapaamaan meitä kertoo arvostuksesta. Tunsimme, että meidän sanomaamme kuunnellaan. Tarvitsemme ehdottomasti vastaavanlaisia tapaamisia eri tason päättäjien kanssa, missä voimme kohdata toinen toisemme tunteiden tasolla, nuoret painottivat.

Nuorten foorumi järjestettiin osana Valtakunnallisia lastensuojelupäiviä Helsingissä. Foorumin järjestivät yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliitto, Helsingin kaupungin Nuoret Kehittäjät, Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi ja Pääkaupunkiseudun Sosiaalialan Osaamiskeskus SOCCA.

Valtakunnallisille lastensuojelupäiville Finlandia-talolle Helsinkiin kokoontuu 2.–4. lokakuuta yli 1000 lastensuojelualan ammattilaista pohtimaan alan keskeisiä haasteita. Tapahtuman järjestää Lastensuojelun Keskusliitto yhteistyössä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa.

Lisätietoja:

Tiedottaja Hanna-Mari Savolainen
puh. 044 329 0029
hanna-mari.savolainen@lskl.fi

Hanna-Mari Järvinen

Viestinnän asiantuntija


044 329 0029

Työskentelen viestinnän asiantuntijana ja vastaan työssäni lapsen oikeuksien viestinnän suunnittelusta ja toteutuksesta sekä lapsen oikeuksien viestintäverkoston koordinoinnista.