Siirry sisältöön

Raha-asioista sopiminen erotilanteessa on kaikkien etu

Parisuhde-ero on aina valtava mullistus elämässä ja vaikkei siltä tuntuisi, raha-asioista pitää sopia. Raha ei sopimisen aiheena ole helppo, mutta kustannusten jakaminen puolisoiden kesken vaikuttaa molempiin ja selkeästi sovitut säännöt helpottavat kaikkien arkea.

Maksut kannattaa jakaa oikeudenmukaisesti

Lasten elämään ja hyvinvointiin liittyvät päätökset on hyvä tehdä yhdessä. Miten ikinä asumiskuviot ja arjen asiat ratkaistaankaan, olisi kustannukset jaettava kummankin vanhemman taloudellinen tilanne huomioon ottaen. Kustannusten jakaminen tasan puoliksi ei välttämättä ole oikeudenmukaisin tapa. Varsinkin, jos toisella vanhemmista on huomattavasti pienemmät tulot. Jos esimerkiksi päätetään jatkaa lasten harrastuksia entiseen malliin, on reilua että enemmän ansaitseva maksaa enemmän.

Jos päätetään maksaa elatusapua, kannattaa sopia mitkä menot katetaan elatusavusta ja miten yllättävien menojen suhteen toimitaan. Elatusapu on lapselle kuuluva etuus, josta sovittaessa lapsi ja hänen menonsa ovat keskiössä. Muutoinkin käytännöistä sopiminen helpottaa kaikkia. Jos toinen vanhempi huolehtii arjen menoista, voi toinen maksaa harrastukset ja kerhot. Tai ostetaan vuorotellen vaatteita.

Maksuista sovittaessa kannattaa lapsen etu pitää mielessä, mutta arkijärjen rajoissa. Ei ole lapsen etu, jos vanhemmat velkaantuvat maksaessaan lapsen harrastuksia. On lapsen etu, että vanhemmat pystyvät sopimaan raha-asioista, niin etteivät rahahuolet heijastu vanhempien väleihin.

Jos tilanne on riitaisa ja asioita ei saa sovittua yhdessä, voi apua kysyä kunnalliselta lastenvalvojalta.

Harkintaa, harkintaa

Parisuhteessa kaikki kustannukset on yleensä mitoitettu kahden maksajan mukaan ja niinpä koko kuvio pitää erokriisin yhteydessä ajatella uudelleen: millainen asunto, mistä kalusteet, kuka hoitaa yhteistä lainaa, miten lapsen harrastus- tai päivähoitomaksut hoidetaan. Osa asioista on sovittava yhdessä, osan voi kumpikin päättää yksin. Lähtökohtana voi pitää sitä, että elämä ei voi jatkua täysin entisellään eron jälkeen. Jostain on luovuttava. Luopuminen voi tarkoittaa pienempää asuntoa tai vähemmän kalliita harrastuksia. Kysymys on pitkälti myös valinnoista. Voinko asua ahtaasti ja onko auto välttämätön? Tarvitsenko uusia huonekaluja vai voisinko ostaa niitä käytettyinä ja ajan kanssa?

Ehkäpä uuden elämän voisi aloittaa aika vaatimattomastikin, ja tehdä hankintoja vasta myöhemmin.

Rahahuoliin apua

Parisuhde-eron myötä velkaantuminen on erittäin yleistä. Raha-asiat eivät ole kriisissä ensimmäisenä mielessä ja ero saattaa vaatia nopeita päätöksiä esimerkiksi asunnon suhteen. Aina velan ottoa ei voi välttää, mutta velkaa kannattaa ottaa suunnitellusti, harkitusti ja maltilla.

Jos raha-asioista ei päästä sopuun, kaipaat konkreettisia neuvoja tai raha-asiat huolettavat, apua on tarjolla. Älä jää asioiden kanssa yksin.

Hae apua ajoissa.

Maksutonta apua rahahuoliin saat

Velkalinja
puh. 0800 9 8009
arkisin klo 10–14

Kysy rahasta -chat
www.takuu-saatio.fi

Penno – seuraa arkeasi
Penno on verkossa toimiva ilmainen palvelu, jolla voit seurata talouttasi. Syöttämällä siihen tulosi ja menosi näet helposti, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Lisäksi voit asettaa säästämistavoitteen ja seurata, miten onnistut tavoitteessasi. Tutustu penno.fi