Hyppää sisältöön

Lapsijärjestöt vaativat aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen oikeudet
Tiedotteet
22.02.2018
Lapsijärjestöt vaativat aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lastensuojelun Keskusliitto ja Hope - Yhdessä ja Yhteisesti ry tukevat Pelastakaa Lasten käynnistämää Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloitetta.

Yli 24 000 suomalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, joka vaatii eduskunnalta toimia aidosti maksuttoman toisen asteen koulutuksen toteuttamiseksi. Lapsijärjestöt ovat huolissaan siitä, että nuorten oikeus toisen asteen koulutukseen ei toteudu yhdenvertaisesti, sillä lukio- ja ammatillisten opintojen kustannukset ovat monille nuorille ja heidän perheilleen kohtuuttoman suuria.

“Parhaillaan käynnissä olevassa yhteishaussa tuhannet nuoret valitsevat, mihin toisen asteen oppilaitokseen peruskoulun jälkeen pyrkivät. Osa nuorista joutuu pohtimaan, voivatko hakea ollenkaan, koska lukion tai ammattikoulun kustannukset ovat perheelle liian suuret. Meidän on huolehdittava siitä, että vähävaraisuus ei muodostu yhdenkään nuoren koulupolun jatkumisen esteeksi, vetoaa johtava asiantuntija Liisa Partio Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

“Lapsen oikeuksien sopimus ja Suomen perustuslaki turvaavat jokaisen lapsen oikeuden koulutukseen. Jotta tämä oikeus toteutuisi yhdenvertaisesti, tarvitsemme aidosti maksuttoman toisen asteen”, toiminnanjohtaja Hanna Heinonen Lastensuojelun Keskusliitosta toteaa.

Toisen asteen opintojen kohtuuttoman suuriksi nousseet kustannukset näkyvät myös Hope – yhdessä ja yhteisesti ry:n toiminnassa. “Esimerkiksi viime vuoden joulukeräyksessämme osa nuorista toivoi joululahjaksi lukiokirjoja”, kertoo Hope – Yhdessä ja Yhteisesti ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila. ”Nuorten pitäisi voida opiskella toisella asteella ilman turvautumista järjestöjen avustuksiin.”

Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta toivoo mukaan lähteneiden järjestöjen kirittävän kansalaisaloitteen viimeisen kuukauden allekirjoittajien määrää. ”Hienoa, että useat järjestöt ovat yhtyneet huoleemme yhdenvertaisten koulutusmahdollisuuksien toteutumisesta. Nyt tarvitaan kaikki mahdollinen tuki ja huomio, että saamme vaaditut 50 000 nimeä kasaan ja aloitteen eduskunnan käsittelyyn”.

Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloite on allekirjoitettavana 18.3.2018 asti osoitteessa www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2607.

Lisätietoja:
Hanna Markkula-Kivisilta, pääsihteeri, Pelastakaa Lapset ry, 050 462 1148, hanna.markkula-kivisilta@pelastakaalapset.fi
Liisa Partio, johtava asiantuntija, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, 040 580 8984, liisa.partio@mll.fi
Eveliina Hostila, toiminnanjohtaja, Hope – Yhdessä ja Yhteisesti ry, 040 931 0114, eveliina.hostila@hopeyhdistys.fi
Juuli Hurskainen, viestintäpäällikkö, Lastensuojelun Keskusliitto, 050 3533 480, juuli.hurskainen@lskl.fi

 

Kommentit (0)

Sulje