Hyppää sisältöön

Aito osallisuus lastensuojelussa on mahdollista, eikä se ole vaikeaa – tutustu Osallisuustyökaluun

Osallisuus
Lastensuojelu
Uutiset
9.11.2022
Aito osallisuus lastensuojelussa on mahdollista, eikä se ole vaikeaa – tutustu Osallisuustyökaluun

Kaksivuotinen Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke päättyy vuoden lopussa. Lastensuojelun asiakkaana olevien lasten, nuorten sekä heidän perheidensä palvelujen ja moniammatilliseen tukeen pureutuneen hankkeen yhtenä tuotoksena syntynyt Osallisuustyökalu on nyt julkaistu ja vapaasti käytettävissä. Verkkomuotoinen Osallisuustyökalu on vinkkipankki toimijuuden tukemiseen käytännön lastensuojelutyössä.

Tulevaisuuden lastensuojelu -hanke (socca.fi) on osa valtionavusteista sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallista monimuotoisen lastensuojelun kehittämishanketta ja tulee päätökseen vuoden vaihteessa. Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Soccan (socca.fi) hallinnoima hanke on toiminut Etelä-Suomen alueella ja rakentunut kuuden eri teemaisen työpaketin ympärille:

  1. Väliinputoajanuorten jalkautuva tuki ja Hehku-toiminta,
  2. Monitoimijainen arviointi,
  3. Systeeminen ajattelu- ja toimintamalli,
  4. Päihdepalvelut lastensuojelun monitoimijaisessa verkostossa,
  5. Moniammatillinen yhteistyö ruotsinkielisille lapsille ja nuorille kaksikielisillä alueilla ja
  6. Lasten ja nuorten osallisuus​.

Monitoimijainen yhteistyö edellyttää osallisuutta

Lastensuojelun Keskusliitto on ollut Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeessa vastuussa erityisesti lasten ja nuorten osallisuuteen liittyvistä asioista. Osallisuus on hankkeessa omana kokonaisuutenaan, mutta myös läpileikkaavana teemana jokaisessa kuudessa työpaketissa. Tavoitteena osallisuustyössä on ollut nostaa esille lasten ja nuorten näkemyksiä ja ottaa heitä aktiivisesti mukaan kehittämistyöhön sekä vahvistaa lastensuojelun työntekijöiden osaamista ja tietoutta osallisuudesta.

Yhtenä hankkeen lopputuotoksista esiteltiin 4.11.2022 Tulevaisuuden lastensuojelu -päätösseminaarissa julkaistu Osallisuustyökalu lastensuojelutyöhön. Verkko-oppaaksi koottu Osallisuustyökalu pitää sisällään hankkeen aikana kertyneestä lasten ja nuorten kokemustiedosta koottuja käytännön ohjeita lastensuojelun työntekijälle asiakkaana olevan lapsen osallistamiseksi. Kaikki tieto on kokemusasiantuntijoiden tuottamaa ja he ovat olleet työstämässä kokonaisuutta useassa vaiheessa.

Osallisuustyökalu ei ole opas, johon perehtymiseen vaaditaan paljon aikaa. Jo työstövaiheessa nuorten kanssa on huomioitu lastensuojelun työntekijöiden rajalliset aikaresurssit. Tarkoituksena on ollut koota helppokäyttöinen vinkkipankki, josta voi etsiä ohjeita juuri sen hetkiseen tilanteeseen tai kohtaamiseen lapsen kanssa. Osallisuustyökalu sai kotipesän Lastensuojelun Keskusliiton verkkosivuilta Tulevaisuuden lastensuojelu -hankeen päättyessä.

Lapsen osallisuus on aikuisen pieniä tekoja. Jokaiselta löytyy taidot lapsen osallistamiseen, nyt on aika ottaa ne käyttöön!

Lisätietoja:

Johannes Jahnukainen
Asiantuntija, lastensuojelu ja osallisuus
045 231 6729
johannes.jahnukainen@lskl.fi

Annukka Paasivirta
Erityisasiantuntija
040 647 2515
annukka.paasivirta@lskl.fi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje