Hyppää sisältöön

Lasten osallisuus ei ole rakettitiedettä

Osallisuus
Uutiset
24.05.2021
Lasten osallisuus ei ole rakettitiedettä

Lapsilla on paljon ajatuksia, mielipiteitä ja tunteita heitä itseään koskevissa asioissa, ja he kertovat niitä mielellään, jos vain heitä pysähtyy kuuntelemaan. Uusi julkaisu tarjoaa työkaluja pienten lasten turvallisen osallisuuden vahvistamiseksi.

Moni ammattilainen Suomessa tekee päivittäin töitä lasten osallisuuden vahvistamiseksi. Lastensuojelun Keskusliiton uusi verkkojulkaisu Pienten lasten turvallinen osallisuus antaa äänen tälle hyvälle työlle sekä arjen kokemuksille ja kehittämisen kautta tehdyille havainnoille. Se tarjoaa ammattilaisille ja muille lasten kanssa toimiville käytännön keinoja ja työkaluja oman työnsä tueksi.

Lasten tuottama tieto on tärkeää ja sitä on kuunneltavaKokemus kuulluksi tulemisesta, arvokkuudesta ja mukaan pääsystä vahvistaa lapsen osallisuutta omaan yhteisöönsä sekä lapsen halua osallistua ja olla aktiivinen toimija. Yhteinen työskentely tuottaa myös iloa – sekä lapselle että hänen kanssaan työskentelevälle aikuiselle.  

Lasten osallisuuden toteutumisen kannalta olennaisin asia on aikuisen aktiivisuus ja kiinnostus lapsen maailmaa kohtaan. Aikuisen tehtävä on luoda työskentelylle turvallinen tila ja tarjota lapsen tarvitsema määrä aikaa. Aikuisen pitää olla valmis kohtaamaan lapsi sellaisena kuin hän on sekä suhtautua häneen kiinnostuneena ja kunnioittavasti. 

On hyvä muistaa, että lapsen osallisuuden tulee aina olla vapaaehtoista, ja siinä tulee kunnioittaa lapsen omia rajoja ja kykyjä osallistua. Lasten kanssa voi kuitenkin työskennellä haastavienkin teemojen parissa, mikäli tavat ja keinot ovat suunniteltu lapsilähtöisesti ja turvallinen osallisuus huomioitu. Tässä keskeisiä ovat luotettavat ihmiset, lapsilähtöiset työskentelytavat sekä turvallinen tila.

Printtaa huoneentaulu seinälle muistutukseksi! 

Julkaisun oheen on toteutettu huoneentaulu, johon on tiivistetty käytännön vinkkejä pienten lasten turvallisesta osallisuudesta. Voit tulostaa huoneentaulun vaikkapa omalle seinällesi muistutukseksi siitä, miten huolehdit lapsen hyvästä olosta ja osallisuuden toteutumisesta turvallisesti! 

Julkaisun 12 kirjoitusta tarkastelevat pienten lasten osallisuutta eri näkökulmista. Kirjoitukset on koottu kevään 2020 ja kevään 2021 välisenä aikana ja julkaistu aiemmin Lastensuojelun Keskusliiton blogissa. Julkaisun ja huoneentaulun kuvituksissa 3–9-vuotiaat lapset kuvaavat sitä, mikä on heille tärkeää, missä he ovat hyviä ja missä he kokevat olevansa turvassa. 

Pienten lasten turvallinen osallisuus julkaistaan Pelastakaa Lapset ry:n uuden teoksen Kohti lapsennäköistä osallisuutta kanssa yhteisessä webinaarissa 24.5.2021 klo 9:30-11:30. 

Lisätietoja:

Mari Väistö
mari.vaisto@lskl.fi
050 410 7896

Annukka Paasivirta
annukka.paasivirta@lskl.fi
040 647 2515

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje