Hyppää sisältöön

Sosiaaliturva uudistuu – nuorille suunnattu kysely sosiaaliturvasta ja sen tulevaisuudesta on nyt auki

Osallisuus
Politiikka & Yhteistyö
Uutiset
9.09.2022
Sosiaaliturva uudistuu – nuorille suunnattu kysely sosiaaliturvasta ja sen tulevaisuudesta on nyt auki

Sosiaaliturvauudistuksen valmistelussa kuullaan lapsia ja nuoria. Tietoa nuorten ajatuksista koskien sosiaaliturvaa kerätään syksyllä 2022 avoimella kyselyllä sekä ohjatuissa työpajoissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö kerää 13–20-vuotiaiden ajatuksia sosiaaliturvasta Nuorten Akatemian ja Lastensuojelun Keskusliiton toteuttamalla kyselyllä. Kysely on avoinna 31.10.2022 asti ja vastauksia hyödynnetään vireillä olevan sosiaaliturvauudistuksen valmistelussa.

Kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai pohjoissaameksi, eikä vastaaminen edellytä ennakko-osaamista sosiaaliturvaan liittyvistä asioista. Kysymyksiin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, vaan tarkoituksena on ennen kaikkea kuulla, miten jokainen vastaava nuori asiat itse kokee.

Vastaa kyselyyn Webropolissa

Kyselyä saa vapaasti jakaa kohdeikäryhmään kuuluville nuorille sekä nuorten parissa toimiville aikuisille. Kyselyn voi myös täyttää yhdessä nuoren kanssa. Aikaa vastaamiseen kuluu noin 10–20 minuuttia.

Kyselyn lisäksi nuoria kuullaan syksyn aikana Nuorten Akatemian toteuttamissa työpajoissa.

Tietoa sosiaaliturvasta nuorille ja nuorten parissa toimiville

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut nuorille suunnatun tietopaketin sosiaaliturvasta sosiaaliturvauudistuksen verkkosivuilla. Paketti on koottu yhdessä sosiaalisen median vaikuttajien Joona Hellmanin, Dokke Tasin, Aishah Muhammedin ja Aron Syrjän kanssa. Materiaali myös kannustaa nuorten parissa toimivia aikuisia keskustelemaan nuorten kanssa sosiaaliturvasta. Tietopaketti ja siihen sisältyvä oppituntimateriaali löytyy Olet turvattu – sosiaaliturva lapsille ja nuorille -sivustolta (stm.fi).

Tutustu materiaaleihin:

Lisätietoja:

Sonja Hämäläinen
Nuorten Akatemia
Projektipäällikkö
+358 50 5601 674
sonja.hamalainen@nuortenakatemia.fi


Sosiaaliturvaa koskeva tietomateriaali ja kysely toteutetaan osana kansallisen lapsistrategian (stm.fi) toimeenpanoa. Suomen perustuslaissa säädetään oikeudesta sosiaaliturvaan. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa (lapsenoikeudet.fi) muistutetaan, että oikeus sosiaaliturvaan on myös kaikilla lapsilla. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsilla on lisäksi oikeus tietoon ja tulla kuulluksi. Käynnissä olevalla sosiaaliturvauudistuksella on vaikutuksia lapsen oikeuksien toteutumiseen sekä pitkän aikavälin uudistuksena myös nyt lapsuuttaan elävien tulevaisuuteen.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje