Hyppää sisältöön

YK:n lapsen oikeuksien komitea kannustaa Suomea edelleen vahvistamaan lapsen oikeuksien toteuttamista

Lapsen oikeudet
Uutiset
17.5.2023
YK:n lapsen oikeuksien komitea kannustaa Suomea edelleen vahvistamaan lapsen oikeuksien toteuttamista

Suomi oli alkuviikosta YK:n lapsen oikeuksien komitean kuultavana. Kuulemisen perusteella komitea arvioi lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa. Lastensuojelun Keskusliitto matkusti Geneveen seuraamaan kuulemistilaisuutta. Komitea antaa Suomea koskevat päätelmät ja suosituksensa kuun vaihteessa.

Yhteensä yli 150 kysymystä

Komitea kysyi Suomelta kahden päivän aikana pitkälti toistasataa kysymystä. Niissä käsiteltiin laaja kirjo aiheita imetyksestä ilmastonmuutokseen ja vähemmistöistä alueellisen eriarvoisuuteen. Lastensuojelun Keskusliitto kiinnitti vielä istunnon tauoilla komitean jäsenten huomiota talousarviopäätösten lapsivaikutusten kokonaisarviointiin sekä sote-uudistuksen toimeenpanon seurantaan.

– Olen erityisen iloinen siitä, että komitean jäsenet olivat selvästi tutustuneet huolella järjestöjen toimittamaan vaihtoehtoiseen raporttiin. Suuri osa raportoimistamme näkökulmista oli mukana komitean kysymyksissä. Myös Suomen valtion delegaation monipuolisuus ilahdutti – edustettuna oli kahdeksan eri ministeriötä, kertoo Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Ira Custódio.

Kansalaisyhteiskunnalla on raportoinnissa tärkeä rooli

Lapsen oikeuksien komitea pyytää tietoa lapsen oikeuksien toteutumisesta myös järjestöiltä. Valtioiden raporteissa painottuvat usein lapsen oikeuksien edistämiseksi tehdyt suunnitelmat ja toimet, kun taas järjestöillä on tapana nostaa esiin erityisesti epäkohtia ja kehittämistarpeita.

Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi kansalaisyhteiskunnan niin sanotun vaihtoehtoisen raportin laatimista. Raportti toimitettiin komitealle kesällä 2022 ja tässä roolissa keskusliitto oli myös Genevessä komitean kuultavana viime syksynä.

Lastensuojelun Keskusliiton kokoaman kansalaisyhteiskunnan raportin lisäksi oman raporttinsa ovat komitealle toimittaneet mm. lapsiasiavaltuutettu ja Ihmisoikeuskeskus.

Komitean suositusten toimeenpano on uuden hallituksen tehtävä

Komitea antaa Suomea koskevat päätelmät ja suositukset touko-kesäkuun vaihteessa. Suositusten toimeenpano on hallituksen tehtävä. Lastensuojelun Keskusliitto pitää tärkeänä, että uusi hallitus huomioi tarkasti komitean päätelmät ja suositukset sekä hallitusohjelmaa laadittaessa että kansallisen lapsistrategian toimeenpanossa.

– Erilaisia temaattisia toimenpideohjelmia on paljon. Niiden toimeenpanoon ei aina kuitenkaan osoiteta tarvittavaa rahoitusta. Myös toteutuksen seuranta ja eri ohjelmien vaikuttavuuden arviointi liittyen lasten oikeuksien toteutumiseen vaatii selkeästi aikaisempaa suurempaa huomiota, painottaa Lastensuojelun Keskusliiton kehittämisen ja vaikuttamistyön johtaja Oona Ylönen.


YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Se on ollut Suomessa voimassa laintasoisena vuodesta 1991. Sopimuksen mukaan jokainen alle 18-vuotias on lapsi. Lue lisää sopimukseen liittyvästä määräaikaisraportoinnista (lapsenoikeudet.fi).

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje