Hyppää sisältöön

Eväitä elämään 

Blogit
22.01.2018
Eväitä elämään 

Suomalaisen lapsuuden menestystarina hakee vertaistaan, kun puhutaan suurista väestöryhmistä. Jos verrataan tilannetta moniin muihin maihin tai Suomeen sata vuotta sitten, ovat asiamme erinomaisen hyvin. Kaikilla ei kuitenkaan ole yhdenvertaiset eväät elämään.

Suomalaisen lapsuuden menestystarina hakee vertaistaan, kun puhutaan suurista väestöryhmistä. Jos verrataan tilannetta moniin muihin maihin tai Suomeen sata vuotta sitten, ovat asiamme erinomaisen hyvin. Suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden taso on viime vuosikymmeninä kohentunut yleisellä tasolla, mutta hyvinvointi ja terveys jakautuvat silti väestössä epätasaisesti. Eriarvoisuus näkyy sosioekonomisten ryhmien välillä kaikilla elämän osa-alueilla.  Se näkyy ja tuntuu myös lasten, nuorten ja lapsiperheiden arjessa päivittäin.

Idealisteina ajattelemme, että jokainen lapsi ansaitsee reilut ja yhdenvertaiset eväät elämään. Joillekin lapsille päiväkodin tai koulun tarjoama ateria voi kuitenkin olla päivän pääateria. Yhdellä on useita harrastuksia, toisella ei yhtään. Käytössä olevan taloudellisen ja sosiaalisen pääoman määrä vaihtelee perheittäin. Myös lapset itse osaavat lukea tarkkaan puhelinten, vaatteiden ja muiden arkitavaroiden statusarvoja. Lapset eivät kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, minkälaisiin lähtökohtiin he syntyvät.

On yhteiskunnan tehtävä tasata erilaisia lähtökohtia. Silloinkaan, kun luonnolliset verkostot eivät kykene auttamaan, tuen ja avun tarjoajan ei tarvitse olla viranomainen. Järjestöjen vahvuus on olla lähellä ihmisiä heidän arjessaan. Työn lähtökohdat ovat inhimillisyydessä ja yhteiskunnallisten epäkohtien korjaamisessa. Järjestöillä on erinomaiset lähtökohdat tuoda esiin eri väestöryhmien kokemuksia yhdenvertaisuudesta ja tarvittaessa sen puutteesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti kolme avustusohjelmaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Yksi ohjelmista on Kaikille eväät elämään -avustusohjelma. Se edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden yhtäläisiä mahdollisuuksia, vähentää eriarvoisuutta ja torjuu ylisukupolvisen syrjäytymisen uhkaa. Avustusohjelmassa on mukana 23 järjestöjen toteuttamaa hanketta ympäri Suomea. Ohjelma toimii vuosina 2017-2020. Hankkeiden kokonaisbudjetti koko hankekaudelle on yhteensä noin 12,5 miljoonaa euroa. Ohjelman hankkeita yhdistää se, että niiden kohderyhmien mahdollisuus hyvään ja turvalliseen arkeen on jostain syystä heikompi kuin ihmisillä yleensä. Avustusohjelmaa koordinoimme me täällä Lastensuojelun Keskusliitossa.

Ohjelma tarjoaa apua, seuraa ja hymyä lapsille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Samalla uskomme ohjelman tuottavan ymmärrystä siitä, millaisten vaiheiden ja mekanismien välityksellä tuki nykyisin jää saamatta ja miten esteitä voidaan poistaa. Jokainen voi olla mukana ehkäisemässä eriarvoisuutta. Me haluamme seuraavan kolmen vuoden aikana näyttää, miten se on mahdollista.

Avustusohjelmassa järjestöjen tekemä työ yhteisten tavoitteiden eteen lisääntyy määrällisesti ja paranee laadullisesti. Lastensuojelun Keskusliitolla on kokemusta ohjelman koordinoinnista jo Emma & Elias -ohjelman ajoilta. Kokemus asettaa riman korkealle, niin kuin pitääkin. Olemme iloisia voidessamme ottaa haasteen vastaan ja saadessamme tuleviksi vuosiksi erinomaisen mielenkiintoisia hankkeita yhteistyöhön kanssamme ja vielä tärkeämpää, tekemään yhteistyötä toisten järjestöjen kanssa.

Lisätietoja avustusohjelmasta ja hankkeista
Seuraa meitä Facebookissa: https://www.facebook.com/kaikilleevaatelamaan/
Seuraa meitä Twitterissä: https://twitter.com/kaikilleevaat ja #kaikilleeväätelämään

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje