Hyppää sisältöön

Hallituksen sotesopu on laiha joululahja heikoimmassa asemassa oleville lapsille

Politiikka & Yhteistyö
Lastensuojelu
Blogit
21.12.2017
Hallituksen sotesopu on laiha joululahja heikoimmassa asemassa oleville lapsille

Sipilän hallitus ilmoitti eilen tutustuneensa Soten valinnanvapaudesta annettuihin lausuntoihin ja tekevänsä niiden pohjalta muutoksia lakiluonnokseen. Muutoksissa ei kuitenkaan ole huomioitu uudistuksen keskeisiä ongelmakohtia.

Sipilän hallitus ilmoitti eilen tutustuneensa Soten valinnanvapaudesta annettuihin lausuntoihin ja tekevänsä niiden pohjalta muutoksia lakiluonnokseen. Sinänsä ansiokasta, että yli 700 lausuntoa on ehditty perkaamaan alle viikossa, mutta nyt julkaistu viilaus ei millään tavalla ratkaise uudistuksen keskeisimpiä ongelmakohtia.

Annetun kritiikin pohjalta hallitus lievensi valinnanvapauden velvoittamista erikoissairaanhoitoon. Hyvä, että esimerkiksi kirurgisen päivystyksen vaarantumiseen liittyvät riskit otettiin vakavasti. Samaa vakavuutta pitäisi olla myös niihin uhkiin, jotka valinnanvapausuudistus asettaa erityisessä tuen tarpeessa oleville lapsille ja perheille. Nykyisellään esitetty malli todennäköisesti lisää ihmisten välisiä terveys- ja hyvinvointieroja, vaikeuttaa eri sote-alojen ammattilaisten välistä yhteistyötä sekä lisää sosiaali- ja terveydenhuollosta aiheutuvia kustannuksia. Nämä kaikki täysin päinvastoin kuin alun perin uudistukselle asetettiin tavoitteeksi.

Hallituksen aloittaessa sote-uudistusta puhuttiin paljon siitä, miten tärkeää on panostaa niiden 10 prosentin ennaltaehkäiseviin palveluihin, joiden ongelmien kärjistyminen tuottaa suuren osan kustannuksista. Suomalaiset lapset voivat keskimäärin erittäin hyvin, mutta samoin lapsissa noin 10 prosentilla ongelmat kasautuvat. Inhimillisten ja taloudellisten kustannusten säästämiseksi näihin pitäisi puuttua mahdollisimman varhain. Kuitenkin hallituksen valinnanvapausesityksessä varhaisesta puuttumisesta vastaaville sote-keskuksille ollaan luomassa rahoitusmallia, joka enemmän kannustaa monimutkaisten ongelmien alihoitoon, kuin niiden tehokkaaseen ja ennaltaehkäisevään ratkaisemiseen.

Lastensuojelun piirissä olevat lapset joutuvat pahimmillaan tapaamaan kymmeniä eri ihmisiä, jotka tekevät töitä heidän asioissaan. Kenelle tahansa aikuisellekin tuen vastaanottaminen sellaisessa myllerryksessä olisi mahdotonta. Esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivän perheen tukemisessa ammattilaisten välinen yhteistyö on keskeistä. Lapsen ja perheen asioissa saattaa työskennellä niin sosiaali- kuin terveyspalveluiden sekä niin perus- kuin erikoistason ammattilaisia. Hyviä kokemuksia yhteistyön parantamisesta on saatu raja-aitoja purkamalla. Hyvin vaikea on käsittää miksi nyt valinnanvapausuudistuksessa raja-aitoja halutaan ammattilaisten välille pystyttää lisää.

Keskustan varapuheenjohtaja luonnehti hallituksen valinnanvapausesitykseen tekemiä muutoksia joululahjaksi. Nykyisellään hallituksen ajama uudistus antaa todellisuudessa pelkkiä risuja kaikkein heikoimmassa asemassa oleville lapsille ja perheille. Onneksi lukemattomat suomalaiset ovat osoittaneet todellista joulumieltä tukemalla vaikeassa tilanteessa eläviä. Kun pyhien jälkeen palataan arkeen, toivottavasti myös Suomen hallitus osoittaa todellista halua parantaa heikoimmassa asemassa olevien lasten elämää.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje