Hyppää sisältöön

Kansainvälisellä sisarusten päivällä on erityinen merkitys sijaishuollossa

Lastensuojelu
Osallisuus
Blogit
10.04.2021
Kansainvälisellä sisarusten päivällä on erityinen merkitys sijaishuollossa

Kansainvälistä sisarusten päivää vietetään 10.4. Sisarussuhteet ovat ainutlaatuisia ja erityisen merkityksen ne saavat silloin, kun lapsi elää sijaishuollossa.

Haluamme sisarusten päivänä muistuttaa sisarussuhteiden arvosta ja juhlistaa näiden suhteiden moninaisuutta sijaishuollossa. Haluamme myös herätellä pohtimaan, miten käytäntöjä voitaisiin kehittää siten, että sisarussuhteet huomioitaisiin nykyistä paremmin sijaishuollon aikana.

Sisarussuhteiden kirjo sijaishuollossa voi olla moninainen – nähdään se voimavarana!

Kansainvälisen sisarusten päivän tarkoituksena on juhlistaa sisaruutta: ainutlaatuista ja tärkeää ihmissuhdetta, jonka merkitystä lapsen kasvulle ja kehitykselle ei voi liikaa korostaa. Sisarussuhteet ovat erityinen osa myös lastensuojelun sijaishuoltoa. Ne tukevat ja kannattelevat sisarusten molemminpuolista hyvinvointia ja lapsen käsitystä itsestään.

Sijoitetulla lapsella on usein moninainen sisarusten verkosto, mikä on tärkeä voimavara lapselle. Hänellä voi olla biologisia sisaruksia, jotka elävät samassa sijaishuoltopaikassa, eri sijaishuoltopaikassa tai jotka elävät syntymävanhempiensa kanssa. Sijaisperheessä elävällä lapsella voi olla myös sijaissisaruksia, millä viitataan sijaisperheessä eläviin muihin lapsiin. Lapsilähtöiseen työskentelyyn kuuluu, että lapsi saa itse määritellä millä käsitteillä hän puhuu näistä tärkeistä ihmissuhteistaan.

Sisarussuhteisiin on kiinnitettävä huomiota sijaishuollon aikana

Lapsen sijoitus kodin ulkopuolelle on suuri muutos koko perheelle. Myös syntymävanhempien luokse jäävät sisarukset tarvitsevat aikuisia sanoittamaan tilannetta, auttamaan tunteiden käsittelyssä ja pohtimaan suhteen ylläpitämisen mahdollisuuksia sijoitetun sisaruksen kanssa. Tämä unohtuu usein perheen kanssa työskenteleviltä aikuisilta.

On tärkeää muistaa, että läheisten ihmissuhteiden ylläpitäminen on lakisääteinen asia, ei valinta, ja se kattaa myös sisarussuhteiden tukemisen ja edistämisen sijaishuollon aikana. Lapsen mielipiteet on huomioitava, kun suunnitellaan, miten lapsi pitää yhteyttä sijaishuollon aikana sisaruksiinsa.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen keskeinen periaate on osallisuus. Lastensuojelussa työskenneltäessä onkin pidettävä huolta siitä, että myös sisarusten ja sijaissisarusten osallisuus toteutuu. Heidän näkökulmiaan on huomioitava koko sijaishuollon ajan. Esimerkiksi sijoitetun lapsen ja hänen läheisten välisestä yhteydenpidosta päätettäessä on tärkeä arvioida, mitä vaikutuksia sillä on kaikkien sijaisperheen lasten näkökulmasta.

Osallisuus konkretisoituu usein pienissä teoissa

Pienetkin käytäntöjen muutokset kaikkien osapuolten osallisuuden huomioimiseksi arjen työssä voivat olla suuria toimintakulttuurin muutoksia. Ne voivat olla isoja muutoksia erityisesti lapsen kannalta. Lapselle on tärkeää, että joku kysyy mitä kuuluu ja pysähtyy kuuntelemaan hänen ajatuksiaan. Sijaishuolto päättyy aikanaan – sisarussuhteet voivat tarjota elämän pisimmän ihmissuhteen.

Kirjoittajat:

Anna Tiili, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto
Anu Lehtosaari, kehittämispäällikkö, Perhehoitoliitto ry
Emilia Säles, hankepäällikkö, Perhehoitoliitto ry
Julia Kuokkanen, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto
Mirjami Koivunen, asiantuntija, tiiminvetäjä, Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry
Sanna Hämäläinen, asiantuntija, Suomen Kasper – Kasvatus ja perheneuvonta ry
Tuulikki Mattila, nuorisotyöntekijä, Perhehoitoliitto ry

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje