Hyppää sisältöön

Nuorten ääni kuuluviin – miten Keski-Suomi sen tekee?

Lapsen oikeudet
Osallisuus
Blogit
7.08.2018
Nuorten ääni kuuluviin – miten Keski-Suomi sen tekee?

”Nuoret tekee ja aikuinen tukee!” Näin kiteytti järjestönsä yhden ydinperiaatteen Eeva-Liisa Tilkanen, Nuorten Keski-Suomen toiminnanjohtaja. Lastensuojelun Keskusliiton työntekijät käväisivät aurinkoisessa Jyväskylässä kesäkuun lopulla tapaamassa Nuorten Keski-Suomen toimijoita. Tapaamisemme tarkoitus oli keskustella yhdessä lasten ja nuorten osallisuudesta ja sen edistämisen rakenteista ja strategioista. Nuorten Keski-Suomi eli Nuksu on Keski-Suomen maakunnassa toimiva järjestö, joka kehittää nuorten osallisuutta ja tarjoaa palveluita maakunnan nuorille ja aikuisille – nykyään myös yli maakuntarajojen. Nuoret ovat […]

Nuoret tekee ja aikuinen tukee!”

Näin kiteytti järjestönsä yhden ydinperiaatteen Eeva-Liisa Tilkanen, Nuorten Keski-Suomen toiminnanjohtaja. Lastensuojelun Keskusliiton työntekijät käväisivät aurinkoisessa Jyväskylässä kesäkuun lopulla tapaamassa Nuorten Keski-Suomen toimijoita. Tapaamisemme tarkoitus oli keskustella yhdessä lasten ja nuorten osallisuudesta ja sen edistämisen rakenteista ja strategioista.

Nuorten Keski-Suomi eli Nuksu on Keski-Suomen maakunnassa toimiva järjestö, joka kehittää nuorten osallisuutta ja tarjoaa palveluita maakunnan nuorille ja aikuisille – nykyään myös yli maakuntarajojen. Nuoret ovat alusta asti olleet tekijöinä ja aikuiset tukijoina. Tilkanen kertoi meille järjestön pitkäjänteisestä toiminnasta, jonka pohjat alkavat jo vuodesta 1993. Järjestö perustettiin vuonna 2003 maakunnallisten nuorten parissa toimivien järjestöjen voimin. Järjestö mm. keräsi yhteistyössä Keski-Suomen liiton kanssa alkuaikoinaan maakunnan nuoria kokoon miettimään, miten maakunnallisesti voitaisiin nuorten ääntä kuulla ja antoi nuorten itse keksiä heille mieleisiä vaikuttamisen keinoja sekä kirjoittaa toiminnalle säännöt.

Tällä hetkellä Nuksu koordinoi esimerkiksi Toukofestiä, Jyväskylän LastenParlamenttia, Keski-Suomen Nuorisovaltuustoa ja muita nuorten vaikuttamismahdollisuuksia edistäviä hankkeita.

Toukofest on nuorten itse ideoima ja järjestämä jättitapahtuma, joka järjestettiin viime toukokuussa jo 22. kerran. Tapahtuman idea on sen nuorisolähtöisyys – tavoitteena on edistää nuorten aktiivisuutta ja hyvinvointia osallistavien ja innostavien aktiviteettien kautta, kuten erilaisia harrastusmuotoja esittelemällä.
Lue lisää Toukofestistä>> 

Nuoret ovat subjekteja, eivät toiminnan kohteita

Tilkanen korostaa, että nuorten osallisuustoiminnan tulisi olla aina nuorista lähtöistä – aikuisten pitäisi tarjota tietoa ja tukea siinä määrin missä nuoret sitä tarvitsevat, eikä päättää ulkopuolelta mitä nuorten kanssa tehdään. Toiset nuoret tarvitsevat enemmän tukea kuin toiset, ja siksi olisi hyvä, että nuorten kanssa toimivat aikuiset pystyisivät tarjoamaan sitä yksilökohtaisesti.

Nuksun muutaman vuoden takainen ”Mitä kuuluu”-hanke keräsi nuorilta ja heidän kanssaan työskenteleviltä aikuisilta näkemyksiä nuorten vaikuttamismahdollisuuksien parantamisesta. Näiden pohjalta nuoret koostivat ohjeita nuorten vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi päättävässä asemassa oleville aikuisille, ohjaajille ja nuorille huoneentaulujen muodossa.
Katso kaikki huoneentaulut täältä>>

Turo TeittinenNuksun kehittämispäällikkö, avasi meille puolestaan Jyväskylän LastenParlamentin toimintaa. LastenParlamentti edustaa kaikkia Jyväskylän alakouluja ja pyrkii toimintansa kautta lisäämään lasten ja päättäjien välistä vuorovaikutusta. Teittisen mukaan LastenParlamentti ei tavoittele liikaa aikuisten parlamenttien käytäntöjä, jotka voivat olla nuoremmille vaikeita omaksua. Sen sijaan toiminta keskittyy aidosti lapsilähtöiseen vaikuttamiseen.
Katso video, jossa lapset kertovat LastenParlamentin toiminnasta>> 

Tällä hetkellä Nuksussa selvitellään missä kaikissa Suomen kunnissa on olemassa lastenparlamenttitoimintaa ja minkälaista se on. Teittisen mukaan lastenparlamentit ovat tällä hetkellä harmillisen irrallaan toisistaan. Keskinäinen tiedonvaihto on vähäistä, vaikka yhteistyö lastenparlamenttien välillä olisi tärkeää. Nuksu kutsuukin kaikkia Lasten Parlamentti -toimijoita yhteen 2.11. Jyväskylään, jotta yhteistyö voitaisiin jälleen käynnistää.

Mikä valtava potentiaali nuorissa on – miksei sitä otettaisi käyttöön?

Keskustelimme lisäksi lasten ja nuorten osallisuutta tukevien rakenteiden luomisesta, niin sanotusta aikuisten mahdollistamisverkostosta. Maakuntauudistuksen myötä maakuntiin luodaan vuonna 2020 maakuntatason nuorisovaltuustoja, ja nyt ennen muutosta selvitellään mitä käytänteitä niissä olisi hyvä ottaa haltuun. Nuksun tämänhetkinen Nuorten ääni maakuntahallinnossa -hanke pyrkiikin edistämään hyviä nuorten osallisuuden toimintamalleja maakunnallisessa päätöksenteossa ja palveluiden kehittämisessä.
Lue lisää hankkeesta>>

Puheenaiheeksemme nousi myös se, kuinka lasten ja nuorten osallisuutta on alettu arvostaa aivan uudessa mittakaavassa viime vuosien saatossa. 90-luvulla lasten ja nuorten osallisuudesta ei puhuttu miltei ollenkaan, kun taas nykypäivänä osallisuus on monissa tilanteissa jo oletusarvo. Ymmärrys lasten ja nuorten ajatusten kuulemisen ja vaikuttamismahdollisuuksien antamisen tärkeydestä lisääntyy koko ajan, mutta paljon on kuitenkin vielä tehtävää etenkin asenteiden muutoksen puolesta.

Lue lisää… 

Nuorten Keski-Suomen toiminnasta:  & https://www.facebook.com/nuortenkeskisuomi.fi/

….Katso myös Valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton opas maakunnan nuorisovaltuuston toimintaan 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje