Hyppää sisältöön

Perheellä on oikeus lomaan ja yhdessäoloon – yhdessä koettu vapaa muistoja rakentamassa

Blogit
7.06.2019
Perheellä on oikeus lomaan ja yhdessäoloon – yhdessä koettu vapaa muistoja rakentamassa

Jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus lepoon ja vapaa-aikaan. Loma tuo vastapainoa arkeen ja palauttaa työnteosta tai kouluvuodesta. Monissa perheissä loma ei kuitenkaan herätä helpotuksen tai palautumisen tunteita. Eriarvoisuutta vähentävän Kaikille eväät elämään -avustusohjelman vierailijablogissa perheiden loma- ja leiritunnelmista kirjoittaa Lasten Kesä ry:n hankekoordinaattori Kaisa Kyrö.

Monissa perheissä on loman alkaessa tilanne, jossa perheen arjen pyörityksen ja kotitöiden rinnalle vanhemman tehtäväksi tulee toimia kokopäiväisenä ohjelmavastaavana ja kehittää lomatekemistä. Moni päätyy tähän rooliin “nyhjää tyhjästä” -mentaliteetilla.

Monia lapsiperheitä kuormittavat lisäksi haastavat elämäntilanteet, jotka vievät voimavaroja ja heikentävät kokemusta hyvinvoinnista. Kuormittavat tekijät voivat olla sosiaalisia, terveydellisiä tai taloudellisia. Oli tilanne perheessä minkälainen tahansa, juuri loman tai vapaan viikonlopun tuoma aika halutaan silti käyttää yhdessä.

Leirillä on aikaa olla yhdessä

Leiritoiminta perheitä tukemassa -hankkeen perheleiritoiminta on yksi vastaus siihen, kuinka järjestää tukea kuormittuneille perheille. Leiriviikonloppu tarjoaa valmiin lomapaketin: puitteet, ruoan ja ohjatun ohjelman. Näin se aidosti vapauttaa perheille aikaa ja mahdollisuuksia olla yhdessä sekä kokea asioita perheenä.

Leiriemme ohjelmassa seikkailee (hieman leiristä riippuen) jos jonkinmoista hahmoa ja seikkailijaa. Usein näillä hahmoilla on tarve leiriläisten avulle. Joskus leirialueelle on nousemassa ikävien asioiden tehdas tai lähimaastoon on päässyt livahtamaan villiintyneitä lörttöjä, joiden kesytystä varten tarvitaan muun muassa itse valmistettu lörtönhoukutin. Yhdistävä tekijä ohjelmassa on, että tarkoitus on viihtyä ja toimia yhdessä.

Yhteinen ohjelma tempaa perheet mukaan. Mahtuu päiviin toki myös muuta, kuten omaa ohjelmaa aikuisille lasten touhutessa ohjaajien kanssa. Tällöin voidaan puhua vaikeistakin asioista tai kokea yhdessä aikuisporukalla, kuinka luonnossa mieli lepää ja rauhoittuu. Ehkä kotoakin löytyisi läheltä jokin mielipuisto, jossa käydä useammin? Saattaa myös olla, että leiriltä tarttuu matkaan uusia ystäviä, joita nähdä leirien ulkopuolellakin.

Jokainen perhe on omanlaisensa, mutta vertaisuutta löytyy vanhemmuudesta. Usein arjen haasteet tai asenne niitä kohtaan muuttuu, kun niitä saa jakaa vertaisten kanssa ja kuulla, ettei ole yksin ongelmiensa kanssa.

Yhteinen ja jokaisen oma leirikokemus

Leirielämä on jotakin, mitä ei aivan täysin voi purkaa osiin. Siihen kuuluu vahvasti eläminen hetkessä ja se, että kokemus on jaettu, mutta kuitenkin jokaisen oma. Viikonlopun suurin anti on yhdelle hetki iltanuotiolla, toiselle taas yhteiset pelit, kolmannelle kokemus joukkoon kuulumisesta ja neljäs muistelee vielä vuodenkin päästä lörttöjä.

Leirien loppuessa vilkutuksissa ja halauksissa välittyy lämpö ja kiitollisuus. Pieni leiriväsymys kuuluu asiaan, mutta se on erilaista väsymystä. Se on sellaista väsymystä, joka tulee kaikesta touhuamisesta, kokemuksista ja kohtaamisista. Sellaista, jonka voi nukkua pois ja jäljelle jääkin voimavaroja ja intoa.

Perheillä on lämpö, rakkaus ja taito kohdata toisensa. Se on vain välillä haudattuna kaikkien arkea ja mieltä kuormittavien asioiden alle. On tärkeä edesauttaa sitä, että oikeus lepoon ja vapaa-aikaan toteutuu ja järjestyy niin, että se aidosti tukee perheitä ja muistuttaa, mikä lopulta on elämässä tärkeää.

Kaikille eväät elämään -avustusohjelma vähentää eriarvoisuutta. Ohjelmassa on mukana 23 lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevän järjestön kehittämishanketta ja Lastensuojelun Keskusliitto koordinoi sen toteuttamista. Ohjelmaa rahoittaa STEA. Julkaisemme blogissamme ohjelmahankkeiden työntekijöiden kirjoituksia eriarvoisuudesta heidän työnsä näkökulmasta.

Kaisa Kyrö
Hankekoordinaattori
Leiritoiminta perheitä tukemassa -hanke, Lasten Kesä ry

Linkki Kaikille eväät elämään -hankkeen sivuille

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje