Hyppää sisältöön

Perhevapaat uusiksi

Politiikka & Yhteistyö
Blogit
31.08.2017
Perhevapaat uusiksi

Hallitus on sopinut vuoden 2018 budjettiesityksestä, jonka mukaisesti hallitus toteuttaa muun muassa perhevapaauudistuksen. Uudistusta on odotettu, joten on hienoa, että se vihdoin etenee! 

Nyt julkistettujen reunaehtojen mukaan esitys valmistellaan lapsi- ja perhelähtöisesti, tasa-arvoa lisätään, tukijärjestelmää yksinkertaistetaan ja joustavoitetaan sekä kiinnitetään huomiota työn ja perheen yhteensovittamiseen liittyviin kysymyksiin. Mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen saakka kotona säilytetään. Samalla etuudet uudistetaan julkisen talouden raamien puitteissa ja uudistuksella tulee olemaan työllisyyttä vahvistavia vaikutuksia.

Monia hienoja tavoitteita, mutta käytännön toteutuksen suhteen moni asia jää vielä auki ja tulevan työryhmän valmisteltavaksi

Monia hienoja tavoitteita, mutta käytännön toteutuksen suhteen moni asia jää vielä auki ja tulevan työryhmän valmisteltavaksi. Kuten Lastensuojelun Keskusliitto on jo aiemmin yhdessä muiden lapsi- ja perhejärjestöjen kanssa korostanut, tulee perhevapaiden uudistamisen lähtökohtana olla lasten ja vanhempien hyvinvoinnin edistäminen, ottaen huomioon perheiden ja pienten lasten yksilölliset tilanteet ja tarpeet. Heikennyksiä nykyiseen tilanteeseen vapaiden keston tai korvaavuustason kannalta ei tule hyväksyä. Esimerkiksi hoitovapaata voidaan leikkaamisen sijasta kehittää joustavampaan ja pienten lasten varhaiskasvatusta tukevaan suuntaan. Uudistuksia tarvitaan myös työelämässä, jossa osa-aikatyön käytäntöjä tulee kehittää.

Perheiden yhdenvertaisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota eikä perheitä tule asettaa perhevapaiden pitämisen suhteen eriarvioiseen asemaan. Huomioon on otettava niin vanhempien moninaiset työtilanteet kuin perheiden monimuotoisuus. Myös varhaiskasvatuksen osallistumisen lisääminen on hyvä tavoite, joskin se edellyttää maksujen ohella huomion kiinnittämistä myös varhaiskasvatuksen saatavuuteen ja laatuun. Molemmat vaativat lisää resursseja.

Lue lisää lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotosta perhevapaiden uudistamiseen.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje