Hyppää sisältöön

Rajoitusten lapsivaikutukset on arvioitava huolella

Politiikka & Yhteistyö
Lapsen oikeudet
Blogit
11.01.2022
Rajoitusten lapsivaikutukset on arvioitava huolella

Lastensuojelun Keskusliiton blogissa julkaistiin viimeksi elokuussa 2021 kirjoitus lasten ja nuorten harrastustoimintaan koronan vuoksi tehtävistä rajoituksista. Tuo kirjoitus ei ollut ensimmäinen – eikä valitettavasti viimeinen – laatuaan.

Valitettavasti olemme jälleen tilanteessa, jossa maamme hallitus suosittelee mm. rajoittamaan lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Aluehallintovirastot tekevät päätöksensä mahdollisista rajoituksista lähipäivinä.

On syytä toistaa jälleen kerran se tosiasia, että korona-aika on heikentänyt lasten ja nuorten mielen hyvinvointia ja lisännyt yksinäisyyttä sekä eriarvoisuuden kokemuksia. Moni nuori kokee, että on jäänyt korona-aikana yksin omien ajatustensa kanssa. Lapsille ja nuorille suunnattuihin verkkoauttamisen palveluihin on tullut ennätysmäärä yhteydenottoja. Koronarajoitukset ovat siis osuneet erityisen rankasti lapsiin ja nuoriin.

Maamme hallitus on todennut, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset ovat koronatoimissa viimesijaisia vaihtoehtoja. Ymmärrämme, että on vaikeata arvioida aukottomasti, milloin nämä viimesijaiset keinot ovat tarpeen epidemian hoitamisen näkökulmasta, mutta on selvää, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia ei saa tehdä kevein perustein.

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus turvaa lapsen oikeuden kehittymiseen, läheisiin ihmissuhteisiin, osallistumiseen, koulutukseen, virkistäytymiseen, vapaa-aikaan ja leikkiin. Näihin oikeuksiin kajoaminen edellyttää aina huolellista lapsivaikutusten arviointia. Arviointia ei voi tehdä ainoastaan suhteessa nykyhetkeen, vaan olisi tarkasteltava myös rajoitusten pitkäaikaisia vaikutuksia. Ja tuotava esiin vaihtoehtoisia tapoja ratkaista tilanne.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitussuositusten taustaksi ei tietääksemme ole tehty lapsivaikutusten arviointia. On hyvin epätodennäköistä, että aluehallintovirastotkaan ehtivät tässä aikataulussa laatia päätöksentekonsa tueksi laadukasta arviointia. Päätöksiä, jotka saattavat vaikuttaa huomattavasti lasten, nuorten ja perheiden arkeen, tehdään siis valitettavan kiireisellä aikataululla ilman vahvoja perusteita.

Koulu ja harrastustoiminnat käynnistyvät monella paikkakunnalla tällä viikolla. Olisi ollut toivottavaa, että lapsiin, nuoriin ja perheisiin kohdistuvia toimenpiteitä olisi mietitty huolellisesti ajoissa ja ennakoiden ennen kuin arki lomien jälkeen alkaa.

Muistutamme edelleen, että meidän on löydettävä keinot, joilla koronasta syntyvän sukupolvikokemuksen kielteiset vaikutukset voidaan minimoida.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje