Hyppää sisältöön

Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa – on niitä!

Lastensuojelu
Blogit
4.04.2023
Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa – on niitä!

Sosiaaliset innovaatiot ovat, ja nyt lainaan SOILA-hankkeen materiaaleja: uusia, toimivia ideoita, joiden avulla löydetään ratkaisuja yhteiskunnan tarpeisiin ja ongelmiin. Niillä on yhteiskunnallista hyvää tuottava vaikutus, ja niiden tekeminen luo uusia vuorovaikutussuhteita.

Lisään tähän, että kaikki hyvät ideat eivät ole sosiaalisia innovaatioita. Sosiaaliset innovaatiot ovat kuitenkin aina hyviä kokonaisuuden kannalta, jonkun ryhmän kannalta ehkä eivät niinkään.

Innovaatioita on vaikea vastustaa ja niitä on aika vaikea myös innovoida. Siitäkin huolimatta olen sitä mieltä, että innovaatiot ovat mieluummin yksinkertaisia kuin monimutkaisia. Innovaation ei tarvitse olla ikuinen eikä täydellinen. Innovaatioihin liittyy enemmän joustavuutta, autonomiaa ja dynamiikkaa, kuin standardoituihin menetelmiin.

Innovaatioilla on joitakin yhteisiä piirteitä. Kun niitä listataan eri lähteistä, tuskin mikään innovaatio aivan kaikkia kriteereitä täyttää. Innovaatiot lähtevät liikkeelle yleensä paikallisesti ja myös tietyssä ajassa.

Innovaatioissa usein palvelun tuottaminen ja kuluttaminen sekoittuvat toisiinsa jollain tapaa. Niiden taustalla on useimmiten ihmisiä eri lähtökohdista, organisaatioista, alueilta, ammattiryhmistä ja niin edelleen. Sosiaalisessa innovaatiossa on piirteitä, jotka erottavat sen mallinnuksesta, hyvästä käytännöstä tai menetelmästä.

Asiaa on minun mielestäni hedelmällistä lähestyä myös esimerkkien avulla. Otin tehtäväkseni laatia mahdollisimman hyvän listan lasten suojelun sosiaalista innovaatioista. Kyllä niitä löytyy, aika helpostikin. Vein listan työpaikan kokoukseen karsittavaksi. Mitä jäi jäljelle, listasin kyselylomakkeeseen.

Löydät listan Webropolista. Toiveeni olisi, että kurkistat listan läpi. Siinä on yli 20 ehdokasta sosiaaliseksi innovaatioksi. Vielä parempi, jos merkitset oman näkemyksesi siitä, miten hyvin ehdokkaat täyttävät kriteerit sinun mielestäsi. Ja jos olen unohtanut jonkin, voit muistuttaa asiasta.

Jos tarpeeksi moni kertoo näkemyksensä, esitän listan huipun Valtakunnallisten lastensuojelupäivien® alaseminaarissa. Lista auttaa siirtymään vaiheeseen kaksi, jossa kysytään, mikä on tehnyt hyvästä sosiaalisesta innovaatiosta sellaisen.

Päivitys 20.4. Viiden kärki selvillä: vielä on aikaa vaikuttaa!  

Innovaatiolistaus on jo saanut sen verran reaktioita, että saimme urheilutermein ensimmäiset väliajat. Viiden kärki aakkosjärjestyksessä on: Ensikoti; Icehearts; Kokemusasiantuntijatoiminta; Neuvola; Sekasin-chat ja Äitiyspakkaus. Villillä kortilla listalle lisättiin TikTok-sossut. Mutta kaikki on vasta alussa.  

Aivan sattumanvaraiselta kärkikuusikko ei vaikuta. Innovaatioajattelun näkökulmasta hienoa, että menestystä on tullut monen aikakauden uudistuksille. Menestys ei katso teknologian tasoa; pahvilaatikko voi olla yhtä suuri menestys kuin pelkästään digitaalisessa ympäristössä toimiva innovaatio. Iceheartsin menestys ei yllätä, onhan se ihan kova tekijä alalla ja täyttää innovaation kriteerit täysin.  

Kärkikuusikon haastajista ainakin Ohjaamot voivat vielä helposti murtautua kärkikuusikkoon ja miksei kolmenkin joukkoon. Tyttöjen/poikien talo on aivan kuusikon kannoilla hyvissä asemissa haastamaan tämänhetkisen kärjen. Seuraavat väliajat saamme äitienpäivän jälkeen, jolloin näemme tämän vuosittaisen juhlapäivän mahdollisen vaikutuksen innovaatioiden järjestykseen.  

Kirjoittaja

Petri Paju – hankekoordinaattori, SOILA. Lastensuojelun Keskusliitto.


Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa eli SOILA-koordinaatiohanke on Euroopan sosiaalirahaston pluskauden osarahoittama.

Euroopan Unionin osarahoittama -logo.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje