Hyppää sisältöön

Tuleva päättäjä, kuuntele lapsia ja opi!

Politiikka & Yhteistyö
Osallisuus
Blogit
15.02.2023
Tuleva päättäjä, kuuntele lapsia ja opi!

Lapsilla on oikeus ilmaista oma näkemyksensä asioihin ja saada se huomioiduksi itseään koskevassa päätöksenteossa. Aikuisilla on asiassa paljon valtaa. Kuka meistä päättää, mikä on lapsille tärkeää ja mitkä asiat koskevat heitä?

Kun päättäjänä mietit missä asioissa sinun tulisi kuulla lapsia tai toteuttaa lapsivaikutusten arviointia, mietit varmasti usein kouluun ja päivähoitoon liittyviä asioita. Mieleen saattaa tulla perhe-etuudet ja julkiset tilat, kuten leikkipuistot. Entä kun tapaat lapsia – keitä he ovat? Ovatko lapset ehkä nuorisovaltuuston edustajia tai edustavatko lapset jotain tiettyä erityisryhmää, jota haluat kuulla?

Työskentelemme Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry:ssä (suomenkasper.fi) vanhempien eron kokeneiden lasten kanssa (suomenkasper.fi) ja kysyimme heiltä mihin asioihin he haluaisivat yhteiskunnassa vaikuttaa. Lapset eivät nostaneet esiin juurikaan ”lasten asioita”, saati asioita, joilla olisi ollut mitään tekemistä vanhempien eron kanssa.

”Miksi alle 18-vuotiaat ei saa äänestää?”

Lapsille oli tärkeää, että liikennevalot olisivat päällä myös yöaikaan, kun näkyvyys on erityisen huonoa. Lapset toivoivat, että ruoka olisi halvempaa ja kauppojen tulisi olla kaikkia ihmisiä lähellä. Lapset toivoivat, että koulu alkaisi myöhemmin. Listalta löytyi myös autoilu: toivottiin lisää sähköautoja ja sitä, että autoja käytettäisiin vähemmän, että ei tulisi saasteita. Lapset haluaisivat kysyä päättäjiltä miksi alle 18-vuotiaat ei saa äänestää?

Päättäjä, tartu haasteeseen!

Haastankin sinut, päättäjä, tapaamaan lapsia erilaisista taustoista ja ilman agendaa. Kysy lapsilta mihin asioihin he haluavat vaikuttaa ja tule yllätetyksi. Näiden kohtaamisien avulla voit jatkossa tehdä parempia päätöksiä koko yhteiskunnan hyväksi. Muista kertoa jokaiselle kohtaamallesi lapselle, miten aiot edistää asioita, joista heidän kanssaan juttelit vai aiotko. Myös lapsille on tärkeää saada tietää, onko heidän ajatuksillaan merkitystä.

Ja sen vielä haluaisin sanoa sinulle, tuleva päättäjä, että heittäydy lasten kohtaamisiin rohkeasti. Ei haittaa, vaikka jännittää. Ei haittaa, vaikka joskus joidenkin asioiden selittäminen lapsille tuntuu hankalalta. Lapset kyllä auttavat mielellään. Lasten kanssa työskennellessä myös meillä aikuisilla on lupa kysyä, pitää hauskaa ja vaikka herkutella.

Kirjoittaja:

Reetta Toivonen, asiantuntija, Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje