Hyppää sisältöön

Yksintulleiden jälkihuollon ikärajaa tulee nostaa

Politiikka & Yhteistyö
Lastensuojelu
Lausunnot ja kuulemiset
28.05.2020
Yksintulleiden jälkihuollon ikärajaa tulee nostaa

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoa hallituksen esitykseen kotoutumislain muuttamisesta ilman huoltajaa maassa olevien nuorten jälkihuollon yläikärajan nostamiseksi.

Lastensuojelun Keskusliitto pitää lausunnossaan kotoutumislain muutosta hyvänä ja välttämättömänä. Yhdenvertaisuuden näkökulmasta on selvää, että ikäraja tulee nostaa ilman huoltajaa tulleille nuorille järjestettävien jälkihuollon palvelujen suhteen samalle tasolle kuin lastensuojelun jälkihuollon nuorilla on.

Keskusliitto huomauttaa kuitenkin, että ilman huoltajaa tulleiden jälkihuollon tulisi olla subjektiivinen oikeus nuorille, kuten se on lastensuojelulain mukaista jälkihuoltoa saavien nuorten kohdalla. Keskusliitto toteaa myös lausunnossaan, että kunnan valmiudet ja resurssit järjestää palveluja vaikuttavat olennaisesti nuoren saaman tuen laajuuteen ja sisältöön.

Aivan kuten hallituksen esityksessä tuodaan esille, niin keskusliiton kuin Siirtolaisuusinstituutinkin tuoreiden selvitysten mukaan jälkihuollon palvelut vaihtelevat suuresti kunnittain ja ovat paikoin riittämättömät. Tämä asettaa ilman huoltajaa tulleet nuoret eriarvoiseen asemaan sekä keskenään että suhteessa lastensuojelun jälkihuollon nuoriin. Ei myöskään tiedetä, kuinka moni jälkihuoltoa tarvitseva nuori on jäänyt kokonaan ilman näitä palveluja.

Lastensuojelun Keskusliitto pitää kuitenkin lain voimaansaattamista niin kiireellisenä, että tässä vaiheessa ei ole todennäköistä tehdä suurempia lakimuutoksia. On olennaista, että mahdollisimman moni nuori ehditään saada vielä valtion korvaamien toimenpiteiden piiriin, etteivät he ehtisi täyttää 21 vuotta ennen tämän lakimuutoksen voimaantuloa.

Lue koko lausunto: Lastensuojelun Keskusliiton lausunto työministeriölle koskien hallituksen esitystä kotoutumislain 27 ja 49 §:n muuttamisesta ilman huoltajaa maassa olevien nuorten jälkihuollon yläikärajan nostamiseksi (pdf)

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje