Hyppää sisältöön

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® 2021: Lastensuojelu on koronan jälkeen uuden edessä

Lastensuojelu
Tiedotteet
5.10.2021
Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® 2021: Lastensuojelu on koronan jälkeen uuden edessä

Koronapandemia on nostanut esille palvelujärjestelmän puutteita ja lisännyt lasten ja perheiden välistä eriarvoisuutta. Jopa 63 % kunnista on arvioinut lasten mielenterveysongelmien lisääntyneen ja 40 % lastensuojelun asiakasmäärien kasvaneen. Hyvällä lastensuojelulla ja tarpeisiin vastaavilla perheiden palveluilla nyt voidaan ehkäistä isompia ongelmia tulevaisuudessa.

Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® 5.–6.10.2021 Jyväskylän Paviljongilla rakennetaan visiota lastensuojelun tulevaisuudesta ja kuullaan lastensuojelun asiakkaiden ja ammattilaisten näkemyksiä siitä, millä tavoin koronan jälkeen voidaan vastata lasten ja perheiden hyvinvoinnin haasteisiin.

Lasten, nuorten ja perheiden tuen tarve on monilla mittareilla lisääntynyt koronapandemian seurauksena. Lastensuojelun Keskusliiton ja THL:n keväällä 2021 toteuttaman selvityksen perusteella kunnissa arvioidaan lastensuojelun asiakasmäärien kasvaneen. Erityisen hälyttävää on se, että jopa 63 % kunnista näkee lasten mielenterveysongelmien lisääntyneen ja 55 % kunnista myös aikuisten mielenterveysongelmien. Yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kunnista arvioi lastensuojelun asiakasperheiden vuorovaikutusongelmien, vanhempien jaksamattomuuden ja lasten koulunkäyntiin liittyvien ongelmien lisääntyneen.

Samaan aikaan sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus on heikentynyt. Lastensuojelun asiakasperheillä on ollut hankaluuksia saada muun muassa lasten- ja nuorisopsykiatrian tukea. Lastensuojelun palveluissa ja resursseissa on ollut puutteita jo ennen koronaa, ja kriisi on osaltaan pahentanut tilannetta. Monet perheiden palvelut ovat ruuhkautuneet. Esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä nuorisopsykiatrian vastaanottopalveluissa Jyväskylässä oli vuonna 2020 (yle.fi) melkein kolme kertaa enemmän potilaita kuin vuonna 2010.

Kaikki koronapandemian vaikutukset eivät näy vielä, vaan vasta pidemmällä aikajänteellä. Niitä voidaan kuitenkin ehkäistä oikea-aikaisilla toimilla nyt.

– Lasten ja nuorten hyvinvointi ei saa jäädä koronan jälkipuinnissa muiden asioiden varjoon, painottaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes. – On tärkeää, että lasten ja nuorten palveluihin ja kohtaamiseen resursoidaan riittävästi ja voidaan varmistaa, että perheissä saadaan apua nopeasti, eivätkä ongelmat syvene.

Uuden edessä löytyy myös uusia ratkaisuja

Lasten, nuorten ja perheiden palveluita on myös viime vuosina onnistuttu kehittämään positiivisilla tavoilla. Etä- ja verkkoauttaminen on lisääntynyt ja uudet chat-palvelut tavoittavat lapsi ja nuoria entistä paremmin. Esimerkiksi Sekasin-chatin yhteydenotot kasvoivat 25 % vuonna 2020. Yli 170 000 yhteydenotosta ehdittiin vastata viidesosaan.

Lastensuojelun kehittämisessä niin järjestöissä kuin kunnissa on otettu asiakkaiden kokemukset entistä paremmin huomioon ja rakennettu toimivia yhteiskehittämisen malleja. Kokemusasiantuntijuuden hyödyntäminen on lisääntynyt lastensuojelussa huomattavasti. Myös lainsäädännön tasolla on alettu turvaamaan asiakasmitoitusta ja lastensuojelun riittäviä resursseja.

Lastensuojelupäivillä visioidaan yhdessä noin 700 ammattilaisen kesken, millaista lastensuojelua yhteiskuntamme tarvitsee tulevaisuudessa ja millä keinoilla ja toimintatavoilla lapsia ja perheitä voidaan parhaiten auttaa. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® esitellään myös uusia mittareita, joilla voidaan todentaa lastensuojelutyön vaikuttavuutta.

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® juontaa toimittaja Kimmo Ohtonen. Lavalla nähdään kahden päivän aikana monia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan huippuosaajia sekä lastensuojelun kokemusasiantuntijoita. Puheenvuoron pitää myös Lastensuojelun Keskusliiton hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Pentti Arajärvi, joka jättää tehtävänsä vuoden vaihteessa. Lastensuojelupäivillä myönnetään ensimmäistä kertaa Lastensuojelun viestinnällinen teko -palkinto.

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät® 2021 järjestetään 5.–6.10. Jyväskylän Paviljongilla sekä webinaarina. Toimittajat ovat tervetulleita mukaan fyysisesti tai verkon välityksellä.

Lisätietoja ja koko ohjelma: www.lastensuojelupaivat.fi

Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt:

Johtaja (viestintä ja vaikuttaminen) Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533480

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sulje